Gırgırcıların protestosuna destek!

Türkiye genelinde gırgır avcılığı yapan balıkçıların başlattığı avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkmasını protesto etme eylemine Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal’dan destek geldi.

719
Balıkçılar 1 Eylül’de avlanmak ve denize açılmak için son hazırlıklarını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde balıkçılığın devamı ve balık nesillerinin korunması amacıyla yeni sezonda avcılığa getirilen bazı yeni kısıtlamaların sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden ve durumu protesto ederek Ankara’ya gidecek olan balıkçılara Çanakkale’den destek geldi. Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi uygulamasının tebliğle 24 metreye yükseltilmesine protestolar yükselirken, Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal da Türkiye genelinde balıkçıların avlanmanın 24 metreye çıkarılmasına karşı gösterdiği tepkilere ve protestolara destek verdiklerini belirterek, büyük balıkçılarla birlikte hareket edeceklerini ifade etti. Uysal belirli bölgelerde 11 metre ve 18 metreye kadar olan avlanma mesafesinin korunması gerektiğini kaydederek, balıkçıların tüm yatırımlarını buna göre yaptıklarını söyledi. Yeni belirlenen avlanma mesafesinin Türkiye’de yapılan gırgır avcılığında deniz yapısına uygun olmayacağını belirtirken; “Bu açıkça gırgırcılık yapmayın anlamına gelir” dedi. Gırgırcılık yapanların büyük çoğunluğunun buna uygun davranamayacağını belirten Uysal balıklar bu derinliğe göre daha çok göç alıyor” dedi. Konu ile ilgili balıkçıların ise görüşleri şu şekilde:
 
 
Ayhan Eker:
“İnsanlar hem kurallara kendileri uymuyor, hem de çıkıp balık tükeniyor diye bas bas bağırıyor. Japonya’da gırgır da, trolle avcılık da yasaklandı. Zamanından önce av yasağına uymayanlar da var, bu resmen açgözlülük. Trollerin kurallara uygun davranmadığını biliyoruz, hatta para ile gözlemci tutanlar bile var. Sahil güvenliği kesip haber veriyorlar.”
 
 
Hakkı Savaşeri:
“Bu sene balık bol. Geçen sene önceki senelere nazaran daha çok kurallara uyuldu. Trollerde yeni donanım şart. Sistemleri çok ilkel, o yüzden de balıkların yataklarına zarar veriyorlar. Yeni sistemler maliyetli. Ama balığın yuvalarına zarar vermiyor, komple kazıyan sistem eskidi. Bir de balıklar zaten kıyıda, avlanmada uzak mesafe belirlemenin anlamı yok.”
 
 
Hasan Babacan:
“Gırgırların balık yakalamamaları balıkhaneyi doğrudan etkiler. Az balık pahalı balık demektir. Çok balık ise ucuzluk ve berekettir. Trollere herkes karşı, biz de karşıyız. Başka çaresi de yok, en iyi teknoloji getirilirse belki yuvaların zarar görmesi engellenir.”
 
 
Kemal Dinçer: “Alamana kayıklarına serbest, gırgıra yasak. Devlet bu ölçmüştür, biçmiştir. Kural neyse uymak lazım. İnsanoğlu doyumsuz, genlerinde var. Her zaman daha çok tutmak, daha çok satmak, daha çok kazanmak ister.”
Paylaş