havadurum

Forum başlamadan polis müdahalesi!...

926
Melih Bulu`nun Boğaziçi Üniversitesi`ne rektör olarak atanmasına yönelik tepkiler, Türkiye gündemindeki yerini koruyor. Çanakkale`de üniversite öğrencileri, Perşembe günü saat 17:30`da Boğaziçi Üniversitesi direnişine destek vermek ve LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcı söylemlere karşı Truva Atı`nın yanında bulunan Çağlar Kaynak Basketbol Sahası`nda bir araya gelerek forum düzenlemek istedi. Polis ekipleri, forum düzenlemek isteyen gruba izin vermeyince arbede yaşandı. Devamında yaşanan olaylar nedeniyle polis ekipleri gruba müdahale etti. 
 
Yaşanan olaylarda 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy da yer aldı. Müdahale esnasında Kayserili Ahmet Paşa Caddesinde trafik tıkandı. Gözaltına alınan 9 kişiden 7`si serbest bırakıldı. İki kişinin ise dün savcılığa çıkarılmak üzere Çanakkale Adliyesi`ne götürüldü. İki kişi, adliyedeki ifade ve işlemlerinin ardından serbest kaldı. 
Bir kişiye araba çarptı
Öte yandan olayları takip eden bir vatandaşa araba çarptı. Kaza yerinde ilk yapılan müdahalenin ardından, yaralanan vatandaş ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Yaralanan vatandaşın durumunun iyi olduğu öğrenildi.
 
Valilik`ten "pandemi" gerekçesi
Yaşanan olayların ardından Çanakkale Valiliği tarafından açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada "pandemi kurallarına uymamak" gerekçesi gösterilerek işlem yapıldığının belirtilmesi dikkat çekti.
 
Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; "04 Şubat 2021 Perşembe günü saat 17:30 sıralarında sosyal medya üzerinden yapılan çağrılara istinaden Çanakkale Kordon boyunda, Boğaziçi Üniversitesi ve LGBTİ ile ilgili gösteri yapmak isteyen ve pandemi kuralları gereği izin verilmeyen kişiler görevli Emniyet personelimize mukavemette bulunmuşlardır. Bunun üzerine 9 kişi yakalanmıştır. Söz konusu kişiler hakkında İdari olarak pandemi kurallarına uymamak, Cumhuriyet Savcısının talimatı ile de emniyet görevlilerine mukavemette bulunmak ve 2911 sayılı yasaya muhalefetten işlem yapılmıştır."
"Forum yapamama suçu uydurularak..."
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan, yapılan göz altılara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Pehlivan yaptığı açıklamada; "Forum, katılan herkesin söz alarak konuşabildiği bir tartışma türüdür. Halk bahçesi, Valilik önü ve Morabbin Parkı civarında henüz forum başlamadan ve hiçbir forum düzeni alınmadan bu foruma katılmak istediği düşünülen 9 kişi polis müdahalesiyle karşılaşmıştır. 7`si ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, iki kişi halen gözaltında beklemektedir. Suç delili olarak 1 adet kablosuz mikrofona el koyulmuştur. Haklarında yakalama ve gözaltı işlemi uygulanan kişileri karalayan ve hedef gösteren bir açıklama yapılmış, akabinde de 15 gün süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağı ilan edilmiştir.` Forum yapamama suçu` uydurularak ve masum bir mikrofonu(!) delil niteliğinde alıkoyarak hukuk, demokrasi ve özgürlüklerin ayaklar altına alınmasının, Akp kongre ve mitinglerine uygulanmayan pandemi tedbirlerinin bu girişime bir kılıf olarak kullanılmasının Türk halkının demokrasi ahlakı, aklı ve vicdanı karşısında izahı yoktur" dedi. 
"Tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz"
Çanakkale KESK adına açıklamada bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti. Hacımusalar yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Geçtiğimiz günlerde `aşağıya bak` diyerek öğrencileri gözaltına alan zihniyetin Çanakkale`deki son marifetidir. ÇOMÜ`lü öğrenci arkadaşlarımız etkinliklerinden önce bunun bir eylem veya basın açıklaması dahi olmadığını, yalnızca kamusal bir alanda süreci tartışmak üzere arkadaşlarını davet ettiklerini tüm kamuoyu önünde açıklamıştır. AKP`nin bu tarz bir faaliyete dahi müdahale etmesi artık eylem yapma özgürlüğümüze değil; kamusal alanlarda topluca oturma özgürlüğümüze saldırıdır. AKP`nin kayyum rektör ataması üzerinden üniversiteler üzerinde baskıyı bu dönemde yoğunlaştırması ise rastlantı değildir. Üniversite gençliği bir yıldır içinde bulunduğumuz uzaktan eğitim sürecinde gittikçe artan eğitimde fırsat eşitsizliği altında ezilmekte, pandemi döneminin giderek büyüttüğü işsizliğe, yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum edilmektedir. AKP bu sıkışmışlığı aşmak için ise tekrar baskıyı yoğunlaştırma yoluna gidiyor. Bir aydır yandaş basın ve bakanlar tarafından hedef gösterilen, polisin ve gericilerin saldırılarına maruz bırakılan öğrenciler ise direnişi gittikçe büyüterek gençliğin teslim alınamadığını ispatlıyor. Biz KESK olarak Boğaziçi Üniversite`nde başlayan direnişi selamlıyor; başta Çanakkale`de gözaltına alınan arkadaşlarımız olmak üzere tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."
"Tüm atanmış rektörler istifa etsin"
Çanakkale EMEK Gençliği tarafından yapılan açıklamada ise "akademi biat etmez" denilerek, tüm atanmış rektörlere istifa çağrısında bulunuldu. Yapılan açıklamada; "Bizler bu ülkenin gençleri olarak liyakatın önemini, birilerinin yeğenlerine sıralarımızı, işlerimizi kaptırarak anladık. Bizler demokrasinin önemini tek adam hegemonyası altında yaşadığımız zorluklarla anladık. Bunun için taleplerimizi daha yüksek bir sesle yineliyoruz; Gözaltına alınan gençler bırakılsın. Tüm atanmış rektörler istifa etsin. Üniversite yönetimi tüm üniversite bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen demokratik seçimlerle belirlensin. YÖK kapatılsın, üniversiteler özerkliğini korusun. Nefret suçu işleyenler, halka tehdit savuranlar görevlerinden alınsın. Çanakkale Emek Gençliği olarak sesimizi Boğaziçi Öğrencilerinin sesine katıyoruz. Baskılar, tutuklamalar, gözaltılar bizi yıldıramaz. Özerk üniversite, demokratik Türkiye mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz!" denildi.
(Atakan Alkış)
Paylaş