Geç başladı, gergin bitti...

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısına iç önerge taslağı görüşmeleri damgasını vurdu. İç Önerge yönetmeliğine eklenen “Yapılan çalışmalarla ilgili görüş belirtmek için yönetim kurulu başkanının yetkilendirilmesi gerektiği maddesi” tartışmalara neden oldu.

747
“Şirket yönlendiriyor, biz alet oluyoruz”
ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen’in işadamlarına yaptığı konuşma toplantıya damga vurdu. Önen; “Belli şirket bazı şeyleri yönlendiriyor. Biz alet oluyoruz. Alınan kararların arkasında bir takım şeyler çıkınca yönetim kurulu meclis üyeleri sıkıntı çeker. Oldu bittiye getirilmemeli. Bazı arkadaşlar ilişkileri nedeniyle bazı işleri yapamıyor” dedi.
 
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı Meclis toplantısı 35 dakikalık beklemenin ardından başladı. Çoğunluk sağlanmaması nedeniyle iptal edilmesi gündeme gelen toplantı eksik olan üç imzanın atılması ile başlayabildi. Toplantıya Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası İç yönerge taslağının görüşülmesi sırasında yaşanan tartışmalar damgasını vurdu.  Meclis Başkanı Niyazi Önen, yönetim kurulu başkanı tarafından yetkilendirilmeden Meclis başkanı, komite başkanlarının açıklama yapmasının engellenmesini doğru bulmadığını bildirdi. Toplantıya katılan meclis üyeleri de bu konuda çeşitli itirazlarda bulundu. Yönetim kurulu üyeleri ise bu maddenin inceleme sırasında gözlerinden kaçtığı yönünde görüş belirttiler. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş da yaptığı konuşma da odanın çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
 
“Şirket yönlendiriyor, biz alet oluyoruz”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının yaptığı çalışmaları şirketin yönlendirdiğini ifade eden Meclis Başkanı Niyazi Önen; “Belli şirket bazı şeyleri yönlendiriyor. Biz alet oluyoruz. Alınan kararların arkasında bir takım şeyler çıkınca yönetim kurulu meclis üyeleri sıkıntı çeker. Oldu bittiye getirilmemeli. Bazı arkadaşlar ilişkileri nedeniyle bazı işleri yapamıyor. Maddi ilişkilerde konuşuluyor. Neden sadece iki proje konuşuluyor. Bunlara belli şirket sponsor oluyor. Toplantılar meclisten kaçırılır gibi yapılıyor. Hepimiz her şeyi biliyoruz. Gerçekleri dürüstlükle söyleyelim” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Şu şartlarda meclis başkanlığı yapmaktan rahatsız oldum. Tam anlamı ile tek yetkili yönetim kurulu başkanı oluşturulmak isteniyor. Meclisi dikkate almadan yönetim kurulu başkanı tek yetkili olmak istiyor. Bu toplantıya yönetim kurulu başkanının da katılmasını isterdim. Arkasından spekülasyon yapmayalım. Dostça camiamızı kırmadan yol göstermekte fayda var. İnsanlar bugün var, yarın olmaz. Demokrasi bu. Bu tür yönetmelik yaparken bugünü değil yarını da düşünerek hareket edilmelidir. İyi ki meclis ve yönetim kurulu başkanını bir yapalım denmedi. Yönetim kurulu ile meclis arsında diyalog yok. Birçok etkinlik ve toplantı düzenlendi. Ama hiçbiri Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası örf ve adetlerine uygun yapılmadı. Yapılanlar etik değil, nezaketsiz.”
 
“Konuşan yönetim kurulu var”
Meclis toplantısında söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, her konunun yönetim kurulunda tartışıldığını ifade ederek; “Konuşan tartışan bir yönetim kurulu var. Ben böyle demokratik tartışmayı daha önce görmedim. Biz yatırımcı kuruluş değiliz. Projelere ön ayak oluyoruz. Bunu konuşarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yönetim kurulu olarak projelere imza atıyoruz. Çanakkale çarşısını hareketlendirecek çalışmalar yapıyoruz. İş merkezinden elde edilecek geliri başarılı öğrencilerimize burs olarak vereceğiz” dedi.
 
“İstifa ederim”
İç Önerge Yönetmeliğinde yapılması düşünülen değişikliğe en sert tepkiyi Meclis Üyesi Mustafa Pamak gösterdi. Pamak; “Sen kimsin ambargo koyuyorsun. İnsanın fıtratına aykırıdır. Komite üyesi olarak karar açıklayamayacaksam bu işi yapmam., istifa ederim. Konuşmak benim hakkım” şeklinde konuştu. 
 
Alper USTA
Paylaş