GDO’lu ürünler tespit edilecek

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Çanakkale gıda kontrol laboratuvar müdürlüğü projesini destekliyor. Proje kapsamında Laboratuara kurulacak birimle GDO analizleri konusunda da hizmet verilmeye başlanacak.

861
Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren gıda ve yemlerin analizini yapmak üzere Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunulan “Biyoteknoloji Laboratuvarı Kurulumu” isimli projeye destek kararı çıktı. Yaklaşık 220 bin Türk Liralık proje toplam bütçesinin % 90’ı Güney Marmara Ajansı tarafından karşılanan proje 6 ay içinde tamamlanacak. Bünyesinde; Fiziksel Analiz, Kimyasal Analiz, Katkı ve Kalıntı Maddeleri ile Mikrobiyoloji ve Mikotoksin Laboratuvar birimleri bulunan kurumda oluşturulacak bu yeni birimle, GDO analizleri konusunda da hizmet verilmeye başlanacak.
 
Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İlyas Yılmaz verdiği bilgide şunları söyledi; “Modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak elde edilmiş yeni bir genetik materyal kombinasyonuna sahip olan herhangi bir canlı organizmaya genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) adı verilmektedir.  Böylece, zararlılara, hastalıklara, herbisitlere ve çeşitli streslere dayanıklı, ürün ve verim kalitesi artırılmış transgenik bitkiler üretilmektedir. Ticari amaçlı piyasaya sürülmek için üretilen ve yaygın olarak kullanılan transgenik bitkisel ürünler; mısır, soya, kanola, pamuk ve pirinç gibi ürünlerdir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki Genetiği değiştirilmiş bitkilerin tarım alanlarındaki üretimi 1996 yılında başladıktan sonra her yıl artarak büyümektedir. Genetiği değiştirilmiş bitki tarımı 2009 yılı verilerine göre 25 ülkede 134 milyon hektar alandır. ABD en fazla (dünyadaki toplam alanın yarısı kadar)  genetiği değiştirilmiş bitki tarımı yapılan ülkedir. Bu ülkeyi Brezilya, Arjantin ve Hindistan takip etmektedir. Genetik yapısı değiştirilmiş bitkilerin kullanımı konusunda tartışmalar devam etmektedir. Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulacak laboratuvar, bölgede yapılamayan bu analiz konusunda ajansın kapsadığı iller başta olmak üzere talepte bulunan tüm tüketicilere, ithalatçılara, gıda ve yem üreticilerine hizmet verecektir.”
Paylaş