havadurum

"Filistin için net, güçlü ve ortak hareket etme zamanı gelmiştir"

491
Çanakkale Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Çanakkale Belediyesi Altın Yıllar Yaşam Merkezi Bahçesi`nde gerçekleşti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın gündeme dair değerlendirmesi ile başlayan toplantıda, İsrail`in Filistin`e yaptığı saldırılar kınanarak, uluslararası hukuk mahkemeleri ve kuruluşlar göreve davet edildi. Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Erdal Gezen, AK Parti Grup Başkanı Esra Yüksel, İyi Parti Grup adına Didem Güner, MHP Grubu adına Muharrem Kocabey`in imzası ile tüm partilerin ortaklaştığı metin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından okundu. Metnin ilgililere ulaşarak karar altına alınmasını dilediklerini belirten Başkan Gökhan, saldırıların çok vahim bir boyuta ulaştığını belirterek, kadın, çocuk, her kesimden hayatını kaybeden ve yaralanan Filistinlilerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi. 
"BM`nin yaptığı çağrıyı destekliyoruz"
Başkan Gökhan tarafından tüm meclis partilerinin ortak imzası ile açıklanan metinde; "Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve çevresinde, İsrail`in başlattığı, çocuklar ve kadınlar dahil çok fazla masum Filistinlinin yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olan menfur saldırıyı kınıyoruz. Bayram günlerinde sürdürülen saldırılar çok vahim bir boyuta ulaşmıştır. Olaylar sonucu yaralanan ve yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. İsrail`in bu saldırıları en kutsal hak olan yaşam hakkının gaspıdır. Filistinlilerin nesiller boyunca yaşadıkları topraklara el konulmasını hedefleyen bu saldırılar orantısız güç kullanılarak hukuk dışı bir oldubitti yaratmaya yöneliktir. İsrail`in bu gayri insani saldırılarını şiddetle kınıyor, Birlemiş Milletleri saldırıların durdurulması için Uluslarasın Hukuk ve Temel İnsan Hakları Hukuku çerçevesinde yaptığı çağrıyı desteliyoruz" ifadelerine yer verildi. 
"Uluslararası toplumun birlikte hareket etme zamanı gelmiştir"
Saldırılara karşı uluslararası toplumun harekete geçmeye çağrıldığı metinde; "Kudüs ve Gazze`de son bir haftada devam eden İsrail saldırganlığı Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı şekilde sürdürülen işgalin ve hukuk tanımazlığın geldiği son aşamayı ibretle gözler önüne sermektedir. Filistin topraklarında işlenen bu suçlardan dolayı İsrail`in hesap vermesi, suçların sorumlularının tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması için uluslararası toplumun birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Bu çerçevede Uluslararası Ceza Mahkemesi`nin ivedilikle harekete geçmesini talep ediyor, bu maksatla insana ve yaşam hakkına saygı duyan herkesi sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz" denildi. 

"İsrail`e karşı net, güçlü ve etkili bir tavır alınması şarttır"
 Artık İsrail`e karşı net, güçlü ve etkili bir tavır alınmasının şart olduğu belirtilen metinde; "Çanakkale Belediyesi Meclis üyeleri olarak İsrail`in saldırganlığını ve Filistin halkına yaptığı zulmün karşısında durmaya ve Filistin davasının kardeş Filistin halkının haklı, özgürlük adalet ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi beyan ederiz. Çanakkale Belediyesi Meclis üyeler Müslümanların ilk kıblesi mescidi aksa ve İsraillerin başlattığı kadın ve çocukların hayatını kaybetmesine yol açan saldırıları kınıyoruz. Saldırılar çok vakim bir boyuta ulaşmıştır. İsraillilerin bu saldırıları en kutsal hak olan yaşam hakkının gaspıdır. İsrail`in bu gayri insani saldırılarını şiddetle kınıyor, BM`nin yaptığı çağrıyı destekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş