Gaziler yalnız kaldı

Kıbrıs Barış Harekatı`nın 38. yıldönümü nedeniyle dün tören düzenlendi. Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, gaziler ve vatandaşların yer aldığı törene Çanakkale Valililiği’nden bir yetkilinin yanı sıra askeri erkanın da katılmaması dikkat çekti.

552
 
 
Kıbrıs Barış Harekatı`nın 38. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç tarafından Atatürk Anıtı`na çelenk sunuldu.
 
Törende bir konuşma yapan Erdinç; Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmanın; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcu olduğunu belirterek; “Kıbrıs`ı ilhak ederek, Türkiye`yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye`nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan; 15 Temmuz 1974 de eokacı katillere Kıbrıs`ta darbe yaptırarak ada`ya kan ve gözyaşı getirmiştir. Bu gelişmeler üzerine, Londra ve Zürih antlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye; Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik tehditini bertaraf etmek maksadıyla ada`ya müdahale etmek zorunda kalmıştır. Türk ordusu, 20 temmuz 1974 günü, Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıslı Türk’ü yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türkü`nün 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan`ın enosis hayalide Akdeniz`in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Senelerdir Kıbrıs`ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türk’ü, hiçbir zaman pes etmemiş; 20 Temmuz da Mehmetçik’le kucaklaşana kadar, Türklüğünü ve varlığını korumasını bilmiştir. 20 Temmuz, Kıbrıs Türkü`nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz, yavru vatanın anavatana kavuştuğu bir gündür. Kıbrıs adası bugün; barış ve huzur içindedir. Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz 1974 den itibaren kendi vatanlarında hür ve bağımsız yaşamaktadırlar. Kıbrıs Türkü’nün kahraman mücahitleri, sizler şanlı direnişin birer kahramanısınız. Kıbrıs`ta destan yarattınız. Sizlerle gurur duyuyoruz. Aramıza hoş geldiniz. Kıbrıs Barış Harekatı’nın kahraman gazileri, sizler Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleri olarak, 20 Temmuz 1974 de, Türk tarihine altın bir sayfa eklediniz. savaş meydanlarında, Türk milletinin yenilmezliğini, sizden önceki kahramanlar gibi ispat ettiniz. Yüce meclis sizi en büyük onurla, gazilikle ödüllendirmiştir. Sizleri şükran ve saygı ile selamlıyorum. Kıbrıs`ta 1974 öncesine dönüş asla söz konusu olamaz. Kanla alınan toprak artık vatan toprağıdır. Terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. 20 Temmuz, Türk Milleti`nin ulusal bir davada tek vücut olarak şahlandığı gündür. Bugün de ister içeriden, isterse dışarıdan, nereden gelirse gelsin hürriyetimize, bağımsızlığımıza ve topraklarımıza karşı her türlü tehdit yüce Türk Milleti’nin azim ve iradesi karşısında yok olmaya mahkûmdur. Biz her zaman hazırız. Kıbrıs Barış Harekatı yıldönümü münasebetiyle, Türkiye muharip gaziler derneği adına, bu harekatta şehit düşen arkadaşlarımıza ve Kıbrıslı mücahitlere rahmet; gazilerimize ve Kıbrıslı kardeşlerimize de yaşamlarında esenlikler diler saygılar sunarım” dedi.
 
Yapılan konuşmanın ardından sona eren törene Çanakkale Valililiği’nden bir yetkilinin yanı sıra askeri erkanın da katılmaması, gazilerin tepkisine neden oldu.
Paylaş