havadurum

Forbes 2023 ABD'nin En Zengin 400 Listesini Açıkladı: 2023 Forbes Listesinde İki Türk!

2023, Amerika'nın en zenginlerinin yükseliş yılı oldu. Forbes, zirvedeki isimleri ve büyük sürpriz Türk katılımını açıkladı.

1184

Forbes dergisi, ABD'nin en zengin 400 kişisini sıraladığı son listeyle göz kamaştırdı. 2023, özellikle teknoloji devlerinin büyük kazançlar elde ettiği bir yıl olarak kayda geçti. Geçen yıl servetlerinde düşüş yaşayan Amerika'nın en zengin 400 ismi, bu yıl büyük bir dönüş yaptı. Toplamda 4,5 trilyon dolarlık servetleri ile bu elit grup, 2021'de kırılan bir rekoru tekrar egale etti.

Teknoloji listenin başında yer alıyor

Teknoloji şirketleri bu yılın en büyük kazananları arasında yer aldı. Zenginlerin servetlerinin yarısı, toparlanan teknoloji hisselerinden geldi. Sekiz teknoloji lideri, servetlerine 10 milyar dolar veya daha fazlasını ekledi.

Teknoloji şirketlerinin büyük kazanç sağladığı bu dönemde, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi olan Elon Musk, 251 milyar dolarlık servetiyle listenin zirvesine yerleşti. Ardından Amazon'un kurucusu Jeff Bezos geldi, serveti 161 milyar dolar olarak belirtildi.

Bir isim listenin dışında kaldı

Ancak, dikkat çeken bir isim de listenin dışında kaldı: eski Başkan Donald Trump'ın serveti yüzde 19 düşüşle 2,6 milyar dolara geriledi. Öte yandan, ünlü NBA oyuncusu Michael Jordan, yükselen serveti ile listede kendine yer bulanlardan biriydi. Jordan, 3 milyar dolarlık serveti ile 379. sıraya yükseldi.

Listede iki Türk isim yer aldı

Forbes 400 listesinde dikkat çeken bir başka detay ise Türk iş insanları Eren Özmen ve Fatih Özmen'in yer alması oldu. Eren Özmen 3,4 milyar dolarlık servetiyle 338. sırada, eşi Fatih Özmen ise 3,3 milyar dolarlık servetiyle 345. sırada yer aldılar. İkili, özel havacılık ve savunma şirketi Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) sahipleri olarak büyük bir başarıya imza attılar.

SNC'nin Dream Chaser uzay aracı, NASA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na en az yedi kargo görevi için sözleşme imzaladı. Nisan 2021'de SNC, Dream Chaser'ın başını çektiği uzay yeteneklerini yeni bir ticari uzay şirketi olan Sierra Space'e dönüştürdü. Kasım 2021'de 4,5 milyar dolar değerlemeyle 1,4 milyar dolar toplayan Sierra Space, 2023'ün sonlarında veya 2024'te Tenacity adlı bir kargo Dream Chaser'ın ilk uçuşunu başlatmaya hazırlanıyor. Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen, SNC'yi 1994 yılında sadece 20 çalışanıyla satın aldılar ve bu başarıya ulaşmalarıyla dikkatleri üzerlerine çektiler.

(Saim Tunçman)

Paylaş