havadurum

Gezi yıldönümünde Çanakkale’de unutulmadı

Gezi Direnişi`nin 2`inci yıldönümünde, Çanakkale`de bir araya gelen siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, odalar ve çok sayıda vatandaş dün gerçekleştirdikleri yürüyüşle Gezi Direnişi`ni selamladılar. Golf Çay Bahçesi önünde bir araya gelen yurttaşlar, AKP il binası önüne yürüdü. Yapılan açıklamada ise; “Gezi Devrimi, Soma, Şırnak ve Ermenek madencileri, Yırca’da zeytin ağacı kesilen köylülere, Bursa’dan başlayan metal iş kolu grevlerine özetle emek, demokrasi ve barışa sahip çıkılan her yerde devam ediyor” denildi.

571
 
 
Gezi Direnişi`nin 2`inci yıldönümünde emek ve demokrasi güçleri bir kez daha alanlara çıktılar. 31 Mayıs 2013`te Taksim Gezi Parkı`nda başlayıp, Türkiye`nin bir çok noktasına yayılan isyanın yıldönümünde, bir çok ilde yürüyüş ve eylemler gerçekleştirildi. Çanakkale`de dün bir araya gelen siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, odalar ve çok sayıda vatandaş Gezi Direnişi`nin yıldönümünde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Golf Çay Bahçesi`nden AKP il binası önüne yapılan yürüyüşte sık sık “ Her yer Taksim, her yer direniş”, “ “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında Gezi`de yitirilenlerin isimleri de okundu. Truva Atı önünde seçim standı açmış olan CHP üyeleri de, kitleye alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşün sonunda AKP il binası önünde bir açıklama yapıldı. Kitle adına açıklamayı Çanakkale Tabip Odasından Güleda Eronsoy gerçekleştirdi. Gezi Direnişi`nin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Gezi`nin hala hatırlandığını ifade eden Erensoy; “Türkiye demokrasi mücadelesi tarihinde benzeri görülmemiş kitlesellik ve genişlikteki, 79 ilde en az 5 milyon insanın katıldığı bu direnişin önemi, aradan geçen iki yıl içinde sürekli hatırlanmış ve hafızalarımızdaki tazeliğini korumuştur. İki yıldır toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal tüm olay ve olgular artık Gezi Devrimi ile bir biçimde ilişkilendirilmekte, geçtiğimiz yıllar içinde aşınan pek çok değerin, kardeşliğin, barışın ve dayanışma ruhunun yeniden ve yeniden üretilmesine vesile olmaktadır” diye belirtti.
 
 
“Nefret söylemi seçim sürecinde de devrede”
Gezi Devrimi sürecinde kullanılan ayrımcı ve kutuplaştırıcı ifadeler ve nefret söyleminin, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, siyasi iktidar temsilcileri tarafından 7 Haziran seçimleri sürecinde de devreye sokulduğunu belirten “Gezi Parkı`nda başlayan direniş kıvılcımı, emekçi halkın en temel haklarını ve çıkarlarını yok sayan baskıcı ve otoriter yönetim tarzına, iktidarın bitmek bilmez saldırılarına ve AKP iktidarının demokratik tepkiler karşısında sürdürdüğü ayrımcı ve saldırgan tutumuna karşı güçlü ve tarihi bir yanıt olmuştur. Gezi Devrimi’nin biriktirdikleri ve mücadelemize kattığı değerlerin yaşam bulması açısından 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkacak siyasi tablonun büyük önem taşımaktadır. Gezi Devrimi’nin 2`inci yılını geride bıraktığımız bugünlerde, meydanlarda korku duvarını aşarak birbiriyle dayanışma içinde direnmenin ve kazanmanın tadına varmış olan, bu uğurda evlatlarını yitiren Türkiye halklarının demokrasi, barış ve kardeşlik taleplerindeki ısrarı ve mücadelesi kuşkusuz kararlılıkla sürecektir. Başta işçi ve emekçiler olmak üzere, toplumun tüm ezilen ve yok sayılan kesimleri Gezi Devrimi’nin açtığı yolda birlikte mücadelesini sürdürecek, mücadelenin olduğu her yerde Gezi`den bir iz, kendisinden bir parça mutlaka olacaktır. Gezi Devrimi Soma, Şırnak ve Ermenek madencileri, Yırca’da zeytin ağacı kesilen köylülere, Bursa’dan başlayan metal iş kolu grevlerine özetle emek, demokrasi ve barışa sahip çıkılan her yerde devam ediyor” dedi. (Tekin Bozkurt)
Paylaş