"Gazeteciliğin suç sayılmadığı bir ülke istiyoruz"

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), TBMM’ye çağrıda bulunarak, gazetecilik faaliyetinin suç sayılmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.

340
GÖP Dönem Başkanı Orhan Erinç adına bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Üyesi Gülseren Ergezer Güver, ileri demokrasiden söz edilen Türkiye’de basının ağır baskı altında olduğunu belirtti. Güver, “67 gazeteci tutuklu, binlercesi hakkında soruşturma var, Balbay bin 44 gündür, Özkan ise 4 yıldır tutuklu. Gazeteciler ya özgürlükleri ellerinden alınarak ya da işsiz bırakılarak susturuluyor” dedi.
 
TMY ve TCK’yi değiştirin
Güver, TBMM’nin artık basın özgürlüğünü engelleyen yasa maddelerini düzeltmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından ülkeler sıralamasında son sıralarda yer aldığını belirten Güver, bu tablonun nedeninin de başta Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) olmak üzere basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen bazı yasa maddeleri olduğunu kaydetti. 82 Anayasası’nda 70’e yakın maddede değişiklik yapıldığını hatırlatan Güver, “Ama bu değişikliklerde ifade, basın ve vicdan özgürlüğü konuları yer almamıştır” dedi. Güver, “Sonuçta bugün 67 gazeteci cezaevindedir. Hapis cezası istemiyle yargılanan gazeteci sayısı 100’ü geçmiştir. Binlerce meslektaşımız, hakkında dava açıldığı için soruşturma ve dava baskısı altındadır” dedi.
 
Yaptıkları haberler delil oldu
Güver, yargılanan gazetecilerin; yazdıkları yazılar, yaptıkları haberler, yayınladıkları fotoğraflar, telefon görüşmeleri ya da telefon rehberlerindeki numaralarla ilgili sorgulandıkları halde ‘terörist’ olmakla suçlandıklarını belirtti. “Oysa gazeteci terörist değildir” diyen Güver, “Gazetecilerin susturulması sadece basın özgürlüğünün engellenmesi değil, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir” dedi.
 
Özgür basın özgür toplum
Özgür basının olmadığı bir ülkede özgür bir toplumdan, ileri demokrasiden söz edilemeyeceğini belirten Güver, bugün basının önünde ciddi sorunlar olduğunu kaydetti. Güver bu sorunları, “Çok sayıda yayın organının toplatılması, kapatılması, karikatür ve mizah dergilerinin poşete koyulması, İnternet sitelerine erişimin engellenmesi, radyo ve televizyon kuruluşlarına çeşitli yaptırımlar uygulanması ve gazetecilerin iş güvencesinden yoksun bırakılması” olarak sıraladı. Güver, GÖP adına TBMM’ye çağrıda bulunurken, “Biz artık gazetecilik faaliyetinin suç sayılmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın” dedi.
Paylaş