havadurum

Geçmiş olsun

Hafta sonu yaşadığımız deprem sonrasında can kaybının olmaması sevinciyle, herkese geçmiş olsun diyorum.
Bu deprem sonrasında yaşadıklarımız, gördüklerimiz itibarıyla hepimiz için alınması gerekli dersler olduğu gerçeği ile bir kez daha yüzleştik.
Olayın ilk sıcaklığı ile atılması gerekli adımlar konusunda harekete geçilmesi için; duyarlılık yönünden koşullar daha bir uygun olacağı için ortaya çıkan eksiklikler konusu hızla masaya yatırılmalıdır.
Genel olarak ihmalci bir toplum olduğumuzdan hemen olayın sıcaklığında bu konuyu tartışmak son derece faydalı olacaktır.
Kişisel olarak almamız gerekli önlemelerden tutun, toplum olarak alınması gerekli önlemlere kadar önemli ihtiyaçlarımızın olduğunu bizzat yaşayarak gördük.

597
Kişisel olarak evlerimizde almamız gerekli önlemler konusunda ciddi eksikliklerimizin olduğu ortaya çıktı.
Öncelikle bu konuda bir eğitim ihtiyacımızın olduğunu net bir şeklide hissettik.
Gelinen aşamada şimdi, en acil olarak konutlarımızın depreme dayanıklılığı konusunda bir çalışma başlatılmalıdır.
Çanakkale Valiliği, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve üniversite bu konuda gerekli çalışmaları acilen koordine etmeli ve çıkacak sonuçlara göre düzenleyici ve önleyici tedbirler derhal hayata geçirilmelidir.
Depremde yaşanabilecek kayıpları en aza indirmek ancak depreme dayanıklı konut gerçeğine bağlı olduğunu hiçbir zaman unutmayalım.
Bugüne kadar bu konu çok yazıldı, çizildi, tartışıldı.
Ama ne yazık ki hiç bir adım atılmadı.
Yaşadığımız bu deprem sonrasında da adım atılmazsa;  yuh olsun  böyle düzene demekten başka bir şey bulamıyorum.
Ayrıca deprem sonrasında;  iletişim, kurtarma çalışmaları, sağlık hizmetleri, koordinasyon gibi konularda son derece yetersiz kalacağımızın işaretlerini aldık.
Bu deneyimler ilgililer tarafından masaya yatırılarak, gerekli önlemler alınmalıdır.
Yaşadığımız depremin yarattığı algı temelinde bunları yaptık yaptık, zamana havale edersek yine eski tas eski hamam misali olacaktır gelişmeler.
Yaşanabilecek bir deprem ve ortaya çıkabilecek olumsuzluklar konusunda sonra çok pişman olabiliriz.
Bu bakımdan acilen depreme karşı alınması gerekli önlemler konusunda seferber olma zamanıdır, ertelenemez.
Umut ederim yetkililerde bu bilinçle hareket ederler ve gerekli çalışmaları acilen başlatırlar.
Önümüzdeki günlerde sosyal konutlar olarak bilinen bölgede, başlatılacak kentsel dönüşüm projesi kentin bu bölümü için deprem konusundaki gerçekler noktasında önemli bir şanstır.
Ayrıca bu projenin, kentsel dönüşüm olarak sürdürülen gerçekte bir rant uygulamasına dönüşmüş olan diğer bölgelerdeki uygulamalara karşı örnek bir proje olmasını sağlamak; Çanakkale açısından son derece önemlidir.
Böylece yeni bir rol model yaratılmış olur.
Tabiî ki bu konudaki politikalar son derece önemlidir.
Çanakkale Belediyesi bu konuyu ince eleyip sık dokuyarak bir başarı hikâyesi yaratmalıdır.
Eğer diğer örneklerde olduğu gibi bazı olumsuzluklar yaratılırsa önemli bir prestij kaybı yaşanacağının unutulması gerekir.
Bu konuda şeffaf olmak, alınacak kararlarının katılımcı model ile oluşturulması Çanakkale Belediyesi olarak üstelenilen bu projede hiçbir şekilde rant hesapları yapılmadan tam bir sosyal belediyecilik örneği hayata geçirilmelidir.
Bakalım neler göreceğiz.
Ama her şeyden önemlisi o bölge deprem konusunda güvenli konut yapısına kavuşmuş olacak ki; hafta sonu yaşadığımız deprem sonrasında sevindirici bir gerçek olarak takdir toplamaktadır.
Sizleri bilemem ama ben kendimi hala sallanıyormuş gibi hissediyorum.
Ne oynak dünya demekten kendimi alamıyorum.
Hepimize tekrar geçmiş olsun.
Paylaş