Faruk Hoca’ya verilen ceza iptal edildi...

Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç`ın öğrencilerine sınavda Gezi Parkı ile ilgili soru sorduğu gerekçesi ile verilen kamu görevinden çıkarılma cezası Çanakkale İdare Mahkemesi tarafın-dan iptal edildi. Her fırsatta “özgürlükler üniversitesi”, “dünya üniversitesi” gibi seylemler geliştirmee çalışan ÇOMÜ yönetimi-nin, öğretim görevlisine yönelik tavrı hukuk engeline takıldı.

1148
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetiminin şikayeti üzerine sınavda Gezi Parık ile ilgili soru sorduğu gerekçesi ile YÖK tarafından verilen “Kamu görevinden çıkarılma” cezası mahkeme tarafından iptal edildi. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Yönetim Kurulu`ndan yapılan açıklamada konuyla ilgili bilgi verilirken, ÇOMÜ`de hem kurumsal hem de üyeleri noktasında ciddi bir saldırı olduğunun da altı çizildi. Yapılan açıklamada “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) olarak kuruluş amacımız ve tüzüğümüz gereği öncelikli mücadele alanımız herkesin eğitim ve bilim ortamlarından fırsat eşitliği esasından hareketle yararlanmasıdır. Sendikamızın 100 yılı aşan mücadele geleneğinde bu konularda oluşturduğumuz birikim ve özgün üretim bizim gurur kaynağımızdır. Bu zamana kadar olduğu gibi mücadelemizin eksenini eğitim ve bilimin niteliğinin artması ve toplumsallaşması oluşturacaktır. Bununla birlikte bu mücadelemizde sendikamıza kurumsal ve üyelerimize yapılan saldırılar üretme heyecanımızı artırsa da gereksiz konular ile uğraşmamıza neden olmaktadır. Eğitim Sen olarak Çanakkale`de ÇOMÜ`de hem kurumsal olarak hem de üyelerimiz saldırı altındadır. Bu saldırılardan birisine de üyemiz Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç maruz kalmıştır. Sn. Kırnıç hukuka ve insan haklarına aykırı bir şekilde ÇOMÜ Rektörlüğü önerisi ve YÖK kararı ile memuriyetten atılmıştır. Haklar ve özgürlükler mücadelesi veren Eğitim Sen her bilim çalışanına sahip çıktığı gibi kurumuna emek veren Sn. Krınıç’a da sahip çıkarak hukuk mücadelesini başlatmıştır. Bu konuda Temmuz 2014 tarihinden başlayarak kamuoyu değişik şekillerde bilgilendirilmiştir” dendi.
 
“Biz demiştik”
“Türkiye ve dünyada çok iyi bilinmektedir ki bilim, insan, toplum ve doğa yararına olmalıdır” denilen açıklamada “Bu nedenle Eğitim Sen insan, toplum ve doğa yararına üniversiteyi savunmaktadır. Üniversitelerin, devletin ve sermayenin ideolojisi yönünde dönüştürülmesi sürecinde üniversite bileşenlerinin en temel insan haklarının dahi zor ve yıldırma politikalarıyla baskı altına alındığı ve güvenceli çalışmanın yok sayıldığı günümüz koşullarında Eğitim Sen: Üniversiteleri düzenleyen kuralların güvenlik ve disiplin sorununa indirgenmesini reddetmekte; Disiplin yönetmeliklerinin tamamının kaldırılmasını savunmakta; Üniversitelerde yaşamı ve ilişkileri düzenleyen kuralların üniversite bileşenlerince hayata geçirilecek ortak yaşam ilkelerini temel alması gerektiğini savunmaktadır. Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç`ın yaptığı öğrencilere Gezi süreci ile ilgili soru sormaktır. Öğrencileri değişik ve hayatın içinden konular üzerinde düşündürmeyi amaçlayan bir sorundan hareketle görevden uzaklaştırma/işten atma cezasının uygulanması yanlış bir uygulamadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yönetiminin yaptığı ve YÖK’ünde onayladığı bu durum hukuksuz bir uygulamadır. Bu yanlışlığın hukuk sürecinden hareketle düzeltilmesi için Eğitim Sen genel merkezi aracılığıyla 8 Temmuz tarihinde dava açılmıştır. Bu süreçte mahkeme süreci bitimine kadar üyemizin maaşı sendikamızca ödenmektir. Bu mahkeme sürecini kazanarak ÇOMÜ’ye gerekli hukuk dersini vereceğimizi biliyoruz. Evet. Bu mahkeme sürecini kazanarak ÇOMÜ’ye gerekli hukuk dersini vereceğimizi biliyoruz İfadesinin altını özellikle çizmiştik. Bu değerlendirme haklılık ve mücadele kararlılığından gelen hukuksal bir öngörü idi. Evet bu şekilde de oldu. ÇOMÜ’ye yine bir hukuk dersi verdik ve Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi Sn. Kırnıç’a verilen cezanın hukuki olmadığına karar vererek iptal etmiştir. Özetle yüzlerce davada olduğu gibi bu davada da ÇOMÜ Rektörlüğü ve YÖK’e hukuk dersi vermek zorunda kaldık. Eğitim ve bilim kurumlarında hangi makamda olursa olsun yöneticilerin görevi deneylerde, derslerde, uygulamada ve bilginin toplumsallaşmasında emek verenlerin işini kolaylaştırmaktır. Kamuoyunun gündemine taşıdığımız bu örnek ve diğer örneklerde olduğu gibi hukuksuz uygulamalar ile çalışanlarını yıldırmak, bezdirmek, korkutmak, kaçırmak vb. olumsuz davranışlar değildir. Toplumum evrensel ölçütlerde üretim yapan akademisyenlere ve üniversite ihtiyacı var. Eğitim Sen olarak ülkenin her yerinde, her eğitim ve bilim kurumunda olduğu gibi Çanakkale’de de ÇOMÜ’nün insan, toplum ve doğa yararına üniversite olması için gerekli mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.
Paylaş