havadurum

Gelibolu Yarımadası törenler için hazırlanıyor

Gelibolu Yarımadası`nda 24-25 Nisan tarihlerinde 7 ayrı anıtta yapılacak anma töreni nedeniyle hummalı bir çalışma yürütülüyor.

775
Çanakkale Kara Savaşları`nın ve Anzak Çıkarması`nın 98`nci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda 7 ayrı tören düzenlenecek. Avustralya ve Yeni Zelanda`dan 10 bine yakın katılımın beklendiği ayin töreni nedeniyle Anzak Koyu`ndaki çalışmalarda tüm hızıyla devam ediyor. Törenlere katılacak olan Anzaklar için hem Anzak Koyu hem de Lone Pine Anıtı`na 5`er bin, Conkbayırı`ndaki Yeni Zelanda Anıtına ise bin portatif tribün kuruldu. Törenlere katılmak için gelen Anzaklar, kurulan 11 bin kişilik portatif tribünlerde törenleri takip edecek. Ayrıca tören alanlarına geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yerleştirilecek olan 6 dev LCD ekranlardan da tören izlenebilecek. Öte yandan Anzak torunlarına dağıtılmak üzere, içinde bilgi kitapçıkları, kartpostal ve pançonun bulunacağı 10 bin 500 çantanın da hazırlanacağını bildirilirken, 10 bin 500 çöp torbası da tören alanında dağıtılacak.
İlk tören Şehitler Abidesi`nde
Türkiye`nin ev sahipliğindeki ilk tören 24 Nisan sabahı Şehitler Abidesi`nde yapılacak. Buradaki törende, savaşa katılmış 35 ülke temsilcisinin yer alacağı öğrenildi. Savaşta hayatını kaybeden askerler, halkında katılacağı törende anılacak. Morto Koyu`ndaki Fransız Anıtı ile Seddülbahir Köyü`ndeki İngilizlere ait Helles Anıtı`nda da anma törenleri icra edilecek. Yeni Zelanda Hükümeti`nin sorumluluğunda ise, Anzak Koyu`nda 25 Nisan`da, saat 05.30`da gerçekleştirilecek Şafak Ayini ile Anzak askerleri anılacak. Şafak ayinin ardından anma törenleri Lone Pine Anıtı`nda dsüzenlenecek olan törenle devam edecek. 57`nci Alay Şehitliği`ndeki anma töreninin ardından son tören ise Conkbayırı`ndaki Yeni Zelanda Anıtı`nda yapılacak.
Paylaş