havadurum

GMKA, Balıkesir'de toplandı

1084

 Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu, ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ gündemiyle toplandı. Toplantı,  GMKA Balıkesir Hizmet Binası’nda yapıldı. Toplantıya, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vali Orhan Tavlı,  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, GMK Yönetim Kurulu Üyeleri, bölgedeki sanayiciler, il sanayi ve teknoloji müdürleri, KOSGEB il müdürleri, Organize Sanayi Bölgeleri temsilcileri, üniversite Rektörleri, teknokent/teknopark müdürleri ve iş dünyasından kanaat önderleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Orhan Tavlı; “Ülkemizdeki gelişmelerin, başarıların ve kalkınmanın kökeninde insanımıza verdiğimiz değerde; değerli iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, bilim adamlarımızın; emeği, fedakârlıkları, çalışmaları ve üretimleri vardır. Ülkemiz, yarınlarımıza, AR-GE’ye, teknolojiye, bilime, akademik gelişmeye, gençlerimize yatırım yaparak, geleceğimize umut taşımaktadır. Ülkemiz, daha iyi bir dünya için savunduğu tezleri; daha gür bir şekilde seslendirebilmesi, ekonomimizi güçlendirmesi ve her alanda bağımsız olabilmesi için ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ni daha da üst seviyeye taşıması gerekmektedir. Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı teknoloji tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Milli Teknoloji Hamlesi, bugün içinden geçtiğimiz tarihsel dönemde toplumların gerçek anlamda egemen ve bağımsız olmaları için temel bir koşul olarak ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.  

“Balıkesir ve Çanakkale’nin üretimleri kısa bir sürede Avrupa’ya daha kolay ulaşacaktır”

2022 yılında hizmet vermeye başlayacak 1915 Çanakkale Köprüsüyle Balıkesir-Çanakkale ulaşım aksının İstanbul ve Avrupa ile birleşerek bölgenin gelişme bölgesi ve bir cazibe merkezi haline getirileceğini söyleyen Vali Tavlı; “Bu bağlantıyla Balıkesir ve Çanakkale’nin üretimleri çok kısa bir sürede ve hepsinden önemlisi Avrupa’ya daha kolay ulaşacaktır. Çanakkale ve Balıkesir ortak paydasında Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda bölgemiz için, sanayimizin geleceği için mevcut potansiyellerimizin değerlendirileceği ve çözüm önerilerinin sunulacağı bu toplantının, sanayi tabanımızın ve rekabet gücümüzün güçlendirilmesi için önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyor ve temenni ediyorum. Bu vesileyle Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda sanayimizin geleceği, sorunlar ve çözüm önerileri başlıklı toplantımızın; ülkemiz, bölgemiz ve insanımız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. 
 
“Çok kısa bir süre içerisinde 10 büyük ekonomiden biri olacağımıza inancımız tam”
Serbest kürsü şeklinde gerçekleşen toplantıda konuşan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı; “Konunun önemini, hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Büyük bir milletin torunlarıyız. Önemli ve dünyada söz sahibi olabilecek ilk 10 ülke olma gayreti içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu hedef koyuldu. Çok kısa bir süre içerisinde 10 büyük ekonomiden biri olacağımıza inancımız tam. Bu yüzden Türkiye’de üretimin kendi insanımız ve kendi sanayicilerimizin yapıyor olması lazım. İleri teknolojik ürünler de dâhil olmak üzere, tüm sektörlerde üretilen birçok ürünü kendi imkânlarımızla, kendi patentimizle üreteceğiz. Her platformda ifade ediyorum, Balıkesir ve Çanakkale’nin geleceğini ben çok olumlu değerlendiriyorum. İnşallah bu süreci düzgün yönetelim. Türkiye Cumhuriyeti’nin 500 Milyarlık ihracat hedefine hep birlikte katkı sunalım, hep birlikte koşalım. Bana göre Balıkesir ve Çanakkale en fazla katkı sunacak illerin başındadır” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş