Faiz artışı karamsarlığa soktu
Merkez Bankası`nın faiz artışı nedeniyle iş dünyası ile inşaat sektörünü tedirgin etti.
Çanakkaleli işadamları ile emlakçılar, Merkez Bankası`nın faiz artışı kararını değerlendirdi. Faiz artışının iş dünyasını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünen işadamları, herkesin büyük karamsarlık içerisinde olduğunu ve şu anda tasarruf devrinin başladığını belirtirken, faiz artışı ile birlikte vatandaşların kredi çekemeyeceğine dikkat çeken emlakçılar ise inşaat sektöründe konut satışlarının azalacağını dile getirdiler. Bu sürecin seçimlere kadar devam edeceği düşünülürken, halkın da bu artışlar sonrası kemerlerini biraz daha sıkacağı tahmin ediliyor.
Üzen; “Faizlerin artması enflasyonu kamçılayacak”
Merkez Bankası`nın faiz artışını değerlendiren işadamı Nevzat Üzen, faizlerin arttırmasındaki ana sebebin dövizlerin yükselişinin durdurulmasından kaynaklandığını söyledi. Faizlerin artmasının enflasyonu kamçılayacağını ve buna bağlı olarak maliyetlerin artacağına dikkat çeken Üzen, artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıyacağını ve bu nedenle halkın kemerlerini sıkma ihtiyacı hissedeceğini belirterek; “Merkez Bankası`nın faizleri arttırmasının ana sebebi dövizlerin yükselişinin durdurulmasından kaynaklandı. Dövizin yükselmesinin de bir yer de durdurulması lazımdı. Bunda en önemli enstrüman faizlerin yükseltilmesiydi. Dolayısıyla Merkez Bankası da faizleri yükseltti. Dövizin de çok daha ilerlere gitmesini durdurdu. Düşmesini pek sağlayamadı ama en azından çok daha yukarılara gitmesini engelledi. Tabi ki faizlerin artması enflasyonu kamçılayacaktır, maliyetleri arttıracaktır. Artan maliyetler nedeniyle ürünlerinde fiyatlarına yansıyacaktır. Halkımızda biraz daha kemerlerini sıkma ihtiyacı hissedecektir” dedi.
“Tedbirlerin alınması lazımdı”
“Merkez Bankası verdiği kararda haklıdır” diyen Üzen; “Çünkü, dövizin çok daha yukarılara gitmesi başka dengeleri de bozacaktı. Bunu engellemiş oldu. Tabi dövizin yukarıya gitmesinin çeşitli sebepleri var. En önemli sebeplerden birisi Türkiye`de 17 Aralık tarihinde gerçekleşen olayların sağladığı güvensiz bir ortamdır. İkinci sebep ise Amerika`da FED`in tahvil alımlarını azaltması ile ilgili kararlardır. Türkiye`de güvensiz ortamın yarattığı sıkıntıdan dolayı yabancılar yaptığı yatırımlardan vazgeçmeye başladı. Bunların etkisiyle döviz yukarılara çıktı. Dövize de çok ihtiyacı olan ülkelerden biriyiz. İthalatımız büyük rakamlarda, ve cari açığımız nedeniyle dövize ihtiyacımız var. Üçüncüsü özel rektörün dışarıya olan döviz borçları fazla olduğu için dövizde her zaman yüksek miktarlarda talep ile karşılaşıyor. Bu bakımdan dövizin yukarılara gitmesi bence doğal. Önlemek içinde bu tedbirlerin alınması lazımdı” şeklinde konuştu.
Akarsu; “İş dünyası olumsuz etkilenecek”
Dövizi düşürmek amacıyla Merkez Bankası`nın aldığı kararın iş dünyasını olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu; “Merkez Bankası, dövizi düşürmek amacıyla bu kararı aldı. Ama döviz Amerika ve TED`in açıkladığı kararlar doğrultusunda tekrar yükselmeye başladı. Yani dövizin artması ve faizlerin artması iş dünyasını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu sürecin seçim atmosferine kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bu da tabi iş dünyasına olumsuz olarak yansıyor. Ama uzun vadede baktığımızda inşallah bu süreci atlatırız diye düşünüyorum. Nakliyesinden akaryakıta zam geliyor, otomotive zam geliyor. Yani her şey zamlanıyor. Dolayısıyla bütün bunlar hem işadamlarına hem de vatandaşa olumsuz yönde yansıyor. Herkes büyük karamsarlık içerisinde ve ne yapacağını bilemiyor. Şu anda tasarruf etme dönemi diye düşünüyorum. Ama bazıları içinde fırsatta olabiliyor. Sonuçta ufak bir kesimde olsa, bundan faydalanmak isteyenlerde var. İş dünyası olarak bu gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.
Dara; “Konut satışları azalacak”
Merkez Bankası`nın faiz artışı ile birlikte konut satışının azalacağını ve inşaat sektörünün bundan olumsuz yönde etkileneceğini kaydeden Çanakkale Emlakçılar Odası Başkanı Lütfü Dara ise; “Merkez Bankası`nın faiz artışı konut sektöründe mutlaka sıkıntı yaratacaktır. Çünkü konut kredisi fazileri de yükseliyor. Böyle olunca da vatandaş kredi çekemeyecek. Kredi çekemeyince de konut satışı azalacak. Faizlerin yükselmesinden sonra 100 bin lira kredi çeken birisinin 30 bin lira zararı olacak. 100 bin liraya 30 bin lira büyük bir paradır. Bu gelişmelerin mutlaka konut sektörüne zararı olacaktır. Çünkü satışlarda gerileme olacaktır”