havadurum

Gelibolu Yarımadası, 18 Mart törenlerine hazır

Tarih sayfalarında ``Çanakkale Geçilmez`` olarak yerini alan Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü törenleri için yapılan hazırlıklar, son aşamaya geldi.

366
Dünya savaş tarihinde eşine az rastlanılan bir mücadelenin yaşandığı, vatan ve bayrak sevgisinin doruğa çıktığı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü Gelibolu Yarımadası, savaşların ardından geçen 97 yıla rağmen halen bir milletin var olma mücadelesini çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor. Bağrından nice kahramanlar çıkaran Türk milletinin, dünyaya bağımsızlığını haykırdığı şehit kanları ile sulanmış topraklar, bugün de 97 yıl öncesi gibi cazibesini koruyor. Bu yıl 97. yıl dönümü kutlanacak Çanakkale Deniz Zaferi için Şehitler Abidesi`ne portatif tribün kurulurken, her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanan yarımadaya ziyaretçilerin ilgisi aralıksız sürüyor. Yaz kış demeden Türkiye`nin dört bir yanından adeta Gelibolu Yarımadası`na akan ziyaretçiler, vatanın hangi şartlarda, ne güçlüklerle kazanıldığına şahit oluyor. Hazırlıklar kapsamında Kilithabir Tabyası`nda çevre temizliği ve düzenleme çalışmaları devam ederken, Şehitler Abidesi`nde yer alan namazgahın üzeri olumsuz hava koşullarına karşı kapatılıyor. Tören kapsamında açılması planlanan Kabatepe Simülasyon Merkezi`nde de çalışmalarda sona yaklaşıldı. Merkezin çevresine çiçekler dikilmeye başlandı. Conkbayırı`ndaki Türk siperlerinde gerçekleştirilen bakım çalışması sona erdi. 
 
Program belirlendi
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97`nci yıl dönümü programı belirlendi. Hafta, 12-25 Mart tarihleri arasında düzenlenen çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle kutlanacak. Zafer Haftası, 12 Mart Pazartesi günü Çimenlik Kalesi`nde düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. Devlet Övünç Madalyası takdiminin de yapılacağı törenin ardından, Hasret Nurdağ resim sergisi ile PTT Başmüdürlüğünün, Çanakkale Savaşı dönemine ait pullarının beğeniye sunulacağı serginin açılışı gerçekleştirilecek. Aynı gün Eceabat`ta ``1915 Şehitleri Çanakkale Destanı`` adlı oyun sahnelenecek. Gelibolu Yarımadası`ndan alınan toprak, su ve Türk bayrağından oluşan ``kutsal emanetler`` 14 Mart`ta düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e iletilmek üzere yola çıkarılacak. Aynı gün İntepe İzcilik Okulu`nda 4 gün sürecek izcilik kampı başlayacak. Kutlamalar kapsamında çeşitli sportif turnuvalar ile sempozyum, sergi ve konferanslar düzenlenecek.
 
18 Mart
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü dolayısıyla, 18 Mart`ta Çanakkale 18 Mart Stadı ile Şehitler Abidesi`nde törenler icra edilecek. Çanakkale Cumhuriyet Meydanı`nda Atatürk Anıtı`na çelenk sunumuyla başlayacak törenler 18 Mart Stadı`nda sürecek. İkinci tören ise Şehitler Abidesi`nde yapılacak. Konuşmaların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri`ne ait unsurlar Çanakkale Boğazı`nda resmigeçit yapacak. Türk Yıldızları gösteri sunacak. Şehitlik ziyareti sonrası törenler son bulacak.
Paylaş