"Evciler Fayı kırılmak için gün saymakta"

1870
Gönen-Yenice arasında 3.7 büyüklüğünde deprem olmuş depremi artçılar takip etmişti. ÇOMÜ Jeoloji Bölümü emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemediklerini ifade eden Perinçek, depremin Bayramiç güneyindeki faya (Evciler Fayı) enerji aktarıp tetiklemesi söz konusu olabileceğini ifade etti. Bu fayın 500 - 1000 yıldan çok daha uzun bir zamandır sessiz kaldığını belirten Perinçek, fayın kırılmak için gün saydığını söyledi. Perinçek açıklamasında; "Gönen - Yenice arasında 3.7 büyüklükte dikkatlerimizi çeken bir deprem oldu. Ardından sabah 9.33 te 2.3 büyüklükte artçı olduğunu düşündüğüm bir deprem yaşadık. 18 Mart 1953 tarihinde Yenice yakınlarında 7.2 büyüklükte bir deprem acımız var. Bu depremden bugüne 68 yıl geçti. 68 yıl kesin konuşmak mümkün olmasa da aynı fayın büyük bir deprem yaratması için istatistik olarak yeterli bir zaman değil. Bu nedenle Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemiyorum. Fakat Yenice fayının daha batıdaki Bayramiç güneyindeki faya (Evciler Fayı) enerji aktarıp tetiklemesi söz konusu olabilir. Evciler fayı üzerinde kayıtlara geçmiş 6-7 büyüklükte bir deprem bilinmemektedir. Bu fay belki de 500 - 1000 yıldan çok daha uzun bir zamandır sessiz kalmıştır. Uzun bir sessizlikten sonra kırılmak için gün saymaktadır" dedi. 
 
Yayın bölgedeki faylar içinde tetiklenmeye ve deprem yaratmaya hazır en tehlikeli fay olduğunu ifade eden Perinçek; "Evciler Fayı`nın hemen yanı başında Çan ilçe merkezinden geçen ve 284 yıldır büyük deprem yaratmamış bir fay bulunmaktadır. 2.5 yıldır Bayramiç Çan, Biga, Karabiga, Erdek hattı boyunca bulunan faylardan birinin büyük deprem yaratacağı endişesini dile getiriyoruz. Umarım bugün yaşadığımız deprem bizler için dikkate almamız gereken son uyarı olur" dedi. 
"Depremin tarihini bir gün bulacağız"
Daha önce yaptığı paylaşımlardan aktarımda bulunana Perinçek; "Arkadaşlarım hatırlar: 6 yıl önce Assos kuzeyinde bir fayı Prof. Dr. M. Bozcu kardeşim ile incelemeye gittiğimizde; bu fay üzerinde yada yakınında olan bir deprem sonrası fay boyunca çıkan ve Assos antik kente su sağlayan bir kaynağın kuruduğunu yorumunu yapmıştık. Bu bilgiyi ve Assos`a su sağlayan kanalları fotoğraflamış ve 2020 yılında ikinci kez kamuoyuna sayfamda sunmuştum. Bu depremin tarihini tam olarak bileceğimiz bir gözlemimiz henüz yok fakat bir gün bulacağız" dedi. 
 
"Yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyorum"
Yetkilileri ise bir kez daha göreve davet eden Perinçek; "AFAD yöre halkına çok zor olmayacak depremin zararlarını kısmen de azaltacak eğitim vermeye hemen başlamalıdır. Kısa vadede kolaylıkla başarılacak bu eğitimin ardından uzun vadede yapılması gerekenler planlanmalı ve hayata geçirilmelidir" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş