havadurum

Gaziler Günü kutlandı

Çanakkale’de 19 Eylül Gaziler Günü Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törenle kutlandı.

334
 
 
19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törende konuşan Vali Güngör Azim Tuna: “Vatanımızın bütünlüğü, milletimizin bölünmezliğini bozmak isteyenler dün olduğu gibi, bugün ve yarın da olmak üzere hiç bir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır" derken Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç ise: “Dün olduğu gibi bugün de bölünmez bütünlüğümüze kastedenlere gerekli cevabı verecek güç ve kararlılıktayız” diye konuştu.
 
19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen program Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu.
 
 
Törende Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç yaptığı konuşmada; Gaziler Günü’nün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gün olduğunu belirterek, Başkomutan Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu’nun 13 Eylül 1921’de 22 gün ve 22 gece süren dünyanın en uzun ve kahraman muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nde işgalci Yunan Ordusunu durdurduğunu belirterek, bir sene sonra ise düşmanın topraklardan tamamen atıldığını ve bu mücadelenin tarihsel önemini anlattı. Yokluktan var edilen bir orduyla gerçekleştirilen, Başkomutan Mustafa Kemal’in ve kahraman askerlerinin mücadelesinin sonunda bu mücadelenin savaşın seyrini değiştirdiğini ve bugünkü hür ve bağımsız Türkiye’nin önünü açtığını ifade eden Erdinç bundan sonra TBMM’nin 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ve mareşallik unvanı verdiğini söyledi. Erdinç 19 Eylül’ün cumhuriyetin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü konusunda kahramanca mücadele eden tüm gazilerin şeref günü olduğunu ifade ederek, gazilerin cumhuriyetin teminatı ve temel taşı olduğunu belirtti.
 
Erdinç” Dün olduğu gibi bugün de bölünmez bütünlüğümüze kastedenlere gerekli cevabı verecek güç ve kararlılıktayız. Vatanımız hainlerce yangın yerine dönüştürülmek istense de, onlar bu yangının ateşinde yok olmaktan kurtulamayacaklardır. Bilinmelidir ki, Türk halkının azim ve kararı, her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti`ni sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir" dedi.
 
 
Tuna; “Şanlı tarihimiz şehit ve gazilerimizin yazdığı destanlarla doludur”
Vali Güngör Azim Tuna yaptığı konuşmada, Atatürk`ün Türk ve dünya tarihinde derin izler bırakan Çanakkale Savaşları ile tarih sahnesine çıkarak bütün dünyaya örnek olacak bağımsızlık mücadelesinin meşalesini yaktığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığını belirtti. Vali Tuna, "Milletimize Kurtuluş Savaşı`nı kazandıran manevi güç şehit ve gazilerimiz sayesinde burada aşılanmıştır. Elde edilen zaferlerin milletin birlik ve beraberliğini ve bu milletin nice destan yazacağını göstermiştir. Şanlı tarihimiz şehit ve gazilerimizin yazdığı destanlarla doludur. Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşımızın şehit ve gazileri bunun en önemli örneğidir. Bugün de terör örgütünün hazince kurduğu tuzaklarda şehit ve gazi olan evlatlarımız var. Üzüntümüz büyük canımız acıyor. Ama onlar canları pahasına kutsal toprakları koruyorlar. Vatanımızın bütünlüğü, milletimizin bölünmezliğini bozmak isteyenler dün olduğu gibi, bugün ve yarın da olmak üzere hiç bir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır" diye konuştu.
 
CHP Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Defterdarı Sacide Şakar’ın katıldığı törende Kore Gazisi Raif Aydın`a Vali Güngör Azim Tuna tarafından Kıbrıs Gazisi Mustafa Özer`e ise Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel tarafından anı madalyası takıldı.
 
 
 
Paylaş