havadurum

EYT Başkanı Çağlayan; "Aylık bağlama oranları yüzde 28'lere kadar düşürüldü"

908

 Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan, yaşa takılanların emek ve haklarının yok sayıldığını belirterek açıklamada bulundu. EYT’nin bir Türkiye gerçeği olduğunu belirten Çağlayan, “Biz, Emeklilikte Yaşa Takılanların anamızın ak sütü gibi helal olan hak edilmiş taleplerini erken emeklilik, emeklilikte yaşı tutmayanlar, türemiş, boş işler, ekonomiye yük diyerek algı yaratılması ve geniş kitleleri ilgilendiren bu mağduriyetin yok görülmesi doğru değildir” dedi.  Erken emekliliğin bir lütuf olmadığını belirten Çağlayan, “sadece 8.9.1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilerek yarattığı mağduriyetin giderilmesini,1999 yılı öncesi çalışma hayatına başladığımız haklarımızın ne bir eksik ne bir fazla, sadece haklarımızın iadesini talep ediyoruz” dedi.

Çağlayan açıklamasında; “Sosyal ve Hukuk Devletinde vatandaşının aleyhinde geriye doğru işletilen bir kanun olamaz, kabul edilemez. Çıkarılan kanun çıktığı tarih ve sonrasını kapsamalıdır.4447 sayılı kanun 1999 tarihinde çıkarılmıştır. Ama devlette devamlılık esastır ve geniş kitleleri ilgilendiren bu büyük 21 yıllık mağduriyet görmezden gelinmemelidir. Ayrıca bizler Emeklilikte Yaşa Takılanlar 2008 yılında çıkarılan kanun ile Aylık bağlama oranı mağduru da olduk. Sadece bizler değil şu an tüm çalışma hayatında olanlar aylık bağlama oranı mağdurudur. 2008 yılında 5510 sayılı kanun ile yapılan düzenleme ile aylık bağlama oranları yüzde 78’lerden, yüzde 28’lere kadar düşürülmüştür. Ayrıca şu an uygulanan emeklilik sitemimizde çalıştıkça ve fazla prim ödedikçe bağlanacak emekli aylıkları düşmektedir. Bu sistemden dolayı çocuklarımızın geleceği bizden daha zor olacaktır. Asgari ücret ve civarında primi yatan bir kişiye, emekli olduğunda şu an 1000 TL ile 1500 TL arası bir maaş bağlanmaktadır. Asgari ücretin 2324 TL açlık sınırının 2431 TL olduğu ülkemizde bağlanacak olan ve bağlanan 1000 TL 1500 TL emekli maaşları ile geçinmek için çalışmamak, ek iş yapmamak mümkün değildir. Bu maaşlarla geçinmek zaten mümkün değildir. Şu an 12.000 milyon civarı emeklimizin düşük emekli aylıkları yüzünden yaklaşık 5,5 milyonu aktif çalışma hayatındadır. Emeklimizi de düşük maaşlardan ötürü iş hayatından çekemediğimiz sürece de genç işsizlik sorunu artarak devam edecektir. Çok önemli olduğu için tekrarlamakta fayda görüyoruz. En önemli konulardan biri de aylık bağlama oranlarıdır.1999 yılı öncesi aylık bağlama oranları yüzde 70-80  civarı  iken 2008 yılındaki 5510 sayılı kanun ile yapılan düzenlemeyle şu an yüzde 28’lere kadar düşmüştür. Bizler ayrıca aylık bağlama oranlarıyla da mağdur olmuş durumdayız. Bu aslında sadece EYT değil tüm çalışanları ve çalışma hayatını kapsayan ve ilgilendiren bir durumdur. Dolayısıyla SGK ve emeklilik sistemimizde de bir sorun olduğu aşikardır” dedi.

Mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların yapılmasını talep eden Çağlayan; “Bizler, Türkiye genelinde açılan ve açılmakta olan derneklerimizle Marmara Federasyonunu kurduk. Şimdi de konfederasyon olma çalışmalarıyla  haklı olduğumuz mücadelemize yasal çerçevede ve kanunların gerektirdiği hükümler doğrultusunda saygılı ve kararlı bir biçimde sonuç alana kadar  devam edeceğiz. Gücümüz haklılığımızdan kaynaklanıyor. Bu bağlamda kenarda durup, ne olacak halimiz diye bizlere sorup ,uzaktan izleyen tüm EYT mağduru arkadaşlarımızı  bu mücadelede öncülük eden derneklerimize sahip çıkma adına üye olmaya, haklı davamıza ve çocuklarımızın da geleceğine sahip çıkmaya davet ediyorum. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz demiş atalarımız. Bizlerin sorunlarını çözme amaçlı yasa teklifleri mecliste beklemektedir. Ekim ayında açılacak olan meclisimizde 21 yıllık mağduriyetin giderilmesi için çalışmaların acilen yapılmasını ve gündeme alınmasını istiyor ve bekliyoruz. Kısacası vaat değil artık icraat bekliyoruz” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş