Gergin gün!

Çanakkale`de normalin çok ötesinde bir gün geçirdi. Başbakan Erdoğan`ın katıldığı 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenleri ve AKP mitingi nedeni ile kent, Olağanüstü Hal (OHAL) görünümündeydi. Gün boyu protestolar, eylemler, gözaltılar, tepkiler vardı. Yani Çanakkale dün tam anlamıyla gergin bir gün yaşadı.

2011
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri kapsamındaki törenlerin ardından İskele Meydanı`nda oluşturulan alanda halka hitap etti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı miting nedeni ile Çanakkale oldukça zor bir gün geçirdi. Konuşmasının tamamına yakınını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na ayıran Başbakan Erdoğan, bugüne kadar Çanakkale`ye yapılan yatırımları da anlattı. Bölünmüş yollar yaptıklarını söyleyen Erdoğan, Gelibolu Yarımadası tarihi Milli Parkı`ndaki şehitlikleri ihya ettiklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan`ın gelişi nedeni ile dün sabah erken saatlerde başlayan kentteki gergin hava gün boyu devam ederken, Çanakkale, Erdoğan`ın gidişine kadar çeşitli olaylara sahne oldu.
 
 
AKP`lilerin Çanakkale çıkarması
Aralarında İstanbul ve bazı ilçeleri, Ankara ve bazı ilçeleri, İzmir, Eskişehir, Sakarya ve Bursa gibi birçok ilden AKP`iller, yüzü aşkın otobüs ile Çanakkale`ye geldi. Gençlik Kolları yazılı otobüslerle Çanakkale`ye gelen AKP`liler, hem 18 Mart törenlerini izledi hem de Başbakan Erdoğan`ın mitingine katıldı. Karacaören Yolu ile kesişen 60 Metrelik yola park edilen araçlar deyin yerindeyse alanı, otobüs tarlasına çevirdi!
 
 
 
 
Şafak baskını
Kentteki gerginlik polis ekiplerinin sabah saatlerinde aralarında TKP, Halkevi, Dev-Genç ve TGB`lilerin olduğu 23 kişi gözaltına alması ile başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Çanakkale`de yapacağı miting öncesi, parti binasına "Diktatöre, katile boyun eğme" yazılı pankart asan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Çanakkale İl Örgütü, sabah 08:30 sularında koçbaşı kullanılarak polis tarafından basıldı. 6 TKP üyesi polis tarafından gözaltına alınırken, görüntü almak isteyen iki kişinin telefonlarına el konduğu ileri sürüldü. Baskınların ardından Emek Partisi, Emek Gençliği, SGD, Halkevi ve ÖDP gibi partilerin de destek verdiği basın açıklamasını TKP İl Başkanı Berna Ersoy yaptı. Ersoy, “Gözaltına alınan arkadaşlarımızla avukatlar görüştürülmemektedir” dedi. “Uzun söze gerek yok” diyen Ersoy, “Diktatör yakında hesap verecek, ama diktatörün emirlerini uygulayıp halka karşı suç işleyenler de hesap verecek” dedi. Buradaki kitle, “Tayyip unutma, Çanakkale Geçilmez” sloganı attı.
 
 
Yoğun güvenlik önlemi isyan ettirdi
Kent merkezinin birçok noktasındaki cadde ve sokakların trafiğe kapatılması, bu bölgelerden geçmek zorunda kalan vatandaşların her geçiş seferinde üstlerinin aranması tepkilere yol açtı. Bazı noktaların trafiğe kapatılması nedeni ile iş yerini açamayan vatandaşları olduğu, bazı vatandaşların ise iş yerine gitmek için bile üst aramalarından geçirilmesi tepkilere neden oldu.
 
 
Değirmenlik Sokak karıştı
Gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için protesto amaçlı olarak Şakir`in Yeri çay bahçesi önünde oturma eylemi yapan gençler, eylemlerini bir süre sonra Çarşı Caddesi üzerinden Değirmenlik Sokak`ta devam ettirdi. Burada polis barikatı ile karşılaşan gençler, eyleme devam etmek isteyince müdahale ile karşılaştı. Polisin müdahalesi sonrası çıkan arbedede bir polis ile bir genç yaralanırken, yaralanan genç ile birlikte toplam üç kişi gözaltına alındı. Ara sokaklarda devam eden koşuşturmacada da 5`e yakın gözaltı olduğu öğrenildi.
 
 
 
Erdoğan giderken de protesto vardı
Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlayarak Çanakkale`den ayrıldı. Başbakan`ın ayrıldığı sırada bir
grup gencin “Çanakkale Geçilmez, Şeriata izin vermez” ve “Mustafa Kemal`in askerleriyiz” sloganı atarak protesto ettikleri görüldü. Başbakan`ı dinlemeye gelenlerin ise “Mustafa Kemal`in askerleriyiz” sloganına karşı “yuh” çekmeleri dikkatlerden kaçmadı. Çanakkale dün, yoğun ve gergin bir gün geçirdi.
 
 
Başkan Gökhan gençlerin yanındaydı
Değirmenlik Sokak`taki eyleme polisin müdahalesinin ardından ara sokaklarda ve Çarşı Caddesi`nde yaşanan koşuşturma ve arbede nedeni ile bölgeye giden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gençlerin sağlık durumu ile yakından ilgilendi. Başkan Gökhan, burada gençlere “Sizler demokratik tepkinizi gösterdiniz. Sizlerle beraberim, ama şu kent bir sakinleşsin, ortalık bir yatışsın. Bakın Türkiye`nin dört bir yanından otobüsler ile insan taşındı buraya. Onun için dikkatli olun. Bu meydanda Çanakkale`nin insanı yüzde 5 yok. Onlar bu kentin insanı değil. Sizlere rica ediyorum lütfen dağılın. Şu kalabalık geçsin, yarın olsun sonrasına bakalım” diyerek AKP mitingi için kent dışından gelen insanlar ile protesto eden Çanakkaleli gençler arasındaki olası bir provokasyona dikkat çekti. Başkan Gökhan`ın gençlere yönelik sağ duyu çağrısı, Çarşı Caddesi esnafı ve vatandaşlardan da destek buldu.
 
 
Paylaş