"Geçmişimizi kaybedersek, gelecekte temel taşımız kalmayacaktır"

779

 Çanakkale’de geçmiş yıllarda yaşamış olan Yahudi ailelerinin çocukları ve aileleri tarafından geleneksel olarak sonbahar ayında gerçekleştirilen Çanakkale buluşması, 4 Kasım Cumartesi günü yapıldı. Geleneksel buluşma kapsamında Havrada yapılan törenin ardından Akol Otel’de düzenlenen kahvaltı programına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da davetli olarak katılım gösterdi. Yoğun katılım ile gerçekleşen buluşmaya bu yıl, çeşitli ülkelerden de katılım oldu. Buluşmada konuşan Başkan Gökhan, Çanakkale’nin kültürüne sahip çıkmak amacı ile geleneklerin sürdürülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Başkan Gökhan; “Her sene geleneksel olarak bu tarihlerde Çanakkale’de bir araya gelip, dini töreninizi burada bulunan Havrada yapmanız çok anlamlı. Bunun devam etmesini önemsiyorum. Bu nedenle gençlerimizi de bu geleneğe katalım. Çünkü bu bir kültür. Bu kentin kültürü. Bu kültürün yaşatılması için çaba sağlayan Sami Kumru arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Buraya davet edilmekten dolayı memnuniyet duyuyorum. Bu sene kalabalık gelmişsiniz ve bu nedenle de ayrıca bir mutluluk duyuyorum. Bu katılım çok anlamlı” dedi.

 
“Mezar taşlarını tespit ettik”
500. Yıl Parkı içerisinde bulunan eski mezar taşları tespit edildiğini belirten Başkan Gökhan; “Geçtiğimiz ay içerisinde Hahambaşı Sekreteri Yusuf Altıntaş ve bir mimar arkadaş geldiler. Onlar ile 500. Yıl Parkı’nda bir çalışma yaptık. 500. Yıl Parkı, Çanakkale’nin çok eski ve kadim bir mezarlığıdır aynı zamanda. Adının 500. Yıl Parkı olmasının nedeni de, birkaç sene önce İspanya’dan gelişin 500. Yılı kutlanmıştı. O nedenle o ismi verdik. 500. Yıl Parkında mezar taşları tespit edildi. Uzmanlar buraya geldiler, taşların üzerindeki tazıları okudular ve bunların mezar taşları olduğunu tespit ettiler” dedi.
 
“Sembolik Bir Mezarlık Yapılacak”
500. Yıl Parkı içerisinde sembolik bir mezarlık oluşturulacağını belirten Başkan Gökhan; “Şimdi o uzmanlar yine gelecekler ve orada bir çalışma yapacağız. Mezar taşlarının üzerindeki yazıların tercümeleri yapılacak, kim oldukları ve tarihçelerinin yazılı olduğu bir alan yaratacağız. O parkın içerisinde de sembolik bir mezarlık olacak” şeklinde konuştu.
 
“Çanakkale’de Yaşayan Kültürleri Sahiplenmek Zorundayız”
Çanakkale’nin kültürüne Yahudilerin önemli katkılar verdiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale gibi bir kentte Havranın işliyor olması ve her sene bu kadar insanın gelmesi çok önemli. Çanakkale’de yaşamış olan kültürleri sahiplenmek zorundayız. Ermeni Kilisemiz de var ve onu da sahiplenmeliyiz. Bunlar bizim kültürümüz. Çanakkale eğer bir barış kenti ise, bir anlayış, hoşgörü anlayışı varsa, burada yaşayan Yahudilerin de buna büyük katkısı olmuştur. Bu anlayışımızı nesilden nesile aktarmak zorundayız. Çünkü geçmişimizi kaybettiğimiz zaman, gelecekte temel taşımız kalmayacaktır” dedi.
(Oya Koyuncu)
Paylaş