Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı`nda alınan kararla ilan edilen, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha çevreci bir endüstri ve ekosistemin korunması konularında farkındalık yaratmak için 1972 yılından bu yana kutlanan Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası kapsamında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın GES sistemini Şubat ayı itibariyle devreye aldıklarını açıkladı.
Aydoğdu; "Bir adım attık"
İklim değişikliğiyle mücadele etmek için bir adım attıklarını belirten Aydoğdu; "Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sürdürülebilir bir dünya için karbon salınımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla bir adım attık. Odamızın çalışmalarını sürdürürken ve üyelerimize hizmet verirken başta dünyamıza, Ülkemize, İlimize ve gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple öncü bir yaklaşım sergileyerek yenilenebilir enerji verimliliği sağlayan yatırımlara odaklandık ve kurulumu tamamlanan GES sistemini Şubat ayı itibariyle devreye aldık" şeklinde konuştu.
"Güneş enerjisi, en büyük yenilenebilir enerji kaynağı"
Güneş enerjisinin büyük bir enerji kaynağı olduğunu ve en efektif çözümlerden biri olduğunu dile getiren Aydoğdu; "Bugün de, Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası özelinde yenilenebilir enerjiye duyulan ihtiyacın ne kadar çok arttığına dikkat çekmek ve tüm iş dünyasını temiz enerjilere yatırım yapmaya davet etmek istiyoruz. Tüm dünyada elektriğin çoğu halen linyit, doğal gaz, petrol, maden kömürü ve asfaltit gibi yenilenemez enerji kaynaklardan karşılanıyor. Temiz ve sürdürülebilir bir dünya ise yenilenebilir kaynakların enerji üretimindeki payını artırmakla, çevreye zararsız üretilen enerjiyi verimli kullanmakla olabilir. Güneş enerjisinin, en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olduğunun ve gezegenimiz için tehdit oluşturan küresel ısınma, çevre kirliliği gibi sorunlara karşı en efektif çözümlerden birini sağladığının bilincindeyiz" ifadelerini kullandı.
Aydoğdu; "170 adet panel kurduk"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın yıllık elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını güneş enerjisi ile karşılamayı hedeflediklerini vurgulayan Aydoğdu; "Doğal güzellikleriyle öne çıkan Çanakkalemize de borcumuz olduğunuz düşünerek hizmet binamızın çatısına 700 m2`lik bir alana 170 adet panel kurduk. Odamızın yıllık elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını güneş enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz. Böylece hem üyelerimize hem de halkımıza örnek olarak toplum bilincini artırmayı görev edindik. " diye belirtti.
"Ülkemiz Avrupa`da ilk sıralarda yer alıyor"
Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) raporuna göre, güneşlenme süresi yıllık ortalama verilerine göre Türkiye`nin Avrupa`da ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Aydoğdu; "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) raporuna göre Türkiye`nin güneşlenme süresi yıllık ortalama 2 bin 700 saatin üzerinde, bu da günlük 7 saati geçiyor. Bu oranla Ülkemiz Avrupa`da ilk sıralarda yer alıyor. Gerekli yatırım ve teşviklerle bu potansiyelin değerlendirilmesi, enerji üretiminde dünyamızı ısıtan karbondioksit salınımı oluşturan fosil yakıtlar yerine temiz, sınırsız ve ekonomik bir kaynak olan güneşten enerji elde etmeye odaklanmak gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Yaşanabilir bir dünya kurmaya davet ediyoruz"
Ülke ekonomisine, doğasına, gelecek nesillere ve dünyaya yatırım yapmak için en mantık yolun güneş enerjisi olduğunu ifade eden Aydoğdu; "Ülke olarak şanslı coğrafi konumumuzu değerlendirmeli, üretimimize, faaliyetlerimize ve sanayimize artan bir ivme kazandırarak global ölçekte bir güç olmak için güneşe yatırım yapmalıyız. Bu, hem ekonomimize hem de doğamıza, gelecek nesillere ve dünyamızın geleceğine bir yatırım olacaktır. Arazilere ve çatılara kurulan GES`lerin hem ekonomik anlamda hem de insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlamasından yola çıkarak, tüm firmaları ve sanayicileri doğa ile ilişkilerimizi güçlendirmeye ve yaşanabilir bir dünya kurmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Güneş, masrafsız ve sınırsız bir kaynak"
GES`in çevresel olumlu etkilerinin yanında ekonomik kalkınmaya sağladığı faydanın da öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Aydoğdu; "Güneş, masrafsız ve sınırsız bir kaynak. Kanunlarla belirlenecek yeni kurallar ve yoğun teşviklerle birlikte bu kaynaktan fayda sağlamaya ve sistemi yaygınlaştırmaya odaklanmalıyız. Güneşten enerji elde etme sisteminin kurulumu başta maliyetli olabiliyor. Bu sebeple teşvik ve destek konuları üzerinde duruyoruz. Ancak enerjide dışa bağımlılık ve farklı enerji kaynaklarına yapılan harcama konuları düşünüldüğünde GES`in en büyük avantajı kısa sürede amortisman imkânı sağlıyor olması. Özellikle bizim gibi güneşli gün sayısı fazla olan bir Ülkede sistem kendini çok kısa sürede döndürebilir" diye belirtti.
"Çanakkalemizi ve Ülkemizi kalkındırmalıyız"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, devreye alınan GES ile 100 kW kurulu güçle enerji elde etmeye başladıklarını vurgulayan Aydoğdu; "Bu doğrultuda yaptığımız yatırımımız 36 ayda kendini amorti edecek. Şubat ayında devreye alınan sistemimiz üç ayda elektrik tüketimimizin % 72,68`ini karşıladı. Odamızın enerji ihtiyacını çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak hem geleceğimizi kazanıyor hem de maddi fayda sağlıyoruz. Bu sebeple, doğrudan sağladığımız faydaları rahatlıkla aktararak, Üye işletmelerimizi, sanayi kuruluşlarımızı, paydaşlarımızı ve kamu kurumlarımızı da temiz ve verimli enerji sağlayan sistemler kullanmaya davet ediyoruz. Hep birlikte önce yaşadığımız İlimizi, Çanakkalemizi sonra Ülkemizi ve dünyamızı korumalı ve kalkındırmalıyız" dedi.
(Nevin Yüksel)