havadurum

Gelibolu Yarımadası törenlere hazır

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü anma törenleri, 24-25 Nisan tarihlerinde Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleştirilecek. Bugün Şehitler Abidesi’nde uluslararası tören, 25 Nisan sabahı ise Anzak Koyu’nda Şafak Ayini düzenlenecek...

682
Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’ncu yıldönümü nedeniyle düzenlenecek olan anma törenlerinin programı belli oldu. 24 Nisan Perşembe sabahı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda Şehitler Abidesi’nde düzenlenecek olan ilk tören, saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Saygı duruşu ve atışı sonrasında İstiklal Marşı’nın okunacağı törende, günün anlam ve önemine ilişkin bazı konuşmalar yapılacak. Mehteran Bölüğü gösterisinin ardından törende Onur Kıtası, Dost Ülkeler Askeri Birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve izciler tarafından resmigeçit yapılacak. Şehitler Abidesi Şehitlik Defteri’nin imzalanmasının ardından Türk Hava Kuvvetleri Gösteri Ekibi Solo Türk’ün gösterisi izlenecek. Türk şehitliğinin ziyareti ve duaların okunmasının ardından tören sona erecek. Daha sonra Morto Koyu’ndaki Fransız Anıtı ve Seddülbahir Köyü’ndeki İngiliz Helles Anıtı’nda da törenler düzenlenecek. Günün son töreni ise 57. Alay Şehitliği’nde olacak.
 
Anzaklar Şafak Ayini`nde buluşacak
Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’ncu Yıldönümü Anma Törenleri’nin ikinci gününde ise saat 05.30’da Anzaklar, Şafak Ayini`nde bir araya gelecek. Anzak Koyu’nda gerçekleşecek törende, binlerce Anzak, dua edip savaşlarda hayatını kaybeden askerleri anacak. Çelenklerin sunulacağı ve konuşmaların gerçekleştirileceği tören sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sona erecek.
 
Ata’nın yolunda 57’nci alay yürüyüşü
Anma programı kapsamında Genel Kurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı`nın (YÖK) organize ettiği Ata’nın Yolunda 57’nci Alay Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Türkiye`nin dört bir tarafından gelen izciler ve öğrenciler, yürüyüş programı kapsamında 25 Nisan Cuma sabahı saat 06.00’da Bigalı’dan yola çıkacak. 10 kilometrelik yürüyüşün ardından izciler ve öğrenciler, Conkbayırı’ndaki Atatürk Anıtı’na ulaşacak. Saat 08.30’da burada gerçekleştirilecek törende, 57’nci Alay Temsili Sancağı’nın devir teslimi icra edilerek, Atatürk’ün gençliğe hitabesini okuyacak. Gençliğin Ata’ya cevabı da yine hep bir ağızdan söylenecek. Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’ncu Yıldönümü Anma Törenleri 10.00- 11.00 saatleri arasında Avustralya ‘Lone Pine’ ve 11.45- 12.35 saatleri arasında Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtları’nda icra edilecek törenlerle son bulacak.
Paylaş