Gazilerin madalya sevinci

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40’ıncı yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören gerçekleştirildi. Törende 13 Gazi`ye Kıbrıs Barış Harekatı anı madalyaları takdim edildi.

678
 
 
Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, askeri erkan, muharip gaziler ve gazi yakınları yer aldı. Atatürk Anıtı`na çelenk sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam etti. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç; “Bundan 40 yıl önce, Kıbrıs adası büyük bir drama sahne olmuştu. Ada`da, 15 Temmuz 1974`de, bir Yunan-Rum darbesi gerçekleştirilmişti. Bu darbenin asıl amacı; Ada`daki Türk varlığının tamamen ortadan kaldırılarak Kıbrıs`ın tümüyle Yunanistan`a bağlanmasıydı. Böylece, Türkiye batıdan güneye kuşatılıp, Akdeniz`den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye, Kıbrıs`ta oluşan bu oldu-bittiye şüphesiz seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türk`ünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak anavatan`ın namus borcudur. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974`te, başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs`taki duruma fiilen el koymuş ve Kıbrıs Türk`ünü olası bir katliamdan kurtarmış ve Ada`nın Yunanistan`a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs`ı ilhak etmek isteyen Yunanistan`ın Enosis hayali Akdeniz`in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür” dedi.
 
 
“Gururluyuz”
“Kıbrıs Türk`ünün, Kıbrıs`ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esaretini, 20 Temmuz 1974`te Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir” diyen Erdinç; “Kıbrıs Türk`ü, taktire şayandır ki; yüzyıldır gördüğü eziyet ve zorbalığa karşı kimliğini ve benliğini hiç bir zaman kaybetmemiş, boyun eğmemiştir.Türk milletine bu zaferi kazandıran Kahramanlar Yanı başınızdadır onlarla gurur duyunuz. Ada 40 yıldır, barış ve huzur içindedir. Bugün Kıbrıs Türk`ü, kendi vatanı ve bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Mehmetçik Kıbrıs uğrunda kan dökmüştür. Bu toprak artık Kıbrıs Türk`ünün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez. Kıbrıs`ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. KKTC`nin, Kıbrıs Türk`ünün azim ve iradesiyle, dünya devletleri arasında hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz. 40 yıl yine coşkuluyuz. Kıbrıs Gazileri olarak, yüce devletimize savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Gazi Mehmet Evren, Gazi Mehmet Yüknü, Gazi Mehmet Aktaş, Gazi Mehmet Özcan, Gazi Ali Coşkun, Gazi Hikmet Yeni, Gazi Mesut Ünal, Gazi Ahmet Uçar, Gazi Yaşar Çelik, Gazi İsmail Demir, Gazi Fahri Ölçer, Gazi Kadir Ocak ve Gazi Ergün Turan`a anı madalyaları protokol üyeleri tarafından takdim edilmesiyle tören sona erdi.
 
 
 
Paylaş