Fişlemeye tepkiler artıyor...

Vatandaşların Emniyet ve Jandarma tarafında ayrı ayrı fişlenmesine tepkiler artıyor. Görüşlerini aldığımız avukatlar sürecin utanç verici olduğunu ifade ederken, ikinci bir fişleme sistemi ile kayıtların saklandığının ortaya çıkması şaşkınlık yaratıyor.

723
Türkiye’de fişlemenin sona erdirilmemsi nedeniyle ailelerinde sıkıntılar yaşadığına işaret eden Avukat Hilmi Baydar; “Hiç bir demokratik ülkede böyle bir uygulama kalmadı. Türkiye de bazı değişiklikler yapıldı ama son duruma bakıldığında bu işin ömür boyu sürdüğü anlaşılıyor. Bunlar demokratik ülkelerde olmaması gerekir” dedi.
 
Adli sicil kaydının nasıl tutulacağının ilgili kanunda belirlendiğini ifade eden Avukat Hakan Evirgen ise; “Onun dışında yapılan her işlem hukuka aykırıdır. Fişleme olayı hukuki olmayan bir süreç. Bilgi amaçlı, istihbarat amaçlı ne olursa olsun bu evrakların tutulması mümkün değildir” dedi.
 
 
“Büyük haksızlıklara neden oluyor”
Türkiye de fişlemenin sona erdirilmemsi nedeniyle ailelerinde sıkıntılar yaşadığına işaret eden Avukat Hilmi Baydar; “Hiç bir demokratik ülkede böyle bir uygulama kalmadı. Türkiye de bazı değişiklikler yapıldı ama son duruma bakıldığında bu işin ömür boyu sürdüğü anlaşılıyor. Bunlar demokratik ülkelerde olmaması gerekir” dedi. Avukat Baydar şunları söyledi; “Fişleme olayı büyük haksızlıklara neden oluyor. Demokratik ülkelerdeki gibi belli süre sonra o suçun silicin ortadan kaldırılması gerekiyor. Türkiye de hatta çocukları bile zarar görüyor. Ailesi de zarar görüyor. Bu fişleme olayının demokratik ülkelerde olduğu gibi ortadan kaldırılması uyumun ona göre yapılması gerekiyor.”
 
 
“Devlet çift kayıt tutmaz”
Adli sicil kaydının nasıl tutulacağının ilgili kanunda belirlendiğini ifade eden Avukat Hakan Evirgen; “ Onun dışında yapılan her işlem hukuka aykırıdır” dedi Avukat Evirgen şunları söyledi; “Fişleme olayı hukuki olmayan bir süreç. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değil. Bilgi amaçlı, istihbarat amaçlı ne olursa olsun bu evrakların tutulması mümkün değildir. Halk dilinde GBT olarak bilinen güvenlik birim taraması şeklindeki işlem var. Bunun dışında insanları soyut bir şekilde suçlayıp onunla ilgili kayıt tutmak hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz. Bunu yapanlar suç işlemektedir. Bunun için vatandaşların hukuki haklarını kullanması gerekiyor. Yargıçlarda bu tip kayıtlara dayanarak hüküm kurmama anlayışının yerleşmesi gerekiyor. Bunlar ön yargı yaratan yönlendiren kayıtlar. Bunların hiç bir şekilde geçerli olmaması gerekiyor. Türkiye demokratikleşme süreci adı altında farklı bir gücün altına giriyor. Demokratikleşme sürecinin göstermelik olduğu her geçen gün anlaşılıyor.”
Paylaş