Geoteknik uzmanı sorunu çözülüyor...

Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar, Çanakkale Belediyesi ile imzalanan protokol sonrasında odaya Geoteknik Mühendisi alınacağını söyledi.

1057
Birinci derecede deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de binaların sağlamlığı için atılan adımlar sonrasında Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası arasında imzalanan protokolden sonra belediyenin denetleyeceği projeleri, odanın ve geoteknik mühendislerinin denetlemesi ve onay vermesi ile sorumluluk alan İnşaat Mühendisleri Odası İlyas Acar: “Çanakkale’de olması gerekene doğru adım adım yaklaşıyoruz. Arka arkaya yaşanan depremlerden sonra önlemler alınması yolunda mesafe kaydediliyor, bu sevindirici” dedi.
 
Olay: Son dönemlerde sıkça duyduğumuz Geoteknik mühendisliği nedir? Çanakkale’de neden geoteknik mühendisi istihdam edilmiyor?
İlyas Acar: “Geoteknik inşaat mühendisliğinin ihtisas alanıdır. Geoteknik zeminle üzerindeki binanın ilişkisini ve binanın sağlıklı bir şekilde insanlara hizmet etmesini sağlar.”
 
Olay: Türkiye’de hangi üniversitelerde Geoteknik Mühendisliği Bölümü var?
İlyas Acar: “İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Üniversitesi ve Yıldız Üniversitesi’nde var. Jeoloji Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliğinin önemi de 1999 depreminden sonra anlaşıldı. Geoteknik Mühendisliğinin son yıllarda revaçta olmasının nedeni deprem gerçeğinin ciddiye alınmasıdır. Çanakkale Belediyesi Bursa’dan sonra bu konuda hassas davranan ikinci il olmuştur.”
 
Olay: Şu anda inşaat firmaları geoteknik raporlarını nereden ve ne kadar sürede alınıyor?
İlyas Acar: “Çanakkale Belediyesi’nin bu konuda erken davranması olumlu adım. Yakın illerde iskan eden Geoteknik Mühendislerinden hizmet alma olasılığını artırdı.”
 
Olay: Şu anda Çanakkale’de inşaat çalışmaları ne durumda?
İlyas Acar: “3’ncü ve 4’ncü bölgede çalışmalar devam ediyordu. 1’nci ve 2’nci bölgede bu rapor isteniyordu. Rapor gelmediği için protokol imzalandığından beri ruhsat verme durduruldu. Ruhsat alanlar devam ediyor. 3 Eylül pazartesiden itibaren başlayacak. Geoteknik uzmanları raporları hazırlamaya başladı. Zemin etüdü dahil bir parselin geoteknik raporunun hazırlanması 4 gün sürüyor. İlk önce zemin etüdü proje ve geoteknik raporu olumlu sonuç verirse inşaat başlayacak. İnşaata başlamış olan ruhsatı almıştır ve kazanılmış haktır, devam eder.”
 
Olay: Protokolden sonra neler gelişti?
İlyas Acar: “Protokol imzalandığı günden itibaren 1 ay süre ile geçiş süresi olacak. Ondan sonra İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi olarak bir Geoteknik Uzmanı istihdam edilecek ve raporlar onun kontrolü ve onayından geçtikten sonra işlerlik kazanacak. Başta bir uzman alınacak, sonra sayı artabilir.”
 
Olay: Zemin iyileştirme yöntemleri neler?
İlyas Acar: “Zemin etüdü konusunda öncelikle tekrar altını çizmek istiyorum. Bu demek değildir ki, her binanın altında illa zemin iyileştirme yapılacak, çünkü öyle yerler var ki aynı nitelikte zemine sahip cadde ve sokak birleşim yerlerinde bir tarafta 3 katlı, bir tarafta 5 katlı binalar yapılıyor. Doğal olarak bu iki binanın iyileştirilmesi yüke ve kata göre değişiyor. Sonuçta geoteknik uzmanı mevcut arsa üzerinde yapılacak binanın projesini de değerlendirerek zeminde iyileştirme gerekip gerekmediğini belirtiyor ve gerekiyorsa hangi yöntem olduğunu belirliyor. Birincisi gerekmeyebilir. İkincisi kompakt sistem ( zemin sıkıştırması) dediğimiz sistem, üçüncüsü taşıma gücü zayıf zeminin kaldırılarak çeşitli kalınlıklarda kırma taş serilmesi veya doldurulması. Dördüncüsü foray dediğimiz kuyular açılarak içine kırma taş, taş kolon doldurulması, beşincisi zemine çimento şerbeti enjekte edilmesi yani Jet Graud sistemi, altıncısı fore kazık.”
 
Olay: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
İlyas Acar: “İnşaat mühendisinin görevi sağlam, ekonomik, kullanışlı binalar projelendirmek ve yapmaktır. Atılan adımla olması gerekene doğru adım adım yaklaşı-yoruz. Arka arkaya yaşanan depremlerden sonra önlemler alınması yolunda mesafe kaydediliyor, bu da sevindirici.”
 
Olay: Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
İlyas Acar: “Ben teşekkür ederim, işlerinizde başarılar dilerim.”
Paylaş