havadurum

Geçmiş olsun Türkiye

499
Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesi merkezli saat 04.17`de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, deprem merkezine yakın 10 il ve Suriye kentlerinde yıkıcı hasara neden oldu. Depremin yaşandığı ilk dakikalardan itibaren, arama kurtarma ekipleri hasarın yoğun olduğu bölgelere akın etti. İlk depremin ardından 6.4`e varan artçılar hissedilirken saat 13.24`te ise ilk depremden bağımız olarak Kahramanmaraş`a bağlı Elbistan`da 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem büyük hasar verdi. Artçı depremler arama kurtarma çalışmalarına büyük engel oldu. Kahramanmaraş`ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay`da da hissedilen deprem sonucunda anlık verilere göre 2 bin 842 bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli dereme bağlı olarak Suriye kentlerinde yaşanan yıkımda ise 574 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2824 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat var. Hayatını kaybeden vatandaş sayısı 1014" açıklamasında bulundu. Arama kurtarma çalışmaları ise gerek resmi gerek vatandaşlarca yürütülmeye devam ediliyor. Resmi kurumlar, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve vatandaşlar; deprem bölgesine yardım eli uzatıyor. Deprem haberi alındığında Vali İlhami Aktaş başkanlığında kriz merkezi toplandı. Valilik koordinasyonunda Çanakkale İl AFAD Müdürlüğü ekipleri, İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ve112 Acil Sağlık Ekipleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Piskososyal destek ekipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hasar Tespit ekipleri ve Çanakkale İl Özel İdaresi Arama Kurtarma (ÇÖZAK) ekipleri bölgeye sevk edildi. Demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve ilçe belediyeleri de, vatandaşa yardım çağrısında bulundu.
Afet koordinasyon bölgesi oluşturuldu
Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada deprem bölgesine ulaştırılacak yardım malzemeleri için afet koordinasyon bölgesi oluşturulduğu kamuoyuyla paylaşıldı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "İl merkezinde 112 Acil Çağrı Merkezinin alt katında, ilçelerde Kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan afet koordinasyon merkezleri bu amaçla faaliyete geçirilmiştir. Yardım ihtiyaç malzemeleri buralarda toplanıp, AFAD koordinasyonunda ihtiyaç bölgelerine sevki sağlanacaktır. Yapılacak nakdi yardımlar AFAD Başkanlığı tarafından yayınlanan Deprem Bağış Hesapları sayfasındaki hesap numaralarına yapılabilecektir. Ayni Yardımların aşağıdaki listeye göre yapılması önem arz etmektedir" denildi.
 
Afet yardım kampanyası başladı
Çanakkale Belediyesi, deprem bölgesindeki yurttaşlara ulaştırılmak üzere AFAD Müdürlüğünce ihtiyaç listesi hazırlandığını duyurdu. Kent halkına dayanışma çağrısında bulunan Çanakkale Belediyesi yetkilileri, "Deprem bölgesindeki yaraları sarmak için Çanakkale`den yardım elimizi hep birlikte uzatıyoruz. Bu kapsamda, deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaştırmak için AFAD Müdürlüğünce ihtiyaç listesi hazırlanmıştır. Yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız; Belediyemizin 444 17 17 No.lu Çağrı Merkezi`nden destek alabilir, yardım paketlerini Mahalle Muhtarlıklarına, Çanakkale Kent Konseyine ve 112 Çağrı Merkezine (GAMER) ulaştırabilirler. Bu süreçte belirlenen ihtiyaç malzemelerini mağdur yurttaşlarımıza sağlıklı bir biçimde ulaştırabilmek çok önemlidir. Listelenen ihtiyaç malzemelerinin dışında ürün getirilmemesi rica olunur. Desteğinize çok teşekkür ederiz" denildi.
Yardım kampanyaları başlatıldı
Ak Parti İl Başkanlığı deprem bölgelerinde acil ihtiyaç olan malzemelerin listesini paylaşarak, "Kahramanmaraş ve çevre illerde yaşanan depremden etkilenen vatandaşlarımız için Ak Parti Çanakkale teşkilatları olarak yardım kampanyası başlattık. Sizler de yardımlarınızla, İlçe Başkanlıklarımıza ulaşarak destek olabilirsiniz. Gün birlik ve beraberlik günü. Türkiye`mize geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi. 
 
Kent Konseyi harekete geçti
Çanakkale Kent Konseyi`nde, temel amacı deprem bölgesi için gereken insani ihtiyaç malzemelerinin duyurulması, toplanması ve bölgeye iletilmesini sağlamak olan bir çalışma grubu oluşturuldu. Çanakkale Belediyesi ile eşgüdüm içinde yürütülecek bu çalışma Valilik kriz masası koordinasyonuyla da bağlantılı şekilde çalışmalara başladı. Depremzedelere destek için başlatılan çalışma grubu; desteklerin gerektiği kadar ve ihtiyaç sahiplerine hızla ulaştırılmasında rol almak isteyen sivil toplum kuruluşlarının gruba katılımı için çağrıda bulunuldu.
(Damla Yeltekin)
Deprem Bölgesine Yapılacak Ayni Yardımlar;
Isıtıcı (katalitik, elektrikli olmayacak)
Tüp
Battaniye (kullanılmamış olacak)
Yatak (kullanılmamış olacak)
Hijyen malzemesi
Çocuk ve yetişkin kıyafet (öncelik mont, eldiven, bere, kazak kullanılmamış olacak)
 
Gıda Kolisi; 
Buğday Unu
Ayçiçek Yağı
Toz Şeker
Fasulye
Nohut
Kırmızı Mercimek
Pirinç
Biskuvi-Petiböri.
Tuz
Bulgur
 
Temizlik Kolisi;
Sıvı El Sabunu 
Genel Yüzey Temizleyici 
Bulaşık Deterjanı 
Çamaşır Suyu 
Havlu 
Terlik 
Katı Sabun 
Kağıt Havlu
Çamaşır Deterjanı
Paylaş