"Gerekli derslik ve okulu belediyelerimiz eliyle inşa etmeye hazırız"

564
Yüz yüze eğitime geçilmesi ile birlikte CHP İl Örgütü tarafından eğitimde yaşanan sorunlara dair açıklama yapıldı. CHP İl Binasında yapılan açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay, Rebiye Ünüvar, CHP İl Başkan Yardımcısı İl Sekreteri Doğan Ateş ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldılar. İl Sekreteri Ateş tarafından Türkiye`de eş zamanlı yapılan açıklamada, pandeminin eğitimde ciddi sorunlara yol açtığını belirterek; "Milli Eğitim Bakanlığı`nın salgın süresince ortaya çıkan öğrenme kaybının boyutlarını ölçme ve bu kaybın telafisi için derhal gerekli bilimsel çalışmaları başlatması gerekmektedir" dedi. Yine, ülke genelinde okullarda 43 bin 627 derslik ihtiyacı olduğu, MEB`in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı olduğu, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkması... gibi sorunları paylaşan Ateş; "O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz hazırız, geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!" dedi. Ateş`in ardından barınma ve yurt sorunlarına değinen Başkan Gökhan, belediye olarak şu ana kadar Çanakkale`de barınma sorunu yaşanmadığını, durumu olmayan öğrencilere belediye olarak barınma yardımlarının devam ettiğini açıkladı. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Milletvekili Erkek`te; "Yurt bulamadığı için, ev tutamadığı için öğrenimine ara veren öğrenciler var. Ancak inşallah seçimde iktidar olacağız ve Türkiye`de yurt sorununu kökünden çözeceğiz" dedi. 

"Eğitim kaybı kapatılmalı"
İl Sekreteri Ateş; "Tek adam rejiminin ülkemizi içine soktuğu çok yönlü krizin ağır sonuçlarını yaşadığımız alanların başında eğitim gelmektedir. 19 yıllık AKP iktidarı süresince liyakatten uzak ideolojik saiklerle yapboz haline getirilen eğitim sistemimizin yapısal sorunları, iktidarın yönetemediği COVİD-19 salgını süresince daha da derinleşmiş ve iyice gün yüzüne çıkmış durumdadır. Türkiye, COVİD-19 salgını boyunca okulların kapalı kaldığı uzun süre boyunca 2 milyon 316 bin öğrenci uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA sistemine ulaşamamıştır. 1 milyon 459 bin öğrenci ise internet erişimine sahip değildir. Bu yetersizliklerle beraber, uzaktan eğitimden bir şekilde yararlanabilen öğrencilerimiz de dahil olmak üzere çok büyük bir öğrenim kaybıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır. İktidarın salgın döneminde eğitim alanında ortaya koyduğu tercihler, var olan fırsat eşitsizliklerinin daha da derinleşmesine yol açmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı`nın salgın süresince ortaya çıkan öğrenme kaybının boyutlarını ölçme ve bu kaybın telafisi için derhal gerekli bilimsel çalışmaları başlatması gerekmektedir" dedi. 
 
"Derin kaygılar ortaya çıktı"
Eğitimde kaygıların devam ettiğini belirten Ateş; "6 Eylül 2021`de yüz yüze eğitim tekrar başlamış, öğretmenlerimiz ve çocuklarımız okullarına kavuşmuşlardır. Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün büyük bir mutluluk yaratması gerekirken, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkmıştır. Okullarda ihtiyaç duyulan 101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmamıştır. Okullarımızda hijyenin korunmasını sağlayacak bu atamaların derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı`na ek kaynak aktarımı yapılabilir" dedi. 

"43 bin 627 derslik ihtiyacı var"
Vakaların çıkmaya deva ettiğini belirten Ateş; "Haftalardır birçok kentte sınıflarda vakalar ortaya çıkmakta ve yayılmaktadır. Sosyal mesafenin korunabilmesi için sınıfların seyreltilmesi gerekirken, birçok okulda öğrenciler kalabalık sınıflarda derslere girmektedirler. Bazı okullarda farklı düzeylerde sınıfların aynı dersliklerde eğitim gördüğü bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi 43 bin 627 derslik ihtiyacıdır. Yandaşlara, beşli çeteye, Saray beslemelerine kaynak ayıran iktidar; çocuklarımızın sağlığı, eğitimi ve geleceği için gereken bu ihtiyacı karşılamamaktadır" dedi. 
"Eğitim için hazırız"
Ateş açıklamasında; "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği gibi, biz çocuklarımızın eğitimi için bu ihtiyacı karşılamaya hazırız. Gerekli sayıda derslik ve okulu, ihtiyaç duyulan yerlerde belediyelerimiz eliyle inşa etmeye hazırız. Arsa gösterildiği anda belediyelerimiz gerekli çalışmayı başlatacak ve en kısa sürede ihtiyaç duyulan derslikleri eğitim ve öğretime hazır hale getireceklerdir. Aynı şekilde, tamirata ve onarıma ihtiyaç duyan derslik ve okullar için de partimiz ve belediyelerimiz harekete geçmeye hazırdır" ifadelerini kullandı. 
 
"İktidarımızda atanamayan öğretmen sorunu kalmayacak"
Atanamayan öğretmenler sorununa değinen Ateş; "Eğitim sistemimizin en acil ihtiyaçlarından bir diğeri de geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. İlk olarak öğretmen açığının kapatılması gerekmektedir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB`in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı vardır. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış, öğretmenlerden gelen tepkiler üzerine Erdoğan 15 bin ilave atamayı müjdeymiş gibi duyurmuştur. Bu atamaları gerçekleştirmemek ise Saray`ın bilinçli tercihidir. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye`nin atanamayan öğretmenler diye bir sorunu kalmayacak. Bizim tercihlerimiz açık ve nettir: Toplumdaki en önemli meslek gruplarından birini öğretmenlerin oluşturduğunun farkındayız. Öğretmenlerin haklarını ve çalışma koşullarını yasal güvenceye kavuşturacak Öğretmenler Meslek Kanunu`nu çıkaracağız. Bununla birlikte, hak kayıplarının önüne geçmek için sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi garabetleri ortadan kaldıracak, kamuda çalışan tüm öğretmenlerin insanca koşullarda eşit şartlarda ücret almalarını ve özlük haklarına sahip olmasını sağlayacağız. Öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakkını teslim edeceğiz" dedi. 
 
"Geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!"
Ateş son olarak; "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir toplumun geleceğinin eğitime bağlı olduğunun bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ifadeleriyle, "Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder." Bugün maalesef Saray rejiminin elinde devletin eğitim politikası, 100 yıl önce inşa edilen Cumhuriyetin eğitim felsefesinin gerisine düşmüştür. Bu nedenle eğitim üzerine konuşurken teknolojiden, bilim insanı yetiştirebilmekten, çağın gereklerinden bahsetmek yerine çok temel sorunlar üzerine mücadele vermek durumunda kalıyoruz. Ancak buna mecbur olmadığımızın farkındayız. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; rantı yandaşlara harcamak yerine geleceğimize ayıracağımız kaynaklarla eğitimin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm çocuklarımızın nitelikli eğitime ulaşabildiği, hiçbir ailenin çocuklarının geleceğinden endişe duymadığı, öğretmenlerin güvenle yeni nesilleri yetiştirdiği eşit ve adil bir eğitim sistemini inşa edeceğiz. O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz hazırız, geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!" ifadelerini kullandı. 
"Devlet yurtlarında yer bulamayan dar gelirli çocuklarını biz barındırıyoruz"
Ateş`in ardından Çanakkale`deki barınma sorununa değinen Bakan Gökhan, belediye olarak hiçbir öğrencinin barınmasız kalmaması için çalışmalarının sürdüğünü belirterek; "Bir yandan da biliyorsunuz Türkiye`de üniversiteye gelen öğrencilerin barınma konusu var. Çanakkale`ye gelip devlet yurtlarında yer bulamayan dar gelirli çocuklarını biz barındırıyoruz. Özel yurtlarda barındırıyoruz, bazen kendisine yurt çıkıncaya kadar geçici barındırıyoruz. Bu yılda yine sosyal hizmetler birimimiz müracaatları topluyor ve yurt sahipleri ile konuşuyoruz. Belki de yurt kiralamamız söz konusu olacak. Dolayısı ile hiçbir çocuğun burada parasızlıktan barınma sorunu yaşatmıyoruz, bugüne kadar yaşamadık bundan sonra da yaşatmamak için çaba gösteriyoruz. Çanakkale`de bu konuda biz yıllardan beri duyarlılık gösterdiğimiz için bir sıkıntı duyulmadı" dedi. 
 
"Okulları yıktılar nacak yapımında acele edemediler"
Bakan Gökhan ortaöğretimde yaşanan sorunlarla ilgili; "Ortaöğrenim itibari ile iki okul bir arada, saatleri tutmuyor, sıkışıyorlar... gibi sorunlar var. Okulları yıktılar nacak yapımında acele edemediler. Bu da yakın zamanda umarım çözülür" dedi. 
 
"Yurt sorununu Millet İttifakı zamanında bir yılda çözeceğiz"
Son olarak açıklamada bulunan Milletvekili Erkek; "Yurt sorununu Millet İttifakı zamanında bir yılda çözeceğiz. Bunu ittifak genel başkanları da kararlı bir şekilde ifade ediyorlar. 20 yıllık bir tek başına iktidar döneminde inşaata, binaya ne kadar önem verildiğini biliyoruz. Her yerde devasa binalar yapılıyor. Yurt neden yapılmıyor? 21`inci yüzyılda neden yurt sorunu var? Yurt bulamadığı için, ev tutamadığı için öğrenimine ara veren öğrenciler var. Ancak inşallah seçimde iktidar olacağız ve Türkiye`de yurt sorununu kökünden çözeceğiz" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş