"Felsefe, tıpkı bir yaşam kılavuzu gibidir"

452

 Yeni Akademi’den proje koordinatörü, felsefeci, PDR öğretmen Meral Şen ile hafta sonu özel bir görüşme yaptık. Çanakkale’de önayak olduğu felsefe günleri ve Tai Chi eğitimleri gibi birbirinden farklı etkinliklerle dikkat çeken Meral Şen’in, yakın zamanda başlatacağı Başarı atölyesi hakkında da bilgiler aldık. Felsefe ve psikoloji ile insanın kendisini daha iyi tanıyacağını belirten Meral Şen ile yaptığımız o söyleşi;  

OLAY: Öncelikle Meral Şen kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz? 
Meral Şen: Ben lisansımı Uludağ Üniversitesi Felsefe bölümünde tamamladım. Ve aynı zamanda Avrupa Birliği proje eksperiyim. Aynı zamanda İnsan Kaynakları ikinci sınıf öğrencisiyim. Tabi bu felsefe seminerleri ve atölyeler nereden geliyor diye soracak olursanız eğer, daha önceleri Bursa’da yine bir dernek bünyesinde farklı konularda kişisel gelişim seminerleri düzenledim. Ayı zamanda şirketlere, özel kurumlar ve kamu kurumlarına eğitimler verdim. Aynı zamanda arama kurtarma koordinatörüyüm. Bu tarz eğitimler sonrasında Çanakkale’ye geldim. Yaklaşık bir yıldır Çanakkale’deyim. Tabi bu çalışmalar, Çanakkale’ye geldikten sonra ne yapabiliriz noktasına geldi. Bu anlamda yine felsefe seminerlerini duyurarak yola başladım. Kuyuya bir taş atma şeklinde oluştu. İlk defa yapılıyordu belki bu seminerler, bu yüzden biraz zahmetli oldu. Açıkçası ilk olarak biraz duyum alınması gerekiyordu, önyargılı algılar oluşuyordu biraz.  Çanakkale’ye ilk geldiğim zaman felsefe konularına daha çok ağırlık verdim diyebilirim. 
 
 
OLAY: Peki şuanda ne tür etkinlikler yapıyorsunuz? Bu etkinlikleri bize biraz anlatabilir misiniz? 
Meral Şen: Felsefe seminerlerimiz ücretsiz şuanda, Cafe Noname ile anlaştık. Başarı atölyesi adı altında yakın zamanda workshoplar yapmaya başlıyoruz.  İlk iki konusu stres ve öfke yönetimi olacak. Farklı şirketlere verdiğim eğitimlerin bazılarını burada Çanakkale’de ücretsiz bir şekilde katılımcılara aktarmak istiyorum. Daha sonra liderlik akademisi gibi farklı atölyelere geçeceğiz. Öfke Yönetimi konferans ve workshop,  31 Temmuz günü saat 19.00-20.30 tarihleri arasında başlıyor. 2 Ağustos’ta ise saat 19.00 ile 20.30 arasında, yine aynı yerde Stres Yönetimi konferans ve workshopları adlı etkinlik gerçekleştirilecek.  Başarı atölyesinin içerisinde gündelik hayatta karşılaşılan ve başarı denilen kavramı anlatmak ve psikolojik performansımız ile yönetim becerimizi geliştirmek yer alıyor. Hayatın geneline yayılan konular ele alınacak. Stres, öfke, ilişki gibi. Ve herkese açık bir etkinlik olacak, 18 yaş üstü herkes için geçerli. Yani herhangi bir yaş kitlesi ayrımı yok. Ama biraz daha iş sektörü içerisinde daha faydalı olabilir diye düşünülebilir. Ama herkes için faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü stres yine aynı, öfke yine aynı. Ortamlar değişiyor ama kavramlar pek değişmiyor. Ev hanımları da isterse eğer bu etkinliklerden yararlanabilir.
 
OLAY: Bu etkinlikler sonrasında ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz? Yani insanlar stres ve öfke yönetimi eğitimleri sonrasında ne konuda fayda aldıklarını düşünüyorlar? 
Meral Şen: İhtiyacı ve vakti olan herkes etkinliklere gelebiliyor. Ben bu etkinlikler öncesinde katılımcıların beklentilerini not ediyorum. Sonra geri dönüşleri için anketler yapıyoruz. Öncelikli olarak bana durumlara daha farklı bir açıdan bakabildiklerini söylüyorlar. Daha sonra workshoplar yaparak, psikoloji pratikleri gerçekleştiriyorum. Hayatta insan insana dokunur sözü doğrudur. Pozitif yaklaşımlar sonrasında bulunduğunuz ortamı güzelleştirmek mümkündür. Ama negatif bir ortamda verimli çalışmak mümkün değildir. Yapılan eğitimler sonrasında katılımcılar, pozitif ve negatif yaklaşımın farkındalığına varıyorlar.
 
 
OLAY: Bize diğer profesyonel olarak yaptığınız Tai Chi etkinliği hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Meral Şen: Şuanda 3 farklı gönüllü atölyeler gerçekleştiriyorum. Bunlardan birisi de Tai Chi. Yeni yeni duyulmaya başlandı ve ilgi çekmeye başlandı. Çanakkale’de belki ilk defa duymuş olabilirsiniz ama Türkiye’de son beş yılda özellikle artan bir Tai Chi hareketi var. Peki nedir bu? Çin kökenli felsefi bir iç çalışma yöntemidir. Hareketli meditasyon diyebiliriz. Şöyle bir avantajı var, meditasyon denildiğinde oturmak ve sabit bir şekilde hiç düşünmemek anlaşılıyor. Boş zihin denen şeyi sağlamak aslında pek mümkün değil, bunu ancak dikkat vererek yönetebilirsiniz. Zihin yönetimi atölyeleri de yapacağız başarı atölyesinde aslında. Şuan pek çok farklı konudan konuşuyor gibi gözüküyorum. Ama aslında hep aynı konu hakkında konuşuyoruz. Felsefe ve psikoloji. Yani gerçekleştirdiğim etkinliklerin çoğunda kişinin kendini tanıması yatıyor.
 
OLAY: Son yıllarda öfke kontrolü ve stres üzerine çok fazla eğitimler veriliyor ve farkındalık yaratılması hedefleniyor. Ve psikolojik sorunlar üzerine birçok artış yaşandığı belirtiliyor. Bu eğitimleri veren biri olarak neden artış yaşandığını söyleyebilir misiniz? 
Meral Şen: Evet son yıllarda psikolojik sorunlar ve stres, öfke kontrolleri üzerine artış var. Hatta Çanakkale’de panik atak olan hastaların yüzde seksene yükseldiğini öğrendim. Kesinlikle önemli bir konu. Yaşam şartlarımız, ekonomik sorunlar, gelecek kaygısı ve diğer endişeler giderek öfke ve stres oranını arttırıyor. Psikolojik sorunlarda bu kaygılar eşliğinde artış gösteriyor. Tai Chi işte bu konuda önemli bir kapı aralıyor. Uzakdoğu Çin tıbbına dayanıyor bu iç düzen sanatı. Nefeste birlikte yapıldığı için dikkat, konsantrasyon ile psikolojiyi ve sağlığı pozitif yönde etkiliyor. Sorunumuz aslında bu. Zihin, beden ve ruh dengesi gün içerisinde sürekli olarak bozuk oluyor. Sürekli iç çatışma yaşıyoruz. Duygularımız ve aklımızın farklı çalışması. Doğal olarak panik atak ve diğer psikolojik rahatsızlıkları yaşarsınız. Bu kadar çatışma ve kaos içerisinde bunun olması kaçınılmazdır. Biz burada dengeyi sağlamaya çalışacağız. Mesela Carpe Diem’de çok yanlış anlaşılmıştır. Anlık yaşama olarak gösterilir ama aslında öyle değildir, geçmişi fazla kurcalamamak gerekir fakat gelecek ile ilgili biraz da olsa planlarımızı yapabilmemiz gerekir. Yani bu dünyaya sadece yemek, içmek ve eğlenmek için gelmemişizdir, yaşamak için birer amaçlarımız vardır. Felsefe seminerleri aslında bu kavram karmaşalarının ortadan kaldırılması için çok faydalı oluyor. Popülist söylem nedir bunları masaya yatırmayı öğreniyoruz. Felsefe tıpkı bir yaşam kılavuzu gibidir. Yani onu sadece entelektüel birer söylemler olarak görmemeliyiz. Bize faydalı olan doğru kelimeleri anlamamız gerekir. Tai Chi sağlığımız birer araç, başarı atölyeleri psikoloji birer araç, felsefe zihnimizi doğru yönetebilmek birer amaç. Amaç insanın kendisinin iyi halini görebilmektir.
 
 
OLAY: Felsefe ve psikolojiye olan ilginiz ne zaman başladı? Tüm bu etkinlikleri yapmayı ne zaman düşündünüz? 
Meral Şen: Aslında ben çocukluğumdan bu yana felsefeye merak salan birisiyim. Çok okuyan biriydim. Felsefe bölümü okudum zaten. Psikoloji bilmeden felsefe, felsefe bilmeden psikolojiyi bilemezsiniz. İkisi birbirini tamamlar. Çok bağlantılıdır, iki farklı disiplin olarak görülür. Ama farklı değildirler. Ben bunları sizlere anlatıyorum ama aynı zamanda kendi hayatımda da uyguluyorum. Aksi takdirde bu bir şarlatanlık olurdu. Tai Chi’yi kendim severek uyguluyorum, felsefe okumaya ve anlatmaya devam ediyorum. Yani yaptığım ve düşündüğüm etkinlikleri kendi üstümde de denedim. Kendimde bir öğrenciyim. Öğrenmek zorundayım ki başka herkese öğretebileyim. Tecrübemi aktarabileyim. Aslında Meral olarak ben kendimle nasıl iletişim kuruyorum ona bakıyorum. Zaten kendinizle nasıl iletişim kurarsanız, çevrenizle de o şekilde iletişim kurarsınız.
 
OLAY: Etkinliklerinize vatandaşlar nasıl ulaşabilirler? 
Meral Şen:  Şuan Cafe Noname’deyim. Seminer ve atölye çalışmalarını orada yapıyoruz. Noname kafeye ulaşabilirler. Ya da benim broşürlerde iletişim numaram yer alıyor. Oradan benimle her etkinlikle ilgili İletişim kurabilir isteyenler. Yeni Akademi dedik biz oluşumumuzun adına, face sayfasından ekleyebilir bize ulaşabilirler. 
OLAY: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 
Meral Şen: Herkesi bu tür etkinliklere davet ediyorum. Neden, çünkü çok büyük bir ilde yaşamıyoruz. Etkinliklerimize rahatlıkla ulaşabilirler ayrıca. Ve katılan herkese faydalı olacağını düşünüyorum etkinliklerin. Çok olalım çok isterim. Ben bu etkinlikleri gönüllü olarak her zaman yapacağım zaten. Bir tanışalım isterim. Çanakkale’nin bu etkinliklere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.  
(Şebnem Özer - Oya Koyuncu)
Paylaş