ÇASİAD öncülüğünde 16-19 Mayıs tarihleri arasında ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenecek olan EXPOTROİA 2013 Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı için kent dinamiklerinden oluşan Yönlendirme Komitesi ÇASİAD Kongre Salonu’nda bir araya geldi. Vali Yardımcısı Bekir Bozdağ, Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Sürücü, ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız ve Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver’den oluşan yürütme kurulu başkanlığında toplanan katılımcılar fuar öncesi izlenecek adımlar ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Vali Yardımcısı Bekir Bozdağ yaptığı açılış konuşmasında fuarın ilk kez düzenlenecek olmasından dolayı yaşadıkları heyecanı paylaşarak, yalnızca Çanakkale merkez odaklı değil, ilçeler bazında katılımın da sağlandığı bir fuar olmasını amaçladıklarını kaydetti. Bozdağ ilk kez düzenlenecek olan fuarın, uluslararası fuar kategorisinde anılması için aynı alanda üç kez gerçekleşmesi gerektiği şartı arandığını belirterek, hedeflerinin bunu gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Fuarın özellikle üreticiler açısından önemli olduğunu belirten Bozdağ: “Fuarın ilk kez düzenlenecek olması bazı acemilikleri de beraberinde getiriyor. İlk adımı nasıl atarsak, diğer adımlarımız da ona göre şekillenecektir” diye konuştu. Katılımcılardan beklentilerini de açıklayan Vali Yardımcısı Bozdağ:” Üretici firmalar olarak ilgi gösterin. Sadece Çanakkale’nin merkezine değil, ilçelerine de yönelik ürünlerin sunulmasına çalışmalıyız. Kaymakamlarımıza ciddi iş düşüyor. Fuarda stantları zorlayın. Çanakkale olarak çok kıymetli üreticilere sahibiz. Bugün elimizde dünyaca meşhur Bozcaada ve Gökçeada şarapları bir değer var” dedi.
ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız ise Çanakkale’de işadamları ve patronların bir köşeye çekilip oturmak yerine Çanakkale’nin tanıtımı ve gelişmesi için ellerini taşın atına koyduklarını belirtti. ÇASİAD’ın merkezde Çanakkale’nin tarihini yansıtan eski bir mimari yapıyı restore ederek tarihi kimliği yaşatmaya özen gösterdiğini söyleyen Yıldız: “ ÇASİAD olarak Çanakkale’nin öz mimarisi olan bu binayı 800 bin lira harcayarak bu hale dönüştürdüğümüz için aldığımız tepkilerden dolayı çok mutluyum. Orduların savaşı kazanması için karargahlarının iyi olması gerekir. Bu durumda insanların ufukları da farklı olur” dedi.
Yıldız: “18 ülkede broşürlerimizi dağıtmaya başladık. İnsanları Çanakkale’ye
getiremezsek fuar değil, panayır bile yapamayız”
Yıldız Çanakkaleli iş adamları olarak yurt içine ve yurt dışına yaptıkları geziler sonrasında her zaman kritik ettiklerini ve : “Biz gidiyorsak, onları da Çanakkale’ye getirmeliyiz diye düşünürdük. İki kıtayı birleştiren bölgemize insanları çekemiyorsak sorun bizde. Çok iyi bir malı paketleyip sunamazsanız alınmaz ve ilgi görmez. Fuarın ilk kez düzenlenecek olmasının bir risk olduğunu biliyoruz, ama zahmetsiz rahmet olmaz. Biz gönül ve güç birliği yaptık. Valimiz de bize bu konuda sonuna kadar destek verdi. Şu an 16-18 ülkede broşürlerimizi dağıtmaya başladık. Çanakkale Ezine Peyniri, Bayramiç Elması, Kösedere Domatesi, salçası ve zeytinyağı ile dünyaca bilinen marka değerlerine ve Kazdağları gibi bir panaromaya sahip. Bir bütün olarak düşünmeliyiz. Biz insanları Çanakkale’ye getiremezsek fuar değil, panayır bile yapamayız” dedi.
Yıldız: “Dünyada Kudüs’ten sonra en çok tanınan yer Troia”
Fuarın adını Expotroia koymalarının nedenini de açıklayan ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız: “Dünyada Kudüs’ten sonra en çok tanınan yer Troia, o yüzden dünyanın tanıdığı bir markayı öne çıkardık” dedi. Çanakkale’nin hedefinin Gelibolu’yu iç bünyede, Troia’yı ise dış bünyede tanıtmak olduğunu belirten Yıldız fuarın Mayıs ayında düzenleneceğini belirtti. 20 Mart’tan sonra havaalanında genişleme çalışmaları başlayacak olmasının fuara gelecekler adına bir dezavantaj yaratacağına dikkat çeken Yıldız: “Bunun da önlemini almak için düşünceler geliştiriyoruz. Gökçeada-Edremit arası seferler olabilir. Biz yeter ki isteyelim” dedi. Fuarda katılımcı profili olarak yiyecek, içecek ve gıda ürünleri, turizm sektörü, tarım ürünleri, mobilya, ekipman, tekstil, otel restoran ve gıda ürün firmaları, maden ve seramik, otomotiv gibi sektörlerin alacağı belirtilirken, ziyaretçi profilini ise genel dağıtım firmaları, otel turistik tesisler, restoran ve restoran zincirleri, taze sebze ve meyve toptancıları, tüm kamu kurum ve kuruluşları, gıda sektörü olduğu ifade edildi. Fuar için hedef bölgeler ise Yunanistan, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Tunus, İran, Irak, Mısır, Makedonya, Yugoslavya, Rusya, Avustralya, Gürcistan, Kazakistan, Romanya, Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Avusturya, Brüksel, Danimarka, Azerbaycan ve KKTC’nin de aralarında bulunduğu ülkeler olduğu açıklandı.