Gazeteciler buluşmaya ilgi göstermedi

14 günlük gazetenin yayın hayatını sürdürdüğü Çanakkale’de düzenlenen ‘Yerel Medya Buluşması’na 6 gazetecinin katılması dikkat çekti. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün ‘basın yayın ve gazeteciler hatıra ormanı projesi’ kapsamında düzenlenen ‘Yerel Medya Buluşması’ Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Yerel gazete ve basın mensuplarının yaşadığı sorunların dile getirildiği ‘Yerel Medya Buluşması’nı sadece 6 gazetecinin takip etmesi dikkat çekti. Bu gelişme için yerel de görev yapan gazetecilerin kendi sorunlarının çözümü noktasında ilgili kurumlar hakkında umutlarının gün geçtikçe azaldığı yorumları yapıldı.

949
 
“Yerel basına gerekli önemi gösteriyor muyuz?”
Türkiye’de gazetecilere yönelik yapılan operasyonların yanı sıra, Çanakkale’de yaşanan çevre felaketine dikkat çekerek Kazdağlarını sahip çıkmaya davet eden Çanakkale Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Aynur Ganiler; “Önemli bir görevi üstlenen yerel basına acaba gerekli önemi gösteriyor muyuz? Bağımsız ve gerçekçi bir yayın politikası için yerel basının ekonomik olarak güçlü olması zorunludur” dedi.
 
“Ayrıcalıkları tekrar kazandırmaya çalışıyoruz”
Yerel medyaya yönelik çalışmalar hakkında bilgiler veren Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya; “Artık gazeteci arkadaşlarımız değil, devletin üst protokolü de genel müdürü de birçok ayrıcalıktan şu anda yararlanamıyor. Konaklama, iletişim ve ulaşım alanında bu ayrıcalıkları tekrar kazandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız protokollerle, ziyaretlerle bunu temin etmeye çalışıyoruz” dedi.
 
 
Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün ‘basın yayın ve gazeteciler hatıra ormanı projesi ‘  kapsamında düzenlenen ‘Yerel Medya Buluşması’ Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Yerel gazete ve basın mensuplarının yaşadığı sorunların dile getirildiği ‘Yerel Medya Buluşması’nı sadece 6 gazetecinin takip etmesi dikkat çekti.Bu gelişme için yerel de  görev yapan gazetecilerin kendi sorunlarının çözümü noktasında ilgili kurumlar hakkında umutlarının gün geçtikçe azaldığı yorumları yapıldı.
 
 
Ganiler; “Yerel basına gerekli önemi gösteriyor muyuz?”
Kentte yayın hayatını sürdüren yerel basının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Çanakkale Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Aynur Ganiler; “Yerel basın kentteki önemli görevlerini yaparken, son derece şeffaftır ve hiçbir hesabın içerisinde olmaz. Önemli bir görevi üstlenen yerel basına acaba gerekli önemi gösteriyor muyuz? Gazeteciler zor koşullar altında çalışmaktadırlar. Bu gerçeğe rağmen gazetecilerin yıpranma payı, hakları, yeni düzenlenen sosyal güvenlik yasasıyla kaldırılmış, gazeteciler de diğer meslek mensuplarıyla aynılaştırılmıştır. Gazete işletmeleri, klasik ticari işletmeler kapsamında ele alınmakta, hiçbir imkan ve kolaylık getiren bir düzenleme yapılmamakta ve yapılması da düşünülmemektedir. Bu anlamıyla gazete işletmeleri, ekonomik sorunların altından kalkamadıkları için mesleğin niteliği de olumsuz etkilenmektedir. Gazete işletmelerinin temel girdileri için maliyet anlamında kolaylık getirecek düzenlemeler ile gazete işletmelerinin maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalıdır. Gelir artırıcı tedbirler noktasında yapılabilecek bir takım düzenlemeler vardır. Resmi ilanların dışında kamu reklamlarının da basın ilan kurumu vasıtasıyla yerel gazetelere dağıtımı sağlanmalıdır. Bağımsız ve gerçekçi bir yayın politikası için yerel basının ekonomik olarak güçlü olması zorunludur” dedi.
 
“Özgür basından bahsetmek mümkün değildir”
Türkiye’de özgür gazetecilik açısından çok önemli engellerin var olduğuna dikkat çeken Ganiler, 100’e yakın gazetecinin tutuklu olarak cezaevlerinde olduğunu ifade ederek; “Bununla birlikte bir de özgürlükler anlamında yaşanan çeşitli sıkıntılar var ki, özgür gazetecilik açısından çok önemli engeller oluşturmaktadır. Bugün 100’e yakın gazeteci tutuklu olarak cezaevlerindedir. Bu tutuklamaların nedeni Terörle Mücadele Yasası ve Türk Ceza Kanunu içerisinde antidemokratik hükümlerin sonucudur. Bu gerçek kabul edilmeden özgürlükçü düzenlemeler ile bu yasaların antidemokratik durumu ortadan kaldırılmadan özgür basından bahsetmek mümkün değildir. Sonuçta bu konu temel bir hukuk gerçeği olarak ne yazık ki, gazetecilerin özgür görev yapmalarının önünde bir engel olarak var olmaktadır. Yeni Anayasa sürecinde gazeteciler olarak temel talebimiz, bu antidemokratik yasaların yeniden düzenlenmesidir. Bir yandan ekonomik olarak bir yandan özgürlükler kapsamında diğer yandan itibarsızlaştırma çalışmalarının yoğunluk kazandığı koşullarda gazetecilik mesleğine gereken önemin verildiği söylenebilir mi?” diye konuştu.
 
“Kazdağları’na sahip çıkalım”
Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketine de değinen Ganiler; “Dünyanın ve ülkemizin çok önemli bir değeri olan Kazdağları bugünlerde bir tehdit altındadır. Altın madencilerinin istilasına uğramış ve yok edilmek için düğmeye basılmış durumda. Bu gerçeği görelim. Bir doğa, kültür ve  tarih zenginliği olan Kazdağlarının yok edilmesine izin vermeyelim. Biz gazetecilere de bu yakışır” dedi.
 
 
Gezen; “Gazeteci her yerde gazetecidir”
Yerel Medya Buluşması’na gazetecilerin yer almamasını “Gazeteciler her yerde gazetecidir” şeklinde yorum yapan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Burak Gezen ise; “Gazeteci her yerde gazetecidir. Eğer salon boş kaldıysa bilin ki, gazeteciler haber peşindedir. Gazeteciliğin de önemi burada ortaya çıkıyor. Zaman zaman ailelerini haber uğruna ihmal eden gazeteciler, bugün de kendimiz için düzenlediğimiz bu toplantıyı ihmal ettiğimiz için kusura bakmayın. Ama yine de gazetecilik için bir şey yapıyorlar” dedi. Yıpranma payı ve trafik basın kartları konusundaki sıkıntıları dile getiren Gezen, basın mensuplarına ``sarı plaka`` verilmesi önerisinde bulundu.
 
 
Yıldızer; “Çanakkale’de basın iyi bir seviyede”
Basın mensuplarının önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de “İl genelinde 36 günlük gazete, 8 haftalık gazete, 2 yerel tv, 2 web tv ve 3 yerel radyo bulunmaktadır. 36 günlük gazetenin 14’ü il merkezinde çıkmaktadır. Çanakkale’nin yazılı ve görsel basını diğer illerle kıyaslandığında oldukça iyi bir seviyededir. Çanakkale Valiliği olarak, basın mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi görevlerini iyi bir şekilde yerine getirebilmeleri için elimizden gelen gayreti göstermeye özen gösteriyoruz” dedi.
 
 
Karakaya; “Devletin gören gözü, duyan kulağıyız”
Yılda iki kez yerel medya seminerleri düzenlediklerini ifade eden Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü (BYEGM) Murat Karakaya, Genel Müdürlüğün 1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk`ün direktifleriyle kurulduğunu, o günden bu yana da basın mensuplarının yanında olmaya gayret eden bir müdürlük olduklarını söyledi. Hizmetlerinde, devletin gören gözü, duyan kulağı olduklarını kaydeden Karakaya, dış dünyadaki gelişmeleri devletin üst protokolüne ilettiklerini belirtti. Karakaya;  ``Dünyada ne gelişme olduysa Türkiye`ye ilişkin, bunları 20 dilde takip ederek, devletin üst protokolüne iletiyoruz. O anlamda da devlet kurumları için vazgeçilmeziz`` ifadesini kullandı. Gerek yabancı basın akreditasyon işlemlerinde gerek her türlü uluslararası organizasyonların basın ayağını yerine getirdiklerini belirten Karakaya, ``Son zamanlarda bir dizi faaliyet başlattık. Türkiye merkezli platformlar oluşturuyoruz. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Platformları, Balkan Ülkeleri Medya Platformu. En son gerçekleştirdiğimiz Türk Arap Medya Platformu ile önümüzdeki Mayıs ayında Ankara`da gerçekleştireceğimiz Afrika Ülkeleri Medya Formu. Yaklaşık 300 Afrikalı gazeteci ve akademisyen Türk meslektaşları ile bir araya gelecek`` diye konuştu.
 
Karakaya, yerel medyaya yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Basın kartı ayrıcalığının sona erdirildiğini, bunun için bir kanun çıktığını anımsatan Karakaya, şöyle devam etti: ``Artık gazeteci arkadaşlarımız değil, devletin üst protokolü de genel müdürü de birçok ayrıcalıktan şu anda yararlanamıyor. Konaklama, iletişim ve ulaşım alanında bu ayrıcalıkları tekrar kazandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız protokollerle, ziyaretlerle bunu temin etmeye çalışıyoruz. Şu anda tüm basın kartı taşıyan arkadaşlarımız, devletin herhangi görevlisi gibi, bir genel müdürü gibi tüm kamu tesislerinden aynı şartlarda yararlanabiliyor. Ulaşım anlamında bazı şirketlerle görüşmelerimizi halen sürdürüyoruz. Bazı kısmi indirimler elde ettik. Başbakan Yardımcımızın destekleriyle elde etmiş olduğumuz gri pasaport uygulaması var. Artık basın kartı taşıyan arkadaşlarımız yurt dışına gitmek istediği vakit devletin genel müdürü gibi hizmet pasaportundan yararlanıyor.``
 
Basın trafik kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını, bu kartların değişeceğini ifade eden Karakaya, ``Yıpranma gündeme geldi, evet böyle bir kaybımız oldu. Ama geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız çalışma yapılmasına ilişkin söz verdiler. Başbakan Yardımcımız bu konuya değindiler. Bildiğim kadarıyla bu çalışma başladı, müzakereler devam ediyor. Ama nasıl sonuçlanacak bilmiyorum. Ümit ediyorum kısa zaman içinde bu konuda bir mesafe alacağız`` diye konuştu.
 
BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön de basın kartları ve basın mensuplarına yönelik çalışmalar hakkında sunum yaptı.
 
 
Basın ormanı oluşturuldu
Erenköy’de geçtiğimiz yıllarda meydana gelen yangın nedeniyle yanan alanda bir basın ormanı oluşturuldu. Yerel Medya Buluşması’nın ardından Karakaya ve beraberindekiler Erenköy bölgesinde Vali Güngör Azim Tuna ile basın ormanına fidan dikti. Öte yandan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü (BYEGM) Murat Karakaya, medya buluşması öncesinde Vali Güngör Azim Tuna`yı makamında ziyaret etti.
 
Paylaş