Ajansı taraflı olmakla suçlayan ÇATOD Başkanı Ali Akol’un açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendiren GMKA; “Ajansımız bölgemizde yer alan Balıkesir ve Çanakkale için bir ayrım yapması söz konusu bile değildir. Ajansımız her çalışmasında Balıkesir ve Çanakkale’deki paydaşlarına eşit mesafede durmuş, gösterdiği bu hassasiyeti bundan sonra korumaya devam edecektir. Bunun dışında yapılan yorumlar, iyi niyet çerçevesinde düşünülemeyecek görüşleri ifade etmektedir.
Bunun yanında GMKA ile ilgili olarak Çanakkale basınında yer alan bu yanlış iddialara bizzat Ajans Genel Sekreteri tarafından 3 Mayıs 2012’de AKOL Otelde düzenlenen bir basın toplantısında cevap verilmiştir. Ancak görünen o ki, basın mensuplarının küçük bir kısmı gibi Dernek Başkanı da basın toplantısında verilen cevaplara itibar etmemiş ve yürütülen karalama kampanyasının bir halkası olmayı tercih etmiştir. Turizm tesislerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir derneğin başkanının GMKA’ya haksız, yalan ve yanlış isnatlarda bulunması temsil ettiği camia adına talihsizliktir. Bu açıklama vesilesi ile bir kez daha ifade etmek isteriz ki turizm odaklı yalan ve yanlış ifadelere dayanılarak yürütülen kampanya GMKA’nın çalışmalarını ve bölgeye hizmetlerini engelleyemeyecektir” dedi.
GMKA tarafından yapılan açıklamada, “Çanakkale’de faaliyetlerine devam eden bir dernek Başkanının Ajansımız hakkında yaptığı açıklamaların 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü yerel gazetelerde yayınlanmasıyla, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği kanaati üzerine, başta Dernek Başkanı ve diğer tarafların doğru bilgilendirmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Öncelikle Ajansımıza, haberlere yansıtılan “Ajansın görevi Turizmi doğrudan tanıtmak değil, tanıtmak isteyen kurumlara destek vermektir” ifadesinin aksine, 5449 Sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 5. Maddesi H) bendinde açıkça belirttiği üzere “Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak” şeklinde açık bir görev verilmiştir.
Dahası aynı kanunun Genel Sekreterin Görev ve Yetkilerini düzenleyen 14. Maddesi L) bendinde “Ajans genel sekreterliğini temsilen, bölgesel gelişme ile ilgili ulusal ve uluslararası toplantılara katılmak ve yurt dışı temaslarda bulunmak” açık hükümleri dâhilinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın bölgenin tanıtımına yönelik birinci elden işler yürütmek için yasal dayanağı mevcuttur. Bu görev Ajans kurulduğundan bu yana da Genel Sekreterlik tarafından Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Bölgesi için en iyi şekilde yerine getirilmeye çalışılmaktadır” dendi.
Akol’un yurtdışı fuarlarına katılım ile ilgili eleştirilerine de değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yine bahse konu olan demeçlere dayanak yapılan haberlerde yurtdışı fuarlara katılımla ilgili yanlış bilgilendirilmekten kaynaklanan beyanatlar yer almaktadır. Moskova Turizm Fuarına, Ajansımız hiçbir heyeti götürmemiş, fuar için herhangi bir ödeme yapmamış, fuara özel hiçbir malzeme bastırmamıştır ve her hangi bir stand temin etmemiştir. Sadece Genel Sekreter ve bir uzman olarak katılım sağlanmıştır. Beyanatlarda geçen Fas temasları ise Balıkesirli İşadamı STK’nın daveti üzerine heyette sadece Ajansımızı temsilen Genel Sekreterimiz yer almış, bu temaslar için de herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Dubai Fuarına katıldığımız ise kamuoyuna yansıyan yanlış ve yalan bir ifadedir. Dubai’ye Ajansımız değil, Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü katılmıştır. Ajansımızdan hiç kimse fuara katılmamıştır. Dubai’deki Arabian Travel Fuarına katılımının Ajansımızla bir bağlantısı bulunmamaktadır. İzmir Travel Turkey Fuarında ise Ajansımız, her iki ilin kullanımı için 140 m2 stand kiralanmış, eşit büyüklüklerde (70’şer m2) Balıkesir ve Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüklerine ücretsiz tahsis edilmiştir. Bunun yanında fuar için Balıkesir ve Çanakkale Valiliklerine basılı tanıtım malzemeleri için bütçe ayrılmış Balıkesir Valiliği tanıtım malzemeleriyle yakından ilgilenip süreci hızlı bir şekilde tamamlarken, Çanakkale Valiliğiyle işler aynı hızda yürümemiş ve basılan malzemeler İzmir Travel Turkey fuarına yetiştirilememiştir. Takip eden süreçte Çanakkale Valiliği gerekli bütçeyi kullanmış, çalışmalar İstanbul’daki EMIT Fuarına yetiştirilmiştir. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılım konusu, mevzuta uygun şekilde, Balıkesir ve Çanakkale Valilerinin de içinde bulunduğu, her iki ilin de eşit şekilde temsil edildiği Yönetim Kurulu tarafından görüşülmekte ve karara bağlanmaktadır. Bu bağlamda Ajansımızın yurtdışı fuarlara “toplanıp toplanıp gitmesi” diye bir şey söz konusu değildir.”