havadurum

Fiyat farkı kapanıyor ama satışlar etkilenmiyor

Benzin ile motorin arasındaki fiyat farkı her geçen gün giderek kapanıyor. Motorin fiyatları neredeyse benzini yakalamak üzereyken, kapanan fiyat farkı otomotiv sektöründe dizel araçların satışlarını etkilemedi.

684
 
Türkiye`de 2000`li yılların ilk yarısında satışları benzinli otomobillere göre oldukça düşük seyreden ve pazar payı yüzde 2-3`lere kadar gerileyen dizel otomobiller özellikle 2005 yılından sonra çok büyük bir artış kaydetti. Motorinin benzine göre bir dönem yüzde 30`a kadar çıkan fiyat farkının yanı sıra dizel motorların yakıt tüketiminde son derece cimri olması otomotiv pazarında ağırlığı dizele çevirdi. Bu durum Türkiye`de dizel otomobillerin payının giderek daha fazla artmasına neden oldu. Önce yüzde 50`lik paya ulaşan dizel otomobiller bir ara pazarda yüzde 62`ye kadar yükseldi. 2013`ün ilk 7 ayı itibariyle ise dizelin payı yüzde 60 olarak kaydedildi. Benzin fiyatında son 1 yılda yaşanan artış yüzde 6.4’le sınırlı kaldı. Böylece Eylül 2012’de 4.6 lira olan benzinin litre fiyatı, geçen ay 4.9 lira oldu. Fiyatlardaki bu artışa paralel olarak 2012 yılı eylül ayında 50 litre benzin için 230 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında bu miktar 245 liraya yükseldi. Böylece benzin ve mazot arasındaki fiyat farkı son yıllardaki en düşük seviyeye indi. Benzin ve mazot arasında 2005 yılı başından bu yana en yüksek fiyat farkı Ağustos 2009’da 76 kuruş olarak gerçekleşti. Eylül ayındaki 36 kuruşluk fark, Aralık 2008’den bu yana kadar 5 yılda kaydedilen en düşük değer oldu.
 
Makas kapansada dizele ilgi azalmıyor
Çanakkale`de satışa sunulan dizel araçlara ilgi devam ediyor. Benzin ile motorin arasındaki fiyat farkının kapanması, dizel araçlara olan ilgiyi azaltmadı. Satılan dizel araçlara yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, dizel araçtan yana tercihini kullanmaya devam ediyor. Ford Arslanlar Otomotiv Satış Müdürü Aydın Uygun, benzin ile motorin arasındaki fiyat farkının kapanmasından dolayı dizel araç satışlarında herhangi bir azalma söz konusu olmadığını söyledi. Dizel araçlarda satışın aynı seviyelerde sürdüğünü kaydeden Uygun; “Benzin ile motorin arasındaki fiyat farkının kapanması nedeniyle dizel araç satışlarımızda bir azalma olmadı. Satışlarımız normal seyrinde devam ediyor. Müşterilerimiz, benzin ile motorin arasındaki fiyat farkının kapanmasına rağmen dizel araçlara ilgi gösteriyor” dedi.
Paylaş