"GESTAŞ iktidarın arka bahçesi olarak kullanılmış"

1238
CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, İl Özel İdaresi bütçesi ve GESTAŞ`a dair açıklamada bulundu. İl Genel Meclisi`nin toplam bütçesinin 140 Milyon TL olduğunu belirten Ural, İl Genel Meclisi üyelerinin bu bütçenin sadece yüzde 10`luk kısmını iç aktarımlarla daha iyi bir hizmeti götürmeye çalıştığını söyledi. Pandemi döneminde Valiliğe 3-5 Milyon TL olarak ayrılan harcama bütçesinin 1,5 Milyon TL`ye düşürüldüğünü ifade eden Ural, "Bunun nedeni çok net. Pandemi ortamında ağırlama giderleriniz yok, esnaflar kapalı, 18 Mart törenlerini bile yapamıyorsunuz. Burada tamamen bir siyaset yapılmaya çalışılıyor" dedi. GESTAŞ`ın birçok kez sınırsız kefalet yetkisi istediğini belirten Ural, bunu mümkün olamayacağını söyledi. İzmir deniz taşımacılığı yapar İZDENİZ firmasının GESTAŞ ile aynı mesafe yolculuğundan 15 TL gibi bir ücret aldığını belirten Ural, GESTAŞ`ın ise 67 TL gibi bir ücret aldığını söyledi. GESTAŞ`ın önceki yılda yaptığı kar ve borç rakamlarını açıklayan Ural; "GESTAŞ iktidarın arka bahçesi olarak kullanılmıştır kullanılmaya da devam etmektedir" dedi. 

"Bütçenin yüzde 10`u hizmet götürme amaçlı kullanılmakta"
Ural açıklamasında; "Çanakkale`mizin İl Genel Bütçesi ile ilgili Valinin tekrar tekrar bütçeyi geri gönderdiğini biliyorsunuz. Bütçeyi kimin yapacağı çok net. Bütçeyi İl Özel İdaresi yapar. İl Genel Meclisi üyelerimiz bütçeyi komple revize etmemişlerdir. İl Genel Meclisi`nin toplam bütçesi 140 Milyon TL`dir. İl Genel Meclisi üyelerimiz, bu bütçenin sadece yüzde 10`luk kısmını iç aktarımlarla daha iyi bir hizmeti götürmeye çalışmıştır. Burada bizim Yenice ilçemizde dahi İl Genel Meclisi üyemiz olmamasına rağmen, CHP`li İlçe Başkanımız İl Genel Meclisi üyesi olarak çalışmış, köy muhtarları ile görüşmeler yapmış, en zor durumdaki köylerin ihtiyaçlarını tespit etmiş ve bu tespitler bazında bütçe talep edilmiştir. Bütün ilçelerimiz taleplerini gündeme getirdiklerinde bu bütçenin ayarlama yapılması gereken 140 Milyon TL`den 20 Milyon TL gibi bir paranın ortaya çıkması gerekiyor ama bu para yüzde 10 gibi bir para olduğu için her ilçe için belirli dengelemeler yapılarak ihtiyacı olan ilçelerimize belirli hizmetlerin götürülmesinden başka bir şey değildir" dedi. 

"Pandemi gerekçesi ile Valilik bütçesi kısıldı"
Ural, Valilik bütçesinin kısılması ile ilgili; "En önemli konu pandemi döneminde Sayın Çanakkale Valisinin 3-5 Milyon TL olarak gelen harcama bütçesi 1,5 Milyon TL`ye düşürülmüştür. Bunun nedeni çok net. Pandemi ortamında ağırlama giderleriniz yok, esnaflar kapalı, 18 Mart törenlerini bile yapamıyorsunuz. Burada tamamen bir siyaset yapılmaya çalışılıyor" dedi. 

"GESTAŞ`ın İl Özel İdaresine olan borcu 25 Milyon TL civarındadır"
Ural, uzun süredir tartışılan GESTAŞ konusuyla ilgili; "Diğer bir konu GESTAŞ İl Yönetimine geldiğimiz günden bu güne bu konu gündemde. Defalarca söyledik sınırsız kefalet yetkisi istediler. Şimdi gemiler alındı bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. İzmir`de İZDENİZ deniz ulaşımını sağlıyor. Mesafeler aynı olmasına rağmen İZDENİZ geçişini 15 TL ile yapıyor Çanakkale`de ise bu rakam 67 TL. Siz aynı hizmeti dört buçuk katı fiyatla yapacaksınız sonrada b şirket zarar ediyor diyeceksiniz. Elimizde Sayıştay raporları var. 2018 yılında GESTAŞ`ın bütçesi 158 Milyon 790 Bin TL`dir. Bunun yanında yönelen kar miktarı 4 Milyon 213 Bin TL`dir.2019 yılında GESTAŞ`ın bütçesi 215 Bin 614 Milyon TL`dir karı 6 Milyon 200 Bin TL`dir. Şu anda İl Özel İdare şirketi olan GESTAŞ`ın özellikle İl Özel İdaresine olan borcu 25 Milyon TL civarındadır. Gelibolu Belediyemize GESTAŞ`ın gemi yanaşma borcu 10 Milyon TL`dir. Buradan şu sonucu net olarak çıkartıyoruz. GESTAŞ iktidarın arka bahçesi olarak kullanılmıştır kullanılmaya da devam etmektedir" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş