havadurum

FORUM’a esnaf girebilecek mi?

2014’te kapılarını açacak olan FORUM, Çanakkale’yi endişelendiriyor...

904
Çanakkale’de 2014 yılının Eylül ayında kapılarını açmaya hazırlanan Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’ndeki dükkanların kira ücretleri tartışma konusu oldu. 95 milyon euroluk yatırım değeriyle Çanakkale’nin en büyük yatırımlarından biri olarak hayata geçecek olan Forum Çanakkale, yaşam ve eğlence merkezi özelliği ile kentin en gözde buluşma merkezlerinden biri olmaya hazırlanırken, sokakta kulaktan kulağa yayılan kira ücretlerinin yüksekliği ise kentin yerel esnafını kaygılandırıyor.
 
Kent mimarisine uyumlu 2 katlı tasarlananForum Çanakkale, 30 bin m2 kiralanabilir alanda, 100 mağaza, süpermarket, yapı market, kafe ve restoranlar, sinema ve oto-park gibi eğlence ve alışverişe yönelik pek çok ihtiyacı tek çatı altında toplayacak. Ancak, Forum Çanakkale Alışveriş Merke-zi’nden dükkan kiralamak isteyen yerel esnaf, daha alışveriş merkezi kurulmadan yüksek dükkan kiralarına takıldı.
 
“Forum Çanakkale esnafına fayda sağlamaz”
Forum Alışveriş Merkezi’ni aklından silmeye başlayan esnaflar, yapılması planlanan Forum Alışveriş Merkezi’nin Çanakkaleli esnafa bir yarar getirmeyeceğini kaydetti. Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’nin dükkan kiralarının yüksekliğinden yakınan esnaflar, 100 bin nüfuslu kentte bu kira ücretlerini karşılayacak yerel esnafın olmadığına dikkat çekti. Bu nedenle dışarıdan gelen kurumsallaşmış markaların Forum Alışveriş Merkezi’nde yer alacağının altını çizen esnaflar, bu şartlarda alışveriş merkezinden dükkan kiralayamaya-aklarını dile getirdiler.
 
95 milyon euroluk yatırım değeriyle Çanakkale’nin en büyük yatırımlarından biri olarak hayata geçecek olan Forum Çanakkale, yaşam ve eğlence merkezi özelliği ile kentin en gözde buluşma merkezlerinden biri olmaya hazırlanırken, kulaktan kulağa yayılan kira ücretlerinin yüksekliği ise Çanakkaleli esnafın tepkisine neden oluyor. Kent mimarisine uyumlu 2 katlı tasarlanan Forum Çanakkale, 30 bin m2 kiralanabilir alanda, 100 mağaza, süpermarket, yapı market, kafe ve restoranlar, sinema ve otopark gibi eğlence ve alışverişe yönelik pek çok ihtiyacı tek çatı altında toplayacak. Ancak, Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’nden dükkan kiralamak isteyen yerel esnaf, daha alışveriş merkezi kurulmadan yüksek dükkan kiralarına takıldı.
 
“Yerel esnafa öncelik vereceğiz”
Kolin Otel de basın mensuplarıyla bir araya gelen Multi Development Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hulusi Belgü, Çanakkale’ye yapılacak olan alışveriş merkezinde yerel esnafa öncelik vereceklerini söyledi. Yerel esnafı, alışveriş merkezinde yatırım yapmaya davet eden Belgü, bir çok ulusal markanın yerel esnaf çalışmayı tercih edeceğini ifade ederek; “Sadece kendi markalarıyla değil, Çanakkale’ye göreceksiniz bir çok ulusal marka kendisine temsilci arayacak. Muhtemel olarak da Çanakkale esnafıyla konuşacak. Yeni bir ismi dışarıdan getirmek yerine burada mevcut olan esnafla temasa geçip onlarla çalışacak. Nevşehir ve Denizli’de yerel esnaf, ulusal markaları temsil ettiler. Birkaç tanesi kendi gelmek istiyor. Ama çoğu yerel esnaf ile çalışmayı tercih edecek. Diğer alışveriş merkezilerinde yaptığımız gibi Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’nde de yerel esnafa öncelik vereceğiz” dedi.
 
“Forum Çanakkale esnafına fayda sağlamaz”
Kolin Hotel’de yapılan bilgilendirme toplantısının ardından esnaflar, Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’nin dükkan kiralarının yüksekliğinden yakındı. 100 bin nüfuslu kentte bu kira ücretlerini karşılayacak yerel esnafın olmadığına dikkat çeken esnaflar, dışarıdan gelen markaların Forum Alışveriş Merkezi’nde yer alacağını ve Çanakkaleli esnafların alışveriş merkezinden dükkan kiralayamayacaklarını dile getirdiler.
 
Yapılması planlanan Forum Alışveriş Merkezi’nin Çanakkaleli esnafa bir yarar getirmeyeceğini vurgulayan esnafların görüşleri şu şekilde:
 
 
Nabi Gök; “Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi’nde kiralar yüksek. Yerel esnafa öncelik vereceğiz diyorlar ne önceliği verilecek onu da bilmiyoruz. Forum Çanakkale alışveriş Merkezi’ndeki dükkanlar için düşünülen rakamlar ile çarşı caddesindeki kiralar arasında uçurum var. En ufak dükkana 120 metre kare diyorlar. Metrekaresi 100 dolar deniyor. Hesabını yaparsak 15 bin ila 20 bin arasında kira çıkıyor. Yerel esnaf bunu nasıl ödeyecek. Çarşıdaki kiralar yüksek geliyor esnafa. Forum Alışveriş Merkezi’nden kurumsallaşmış büyük markalar faydalanacak. Çanakkale’deki yerel esnafın bu alışveriş merkezinden faydalanacağını düşünmüyorum. Onlara kalacak burası. Çünkü, Forum’un kendi anlaşmış olduğu markalar var. Çanakkaleli esnaf, Forum Alışveriş Merkezi’nde dükkan kiralayamaz. Fiyatlarda indirim yaparlarsa yerel esnaf dükkan kiralamak için girişimde bulunur. Ancak indirim olmazsa esnaflar dükkan açamaz.”
 
 
Kemal Güneşhan; “Forum alışveriş merkezi ile ilgili toplantı yapıldı ancak dükkan kiraları ile ilgili bir şey söylenmedi. Dışarıda şu an herkes farklı farklı bir şeyler söylüyor. Söylenenler de dedikodulardan ibaret. 2 sene sonra açılacağı söyleniyor ancak net bir proje yok. Kira şartlarına bakmak lazım. Forum Çanakkale alış veriş merkezi Çanakkale esnafına bir katkı sağlamaz daha çok esnafın satışlarını düşürür. Kira ücretleri çok yüksek tutulursa, 100 bin nüfuslu şehirde esnafın o kiraları karşılama şansı yok. Çarşı caddesinde ortalama kiralar 4 bin ila 5 bin arasında. Esnaf bunu karşılayamıyor. Çanakkale nüfusu 100 bin değil de 300 bin olsa, o zaman yerel esnaf bu kiraları karşılar. Oraya en iyi markayı da getirsen, bu şartlarda kira ücretlerini karşılayamazsın.”
Paylaş