havadurum

Gezen "Deprem konusunda çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor"

Çanakkale Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Etkinlikte söz alan ve Deprem ve İklim Değişikliği Çalıştayına katılım sağlayan Çanakkale Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, İzmir'de gerçekleştirilen çalıştay hakkında ve Çanakkale'de uygulanması gereken deprem ve doğal afet çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

1339

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, İzmir'de gerçekleştirilen Deprem ve İklim Çalıştay'ına katılım sağladı. İzmir'de gerçekleştirilen çalıştay hakkında bilgi veren ve Çanakkale'yi de bekleyen deprem tehlikesi hakkında konuşan Erdal Gezen, çalıştayda yer verilen proje çalışmasından bahsetti. Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş ile birlikte çalışmalarından bahseden Çanakkale Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, çalışmalarına katkı sağlandığı takdirde önemli projelerin ortaya koyulabileceğinden bahsetti.

İzmir'de gerçekleştirilen çalıştayın kendilerine çok yarar sağladığını belirten Erdal Gezen, İzmir Çalıştayı'nda sunum yapan Prof. Dr. Erdin Bozkurt'un Çanakkale'de ekibiyle birlikte deprem için çalışmalar yaptığından bahsetti. Çalıştay'da sunum yapan Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ve Prof. Dr. Doğanay Tolunay'ın sunumlarının da yarar sağladığından bahseden Gezen, katkıları için kendilerine teşekkür etti.

"Yapılması gerektiğini önemle vurguluyoruz"

İzmir Çalıştayı'ndaki çalışmalardan bahseden Erdal Gezen "Öncelikle bu çalışmada Ege Bölgesi ve Kuzey Marmara hattı boyutundaki yaklaşık bütün coğrafyada 8 bin 500 yıldır depremlerin olduğu ve bu depremlerin sayısal anlamda, çok büyüğünün 6,5 şiddetinin üzerinde olduğu ve yıkımın çok kuvvetli olduğu ve bunun devamı olacağının beklentisi içerisinde olduklarını ve bu çalıştayın devamının farklı kentlerde de Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde olmak üzere yapılması gerektiği ifade edildi. Bu çalışmada özellikle kentimiz de dahil olmak üzere, bütün yerleşim birimlerinde, ki buna İzmir Büyükşehir Belediyesi şu anda başlamış durumda. 200 metreye 200 metrelik alanlar oluşturularak, bu alanlarda, bulunduğumuz yerleşim birimlerinin yeraltı fotoğraflarının çekilmesi gerektiği söyleniyor. Burada bunun amacı; hangi fay ne kadar deprem üretmiş, bu fayın deprem üretme sıklığı nedir, bundan sonra deprem üretme potansiyeli nedir, ne kadar büyüklükte bir deprem üretebilir? Bu bilgilerin edinilmesiyle ve çağımızın teknolojileriyle en son bu konuda bir çalışmanın 1970 yılındaki teknolojiyle oluşturulmuş verilerle arşivde olduğu ve günümüz teknolojisiyle bunun revize edilmesi ve yenilenmesi gerektiği önemle söylendi. Tabi bunların da kendi içinde maliyeti ve zaman boyutunda da bizim için bir sıkıntı olacağını biliyoruz ama yapılması gerektiğini de önemle vurguluyoruz. Özellikle de yapı stoğunun ne kadar eski ve yaşlı olduğunun belirlenmesi ve ortaya bu konuda halka gerekli olan gerçek ve doğru bilginin yansıtılarak gerekli önlemlerin alınmasında Yerel Yönetimlerle beraber vatandaşlarla işbirliğinin sağlanması hakkında bilgi verildi" dedi.

"Çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor"

Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş ile yürüttükleri çalışmalardan bahseden Erdal Gezen, ilerideki toplantılar hakkında daha detaylı bilgiler verebileceklerine yer verdi. Gezen Merkezi Yönetimin de katkısının önemli olduğundan bahsederek "Kendi aldığımız notlar boyutunda Birten Sarıbaş ile yaptığımız çalışma var. Önümüzdeki toplantılarda konunun çok önemli olmasıyla ile bunu da gelişmiş olarak sunma imkanı verilirse bunu da rahatlıkla ifade edebiliriz her ikimiz de. Gerçekten 2023 yılında Kahramanmaraş Depreminden sonra Çanakkale'de Mart ayı meclisiydi yanlış hatırlamıyorsam. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Bölümü hocalarımızdan Tolga Bekler hocamızın çok değerli bir sunumu vardı. Bu sunum gerçekten bizde de bir altyapı, Çanakkale'mizin zemini ve fay hatları konusunda bilgi vermişti ama İzmir'deki çalıştayda bize verilen bilgilerle örtüştüğü zaman Çanakkale'de bize orada aktarılan çalışmaların bir anca önce yapılması gerektiği, tabi sadece Yerel Yönetim olarak değil, Merkezi Yönetimin de ciddi olarak katkısıyla olabileceği düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı.

"Gerçekten endişe verici"

Doğal afetlerin yanında Çanakkale'de kuraklık ve iklim sorunlarının da önemli olduğuna ve bunlara da yer verilmesi gerektiğinden bahseden Erdal Gezen "Çünkü bu konuda deprem ya da doğal afet olarak tanımlayayım ki iklimle de ilgili çok ciddi açıklamalarımız var. Az önce barajlarımızdaki suyun azaldığından bahsettiniz. Bölgesel anlamda bizi bekleyen iklim değişikliğinde özellikle kuraklık ve yağış alamamanın bilimsel verileri ortaya konuldu. Ege ve Kuzey Marmara hattı ve Çanakkale'yi de kapsıyor. Gerçekten endişe verici. Geleceğimiz belki doğal afetler boyutunda hepimiz deprem bekliyoruz ve depreme hazırlanalım diyoruz ama, en önemlisi bence iklim değişikliğine bağlı kentimiz ve diğer yerleşim alanlarındaki hem içme hem kullanım suyu bakımından önemli tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum" kelimelerine yer verdi.

(Esra Güller)


Paylaş