havadurum

Ezine Gıda OSB'nin yıldızı parlıyor

934
Ezine Gıda İhtisas OSB`de geçtiğimiz günlerde 52 parselin tamamının tahsisi yapıldı. Ezine Gıda İhtisas OSB`sindeki 91 parselde 52 fabrika inşa edilecek. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Alper Altınok, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, il ve ilçe yöneticileri ile Çanakkale görevli basın mensuplarına brifing verdi. Ezine İhtisas OSB İdari Binası`nda açıklamada Altınok, gazetecilerin sorularını dayanıtladı. Burada konuşan Altınok, "Ezine OSB olarak bizim birinci önceliğimiz bölge insanının kalkınması. Gelecek zamanda, firma maliyetleri ve inşaatlarıyla birlikte bu rant, 3 milyarı 4 milyarı geçecek. Burada yapılacak yatırımın, bölgeye kalması, bizim en büyük hayal ve istediğimiz. Aynı şekilde personelin de buradan istihdam edilmesi, bizim öncelikli çalışmamız" dedi. Burada konuşan Güray Yüksel ve Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Gıda OSB`nin öncelikle Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmak üzere Çanakkale`de istihdam ve katma değer sağlayacaklarını vurguladı. Yüksel ve Oruçoğlu, Ezine Gıda OSB`nin bölgenin ve Çanakkale`nin büyümesi ve ilçelere sağlayacağı katma değerin önemine dikkat çekti.
"OSB, 8 bin kişiye iş imkânı sağlayacak"
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Alper Altınok, OSB`nin dev gıda firmalarına ev sahipliği yapacağına dikkat çekerek, "Önümüzdeki yılın sonuna doğru üretimin başlaması planlanıyor. Dev gıda firmalarına ev sahipliği yapan OSB, 8 bin kişiye iş imkânı sağlayacak.2019 Haziran ayı itibariyle alt yapı çalışmalarına başladık. Kanalizasyon, atık su, yağmur ve içme suyu, solların kazınması, hafriyat, dolgu, üstyapı, yani elektrik ve aydınlatmalarda sona geldik. Elektrik alt yapısında yüzde 99`u bitti. Haziranın sonunda elektrik alt yapımız bitiyor. Ağustos ayında da diğer altyapı işlerimiz tamamlanacak. Bu yaz itibariyle, ihale süreçlerimizi tamamlayacağız" dedi. 
"İdari binayı kendi imkanlarımızla yaptık"
Alt yapı ve üst yapı hakkında bilgi veren Altınok, "Atık su arıtma tesisinin projeleri tamamlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı, ek kamulaştırmalar yapıldı. İmar plan tadilatı tamamlandı. İhale aşamaları devam ediyor. Yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte organize sanayinin bütün alt yapı ve üst yapısını tamamlamış olacağız. İhale kapsamına girmeyen, içinde bulunduğumuz 1150 metrekarelik idari binamız var. Burayı yaparken kendi imkanlarımızla yaptık. OSB`nin yüzde 86 hissesi İl Özel İdare`nin, yüzde 7 hisse Ticaret Odası`nın, yüzde 20`de Ezine Belediyesi`nin ortaklığı ile kuruldu. Buradan gelen paylarla, kendi masraflarımızı karşılıyoruz" sözlerine yer verdi.
"İthal ettiğimiz ürünler buradan ihraç edilmeye başlanacak"
Altınok, önceliklerinin Çanakkale`ye katma değer sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Bize verilen sözleşme süresinde, üzerimize düşen bütün görevleri yaptık. İdari binayı tamamladık. İlk temel atma törenimiz kedi-köpek mamaları üzerine oldu. Tamamlanmak üzere. Kedi-köpek mamaları fabrikası, hem bölgesel olarak çıkacak atıkları; tahıl, balık ve et artıklarını toplayarak, katma değer kazandıracak. Bizim ithal ettiğimiz ürünler buradan ihraç edilmeye başlanacak. Dışarıdan gelen birçok firmayı, yönetim kurulu kararıyla, Çanakkale`de şirket kurdurduk. Şirketlerin burada olması, bütün vergisinin, yaptığı ithalat ve ihracatın, ticaretin Çanakkale`de kalmasına vesile olacak" sözlerine yer verdi.
Kadın personel sayısının yüzde 65 olacak
Firmaların, inşaat sürecine dair Altınok, "Bizim işimiz bitiyor. Firmaların, inşaatlarını hızlandırması, yapması ile ilgili çalışmalar devam edecek. 22-23 firma imarı aldı, projelendirme aşamasında. 8 firmamız da faal olarak çalışıyor" dedi. İstihdam konusuna ayrıca önem verdiklerini kaydeden Altınok, kadın personel sayısının yüzde 65 olacağını belirterek, "Özellikle Ezine, Bayramiç ve Ayvacık merkez ve köylerinde çalışma yapacağız. Aldığımız taahhütle ilgili biliyoruz, yüzde 65 civarında kadın işçi olacak. El emeği, işçilik daha fazla" dedi. 
"Kararlarımızı Çanakkale`yi gözeterek verdik"
"Biz bu çalışmaları yapmazsak, göç almaya başlayacağız. Önceliğimiz, buradaki firmalarda önceliklerimiz konusunda da pozitif ayrımcılık yaptık. Özellikle süt ve süt ürünlerinde, dışarıdan talep olmasına rağmen, büyük firmalarını getirmedik. Bölgede süt ile ilgili problemler var. Dışarıdan firma gelirse, hem fiyat ile ilgili hem sürt bulamama ile ilgili sıkıntılar olacaktır. Kararlarımızı bütün bunları gözeterek verdik" sözlerine yer vererek Çanakkale`ye katma değer ve bölge istihdamı konusunda hassas olduklarını kaydeden Altınok, Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR kurslarından personellerin sertifika alacaklarını ifade etti. 
"Beyaz yakalılarımızı, kentte yetiştirmeye başladık"
Altınok, "Ezine OSB olarak bizim birinci önceliğimiz bölge insanının kalkınması. Gelecek zamanda, firma maliyetleri ve inşaatlarıyla birlikte bu rant, 3 milyarı 4 milyarı geçecek. Burada yapılacak yatırımın, bölgeye kalması, bizim en büyük hayal ve istediğimiz. Aynı şekilde personelin de buradan istihdam edilmesi, bizim öncelikli çalışmamız" sözlerine yer vererek Milli Eğitim Bakanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile işbirlikleri hakkında bilgi verdi. Altınok, "Kendi arazimizde bulunan eğitim alanını, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağışladık. Milli Eğitim Bakanlığı, buraya 16 derslikli, 2 atölyeli mesleki eğitim lisesi yapacak. Gıda bölümleri açacak. ÇOMÜ ile de bir protokolümüz var. Daha önce bir laboratuvar kazandırdık. Onu akredite etmeye çalışacağız. Gıda üzerine bölümler de açılıyor. Bizde kendi beyaz yakalılarımızı, kentte yetiştirmeye başladık, başlayacağız. Öğrenci tercihleri de artacaktır" dedi.
"Gıda sektörü, pandemiden etkilenmedi"
Pandemi sürecinden Gıda OSB`nin olumsuz etkilenmeidğini dile getiren Altınok, "Buraya ilk geldiğim zaman pandemi yoktu. 6 ay sonra pandemi başladı. Dünya genelinde kriz patladı. Başvuru 100`lerdeydi. Bende, `Çin`de, Avrupa`da fabrikalar kapanıyor. Bir işe girdik, başlamadan bitirecek miyiz` diye düşündüm. 1 sene içinde başvurular ikiye katlandı. 200`ü geçti. Pandemide gıda sektörü büyük önem kazandı. Genel olarak, gıda sektörü, pandemiden etkilenmedi. Pandemiden sonra dolar yükselmesiyle birlikte, bizdeki ihracatçı firmaların bir çoğunun işine geldi. İnşaat maliyetleri, yatırım maliyetleri katlandı. Mesela az önce bahsettiğim kedi-köpek mamaları, ithal ettiği ürünleri ihraç edecek duruma gelecek. Bir an önce fabrikasını yapmak istiyor. Tabi ki maliyetler arttı ama dolar kurunun yaradığı sektörlerden biri de gıda oldu. Yatırımcılarımızda bir yavaşlama olmadı" diye belirtti.
"Ticaret koridoru haline gelecek"
AK Parti İl Başkanı Naim Makas ise, Ezine Gıda İhtisas OSB`nin, Türkiye`nin en hızlı büyüyen, en hızlı gelişen projesi olduğunu belirterek, "Bugün, çok kıymetli bir brifing aldık. 91 parselden oluşan 52 fabrika hayata geçecek. 160 futbol sahası büyüklüğündeki bu alan OSB olmadan önce atıl durumda olan, kullanılmayan, tarımsal faaliyete çok elverişli olmayan bir alandı. Böylesine bir alanın sadece bölge ticareti değil, Türkiye`deki ticareti destekleyecek ve katma değer üretecek bir alan haline gelmesi çok kıymetli. Bölgenin etini, sütünü, tarımsal gıdalarını işleyecek. İşlemekle kalmayacak, pazara sunmakla kalmayacak. Buradan çıkan atıklarında biokitle enerji santrali ile değerlendirilebilen, enerji santralinden çıkan buharla, fabrikalarda enerji üreten büyük bir yatırım. Ürettiği buharla, enerji sarfiyatını düşüren, çevreci bir gıda OSB haline geldi. Ezine, Ayvacık, Bayramiç gibi tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin çok yoğun yaşandığı bölgenin tam merkezine yapıldı. Tüm Çanakkale ve çevresindeki illerde, tüm Türkiye`den gelip burada yatırım yapmak isteyen, bir çok yatırımcıyla doldu taştı. Kendi kapasitesinin 6-7 katı büyüklüğünde bir taleple karşılaştı. Yeni açılan 1915 Köprüsü ile birlikte, Temmuz ayında açılışı gerçekleşecek olan Küçükkuyu`daki Assos ve Troya tünelleriyle beraber, burası ticaret koridoru haline gelecek" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş