havadurum

Gençlik Komisyonu... Değerlerin tanıtılması... Dalış turizmi...

630

 Temmuz Ayı Belediye Meclisi Olağan toplantısı, önceki gün düzenlendi. Belediye Meclisine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP, AKP, MHP ve İyi Parti grubu üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları ile Belediye Birim Müdürleri katıldı. Meclisin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ın Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliama değindi. Başkan Gökhan, konu hakkında; “Türkiye’de kötülüklerin hesabı maalesef görülemiyor. Kötülüklerin hesabı görülemediği sürece de kötülükler olmaya devam ediyor” dedi. 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine değinen Başkan Gökhan, yüzde 54,03 oy alan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nu tebrik etti. Daha sonra üç plaja birden Mavi Bayrak alındığını dile getiren Başkan Gökhan; “Mavi Bayrak aldık. Mavi Bayrak, öylesine verilmiyor, Sağlık ve Çevre Müdürlüğü’nün kontrol ettiği, deniz suyu ve çevre temizliği dikkate alınarak veriliyor. Mavi Bayrağı korumamız gerekiyor” dedi. Başkan Gökhan, daha sonra Troia Festivali’nin iptali ile ilgili olarak; “belediye gelirlerinin en önemli unsuru olan İller Bankası’ndaki payda düşüş var. Çünkü devletin vergi gelirlerinde azalma söz konusu oldu. Festivale gidecek parayı bu yıl harcamama kararı aldık. Sonuçta festivali başka bir yıl yapabiliriz. Fakat en azından vatandaş zor durumdayken, ekonomi zor durumdayken bir festivalle eğlenmeye pek yüzümüz yok” ifadelerini kullandı. 

 
“Kötülüklerin hesabı görülemediği sürece kötülükler olmaya devam edecek”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Acılı günlerimiz unutulmuyor. Dün, 2 Temmuz Madımak Katliamı’nın yıl dönümüydü. Aradan 26 yıl geçmiş ama 26 yıl sonra bile insan yüreği cız ediyor. Çünkü hiç günahı olmayan insanlar, gerici güçler tarafından maalesef yakılarak katledildi. O günden beri de bunun hesabı görülemedi. Türkiye’de kötülüklerin hesabı maalesef görülemiyor. Kötülüklerin hesabı görülemediği sürece de kötülükler olmaya devam ediyor. Örneğin Ergenekon Davası. İnsanlar, hapislerde kanser oldular, öldüler. İnsanlar yıllarca hapis yattı, kimisi yaşamını yitirdi, aileler dağıldı. Sonra, kumpas denildi ve geçen gün beraat kararı verildi. Buna sevinemiyoruz. Çünkü kaybolan yıllar var, yiten canlar var. Bunların hesabını nasıl verebiliriz. Buna sebep olan insanlar ülkeden kaçtılar. Bu benim başıma da geldi. Benim davamla ilgili müfettiş, başsavcı, kol müdürü, hepsi FETÖ’den içeri atıldı ya da kaçtı. Onun için bunları yapanların yanına kar kaldığı zaman içerisinde, herhalde daha uzun süre rahata ermeyeceğiz. Tabi Türkiye’de bir ay boyunca gelen şehitlerin sayısı 10’u geçti. Yanlış politikalar, yanlış uygulamalar, şehit haberlerini arttırmaya devam ediyor. Bu arada Çanakkale’den bir üzüntülü haberimiz var. Tarihçi yazar Mehmet İhsan Gençcan yaşamını yitirdi. Kendisi bu kentte sembol isimlerden bir tanesidir. Tabi Komünist Cemil de yaşamını yitirdi. Kendisi bu kente faydası olmuş insanlardan bir tanesidir. Tabi Haziran ayı içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi vardı. Sonuç itibariyle 31 Mart’taki sonuç değişmedi ama fark açılarak Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden seçildi. Kendisine görevinde başarılar diliyoruz” dedi. 
 
“Bir kere kazanılacak 600 milyon lira için Kaz Dağı ekosistemini yerle yeksan edeceğiz” 
Başkan Gökhan; “Geçtiğimiz ay Barış Plaj’ımıza, Güzelyalı Halk Plaj’ımıza ve Mega Beach Plaj’ımıza Mavi Bayrak aldık. Mavi Bayrak, öylesine verilmiyor, Sağlık ve Çevre Müdürlüğü’nün kontrol ettiği, deniz suyu ve çevre temizliği dikkate alınarak veriliyor. Mavi Bayrağı korumamız gerekiyor. Önceki akşam, 7 Temmuz’a kadar sürecek olan Çanakkale Uluslararası Koro Festival’inin açılışını yaptık. Festival, Belediyemizin ana sponsorluğunda, Üniversitemiz ve diğer STK’larla birlikte düzenleniyor. 11 farklı ülkeden gelen 15 tane koro ve bin 500 tane korist şuanda Çanakkale’de. Tabi bu yıl, Troia Festivalimizi yapmama kararı aldık. Çünkü ekonomik zorluklar belediyemizi de etkiliyor. Çünkü belediye gelirlerinin en önemli unsuru olan İller Bankası’ndaki payda düşüş var. Çünkü devletin vergi gelirlerinde azalma söz konusu oldu. Festivale gidecek parayı bu yıl harcamama kararı aldık. Sonuçta festivali başka bir yıl yapabiliriz. Fakat en azından vatandaş zor durumdayken, ekonomi zor durumdayken bir festivalle eğlenmeye pek yüzümüz yok. Çünkü bu kaynakları belki de daha etkin bir alanda kullanmamızda yarar vardır. Tabi bu arada Atikhisar Baraj havzamızda altıncıların ağaç katliamı durmadan devam ediyor. Bugün beni Alamos Gold firmasının taşeronları ziyaret etti. Klasik konuları anlattılar, ikna etmeye çalıştılar, ben de düşüncemi söyledim. Alamos Gold’un taşeron firma yetkililerine ‘Buradan kaç ton altın çıkartmayı planlıyorsunuz?’ dedim, ’60 bin’ dediler. Peki, bunun yüzde kaçının Türkiye Devletine verileceğini sordum, ‘Yüzde 4’ü’ dediler. Biz de yüzde 4’ünün ne kadar olduğunu hesapladık, 2 bin 400 ton çıktı ve devletimiz toplamda 600 milyon liralık bir kaynak elde edecek. Devletimizin buradan kazanacağı 600 milyon lira her yıl kazanılacaksa riskleri kabul edeceğimizi söyledik. Fakat bu miktar bir kere kazanılacak ama kaybettiğimiz Kaz Dağı ekosistemini yerle yeksan edeceğiz” dedi. 
 
“Belediye otobüslerinde kentli değerlerimizin tanıtımlarını yapalım”
İyi Parti Grup Başkanvekili Ahmet Uslu, Meclis gündeminde Çanakkaleli sanatçıların belediye otobüslerinde tanıtımlarının yapılmasıyla ilgili verdiği teklif ile ilgili; “Çanakkale, geçtiğimiz ay iki büyük kayıp yaşadı. Birincisi Gelibolu Yarımadası’na damga vurmuş Mehmet İhsan Gençcan hocamızı sonsuzluğa uğurladık. Sayın Gençcan, kitaplarıyla Çanakkale’yi anlatımlarıyla Yarımada’da marka olmuş bir isimdir. Mehmet İhsan Gençcan ve onun gibi Çanakkale’yi anlatan daha önce kaybettiğimiz bir çok değerimiz var. Biz İyi Parti Grubu olarak, marka şehre kakışabilecek bir öneride bulunmak istiyoruz. Kaybettiğimiz değerlerin isimleri, belediye otobüslerine verilebilir mi? Verilemez ise, her otobüse bir tanesinin belli bir ebatta fotoğrafıyla yaptıklarını anlatan pankartlar konulabilir mi?” dedi. 

“Herkes Mısır’daki piramitleri biliyor ama para SS Thistlegorm’dan kazanılıyor”
İyi Parti Meclis Üyesi Burak Kunt, Çanakkale’de dalış turizminin hayata geçirilmesi ile ilgili yaptığı sunumda; “Çanakkale’nin aktivite turizmine, diğer bir değişle ‘alternatif turizme’ yönelmesi gerektiğine inanıyoruz. AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Bülent Turan Bey’in verdiği haberle öğrendik ki, Çanakkale Boğazı’ndaki 60’tan fazla tarihi batığa dalış izni çıktı ve TBMM’de yasalaştı. Öncelikle parti olarak bu çabayı takdir ediyoruz ve sonuna kadar sonuna kadar da destekliyoruz. Dalış turizminde Çanakkale için bu potansiyele acilen katkı sunmamız gerektiğine inanıyoruz. 75 bin kişilik Amerika’nın Florida Case adaları 2012 yılında sadece dalış turizminden 75 bin Amerikan doları gelir elde etti. 25 bin nüfusa sahip Ekvator’un bazı kasabaları yılda 60 bin kişiye ev sahipliği yapıyor ve bu 60 bin kişi Ekvator’un ülke ekonomisine 100 milyon dolar katkı sağlıyor. Kostarika’yı ziyaret eden turistler turist başına bu işte sadece en az bin Amerikan doları para harcıyorlar. SS Thistlegorm, 1941 yılında Alman uçaklarının bombalarıyla batan bir yük gemisidir. SS Thistlegorm, bugün Mısır’a piramitlerden daha fazla gelir sağlamaktadır. Dalış turizminin etkisi budur. Siz piramitleri bilirsiniz ama para SS Thistlegorm’dan gelir” dedi. 
 
“Gençlerin, toplulukların bir arada olabilmesini, sağlayabilmek için gençlik komisyonu kurulmasını öneriyoruz” 
 Mecliste ‘Gençlik Komisyonu’nun kurulması ile ilgili önerge veren Çanakkale Belediyesi Encümen Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Egemen Ergun; “Şehrimizin üniversite kenti olması dolayısıyla üniversiteli öğrencilerin fazla olduğu kanaatindeyiz. Üniversitenin dışında da gençlik örgütlenmelerinin, derneklerin ve çeşitli platformların bulunduğunu bilmekteyiz. Gençlerin, toplulukların bir arada olabilmesini, belediyeler açısından onlara daha fazla katkı sağlayabilmek amacıyla böyle bir komisyon kurulması önerisi gelmişti. Bunun olabileceği kanaatindeyiz. Bu önerge kabul edilirse   7 kişilik bir komisyon kurulmasını öneriyoruz. Meclisin büyük çoğunluğunun buna onay vereceği kanaatindeyiz” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş