havadurum

Faiz artışı emekçileri olumsuz etkileyecek

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR) Ocak ayı raporunda, Merkez Bankasının açıkladığı faizleri yükseltme kararını değerlendirdi. Yükselen faizin, emekçilerin vergi ve ücretlerinden çıkacağı belirtilen raporda; hükümet ile cemaat arasındaki ittifak ekonomisinin de son bulduğu ifade edildi.

497
Merkez Bankası’nın arttırdığı faiz oranlara ilişkin değerlendirmelere yer verilen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi (KESK-AR) Ocak ayı raporunda, şu değerlendirmede bulunuldu: “Faizlerin artması, toplam gelirde emeğin payından faiz gelirlerine doğru bir transferi meydana getireceği için, toplumun emekçi kesimleri açısından olumlu sonuçlar yaratmaz. AKP, ekonomiyi öylesine çarpık bir hale getirmiştir ki bugün artık faiz artışından kaçması imkânsız hale gelmiştir. Diğer taraftan bugüne kadar emekçilerin ürettikleri değerleri faiz adı altında küresel sermayeye ‘rüşvet’ olarak sunan siyasi iktidar, şimdi bu artış kararıyla rüşvetini arttırmış oldu.” Açıklamada, faiz oranlarının yükseltilmesi kararı ile birlikte, faiz, rant, finansal kâr üçgeninde sıkışan sermayenin bu alanda rahat nefes almasının sağlandığı belirtildi. Buralara aktarılan faizin kaynağının yine emekçilerin birikimleri ve ödedikleri vergiler olduğunu belirten açıklama, bugün yaşanan siyasi krizin ekonomideki yansımalarının, faiz artırımı gibi kısa vadeli çözümlerle aşılamayacak boyutta olduğunu ifade etti.
 
Rejimlerinin dinamikleri çöktü
11 yıldır AKP’nin koalisyon ortağı cemaatle birlikte kurdukları ekonomik düzenin dış destek geriledikçe çıkmaza girdiğini aktaran açıklama, AKP-cemaat ittifakının ekonomisinin adı konmamış bir kriz yaşadığı tespiti yapıldı. Açıklamada “Bu da rejimlerinin ekonomik dinamiklerinin çöktüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Faiz artışı, bugüne kadar yüksel reel faiz ve düşük kur ikliminde kurulmuş avanta ekonomisinin doğal bir sonucudur. Bugün faizle emekçilerin daha da yoksullaşmasının sorumlusu AKP ve iktidar ortaklarıdır.” denildi. Raporda, resmi enflasyonun yüzde 7.40 olarak açıklandığı ancak gerçek enflasyonun mutfakta yüzde 19, konutta yüzde 14 ve giyimde yüzde 10 olduğu belirtilerek, “Kamu emekçilerinin sadece 2013 yılından bugüne dek ücretlerinde yaşadıkları kayıp yüzde 7’ye ulaşmıştır. Bugün yükselen enflasyon ortamında bu kayıp gün geçtikçe büyümektedir” denildi.
Paylaş