havadurum

Gemi seferlerinin durdurulması bir tavırdır

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, genç kitlelerin eylemlerinin bir tavır olduğunu ifade ederek, "Sayın başbakanın o sert çıkışları, özellikle üst üste iki tane inadına yapar gibi miting yapması ortamı daha da gerdi" dedi.

1055
20 günü aşkın bir süredir devam eden, sadece İstanbul ve Ankara değil, ülkenin tamamına yakınını kapsayan eylemler Çanakkale`de de yol kesme ve feribot seferlerinin engellenmesine kadar vardı. AKP iktidarının, ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda politikalar ve baskıcı tutumu Çanakkalelileri de sokağa döktü. Çanakkale`de sorunsuz bir şekilde devam eden AKP karşıtı eylemleri değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Taksim Gezi Parkı`nda başlayan taleplerin, Çanakkale`de uzun yıllardır var olan yaşam standardına ilişkin talepler olduğunu dile getirdi. Başkan Gökhan, "Gezi`de ortaya konan tüm talepler, yıllardır Çanakkale`de hayata geçirilen taleplerdir. Hep ne diyoruz? `Özgürlük, barış` diyoruz. Sürekli bunlardan bahsediyoruz. Demek ki boşuna söylemiyormuşuz. İşte şu anda, Gezi`de aslında parkın ortadan kaldırılması bahanesi ile toplumun, kitlelerin hareketi, aynı talepleri ortaya koymaktadır. Baskıya karşı direnme, insanların dışlanmadan, ötekileştirilmeden, özgürce yaşamlarını sürdürebilmeleri, barış içinde yaşama gibi olguları biz her platformda dile getirdik. Belediye başkanı olduğum sürece ve bundan önce de Çanakkale`de biz bunu yaratmaya çalıştık. Nitekim Çanakkale`de yapılan etkinlikler de bir `barışın kenti` anlayışı içinde gelişti. Burada belli bir düzen içinde, belli bir nezaket içerisinde geçti. Bu nedenle bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kente her zaman güvenmişimdir. Nitekim bu güvenimin de boşa çıkmadığını gördüm. Türkiye`nin bütün kentlerinde her yerinin, Çanakkale gibi olmasını istiyoruz. Tepkilerini ortaya koyan vatandaşlar da onu istiyorlar, biz de onlara destek veriyoruz" dedi.
 
"Gemi seferlerinin durdurulması bir tavırdır"
Başkan Gökhan, yol kapatma ve feribot seferlerinin durdurulması konusunda ise; "Yol kapatma ve feribot seferlerinin durdurulması, bir tavırdır. Çünkü bu iş biliyorsunuz, bir yerde durulmuştu. Fakat sayın başbakanın o sert çıkışları, özellikle üst üste iki tane inadına yapar gibi miting yapması ortamı daha da gerdi. Biliyorsunuz CHP bu yüzden, direnişe saygı gereği mitingini iptal etmişti. Ama AKP genel başkanı bu mitingleri yaptı. Oradaki hareket, gençlerin ama sadece gençlerin değil, gençlere destek olan büyük halk kitlesinin hareketiydi. Tam yatışmışken, sayın başbakanın bir kışkırtıcı sözleri ne yaptı? Kitleleri yeniden harekete geçirdi. Çanakkale`de de İskele çıkışını kapatmakla bir ileri adım atıldı. Yani burada toplanarak olmuyor, bu sefer bir eylem yapıldı. Niye? Dikkat çekmek için" dedi.
 
"Kimse mağdur edilmemeli"
"Bence tadında bırakılmalıdır" diyen Başkan Gökhan, "Eylemler yapılmaya devam edilmelidir. Halk Bahçemiz var, Kordonboyu`muz var, buralar bizim kamusal alanlarımız. Ama asla vatandaşın günlük yaşantısının da engellenmemesi lazım. İki akşam üst üste yapılan eylemler doğru bir tavırdır. Dikkat çekmek de lazım. Polis kuvvetlerinin müdahale edeceği yönündeki söylemler doğru değil. Öyle Bir şey yok. Ben Sayın valimiz ile görüştüm. Onun da talebi, demokratik hak arayışlarının, toplantıların hiçbir sıkıntı yaratmadan yapılmasıdır. Ama artık, vatandaşın günlük yaşantısının sıkıntıya düşmemesi gerektiği kanaatindeyim. Şuan eylemle ilgili bir sıkıntı yok, ama artık iskele meydanı veya herhangi bir alan, kapatılmamalıdır" şeklinde konuştu.
Paylaş