havadurum

Esnaflar genel kurulda buluştu

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 51. olağan genel kurul toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

733
 
Kolin Otel’de gerçekleştirilen olağan genel kurul toplantısında üyelere yönetim kurulu raporunu sunan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ejder, yıllık hesap raporları hakkında da bilgiler verdi. Divan yönetiminin oluşturulmasıyla başlayan genel kurul toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
 
Toplantıda bir konuşma yapan Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ejder, genel kurulun Çanakkale’ye hayırlı olmasını diledi. Her yıl olduğu gibi geçen yıl da esnafın zor bir yılı geride bıraktığını belirten Ejder; “2010 yılında gelen plasmanımız 1.600.000.00 TL iken 2011 yılında gelen plasmanımız 3.600.000.00 TL’dir. Bu gözle görülür bir artış demektir. 2011 yılı sonu ile toplam plasmanımız 10.600.000.00 TL’dir. Yine 2011 yılı içinde 307 ortağımıza 8.813.000.00TL kredi kullandırılmıştır. Kooperatifimizce kullandırdığımız şahıs kredi limiti 75.000.00 TL’dir. Yapacak olduğumuz çalışmalarla ve sizlerin kredi borçlarını ödemede göstereceği gayretle şahıs kredi limitini 75.000.00 TL den 100.000.00 TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 7.500.00 TL olan ipoteksiz kefilli kredi miktarı genel kuruldan sonra 10.000.00 TL`ye çıkarılacaktır. Kredi faizlerimiz yıllık % 6 olarak devam etmektedir” dedi.
 
 
Torba Yasa’dan 78 üye yararlandı
Kooperatife bağlı 78 üyenin Torba Yasa’nın sunduğu imkanlardan faydalandığını anımsatan Ejder; “25 Şubat 2011 tarih ve 27857 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkında kanun yani torba yasa ile ilgili olarak kooperatif ana sözleşmesinin 23. maddesine istinaden Merkez Birliğimizin 9 Mart 2011 tarih ve 5 sayılı genelgesi ile belirlenen esaslar doğrultusunda 10 Mart - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında 31.12.2010 tarihinden önce takipte günü geçmiş borçları bulunan ortaklarımızın borçları yapılandırılmıştır. Bu yapılandırmadan 78 ortağımız faydalanmiştır. Yapılandırmaya esas rakam 229.942,74 TL dir. Yapılandırma dolayısıyla borçlarını kolaylıkla ödemeleri sağlanmıştır. Daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz hatırlatmayı önemli olduğu için tekrar yapmakta fayda görüyoruz. Kooperatifimizden kullanmış olduğunuz kredileri vadesinde ödemeyip takibe intikal ettirdiğiniz takdirde takip borcunu ödediğiniz tarihten itibaren 6 ay süre ile yeni kredi kullanamamaktasınız. Bu nedenle ihtiyacınız anında kredi kullanabilmeniz için kredi borçlarınızı vadesinde ödemeye gayret göstermenizi rica ediyoruz. Bizler kooperatifçilik anlayışı içinde ve yasaların elverdiği ölçüde görev yaparak sizlere yardımcı olmak için gayret göstermekteyiz. Bize müracaat eden borcunu ödeyememiş ortaklarımıza elimizden gelen her türlü kolaylık gösterilmiş ve onlara yardımcı olunmaya çalışılmıştır. Ödeme zorluğuna düşen ortaklarımızın piyasa itibarını ve bankalardan alacakları bireysel kredilerde, KOSGEB kredilerinde ve diğer ticari kredilerinde engel teşkil etmemesi için tüm önlemler alınmış ve hiçbir ortağımızın yıllardır olduğu gibi senetleri protesto edilmemiştir” diye konuştu.
 
 
Fon kredisi limiti 3.000.00 TL’ye çıkarıldı
Karşılıklı Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan da bahseden Ejder;  2.500.00 TL olan fon kredisi limitinin 3.000.00 TL’ye çıkarıldığını ifade ederek; “Karşılıklı Yardımlaşma ve Dayanışma Fonumuzun varlığı 1.664.330.44 TL’ye ulaşmıştır. 8 yıl önce kurulan fonumuzdan 7 yıldır ortaklarımıza kredi kullandırmaktayız. Bu fondan 3 ay vadeli % 2 masraf ve %2 sermaye olmak üzere kesinti yapılarak kendi kaynaklarımızdan kredi kullandırmaya devam ettik. 2011 yılı içinde 897 ortağımıza 2.288.700,00 TL bu krediden kullandırdık. Yine 2.500.00 TL olan fon kredisi limitimiz 3.000.00 TL’ye çıkarılmıştır. Yine yarından itibaren fon limitimiz 3.500.00 TL’ye çıkarılacaktır. Karşılıklı Yardımlaşma ve Genel Risk Fonumuzdan ortaklarımızın Üniversite de okuyan çocuklarına 41 öğrencimize aylık 100.00YTL olmak üzere ayda 4.100.00 TL tutarında karşılıksız burs imkanı sağlamaktayız. Yine bu sıraladıklarımızı en güzel bir şekilde görebileceğiniz ve sizlere ispatı olacak olan karşılıklı sosyal yardımlaşma ve genel risk fonunda okunacak olan gelir gider hesaplarının gider hanesinde ne yöneticilere nede personele tek bir kuruş gider yapılmayarak sizlerin huzurunda olmak ayrı bir övünç kaynağımızdır” dedi.
 
“Esnaflar finansal açıdan desteklenmeli”
Dünyada yaşanan ekonomik darboğazın Türkiye’de en az hasarla aşılabilmesi için öncelikle esnaf ve sanatkarın özellikle finansal açıdan desteklenmesi gerektiğini kaydeden Ejder, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kooperatifimize ait ambulans 2011 yılında da ortaklarımıza maliyetine hizmet vermeye devam etmiştir. Sosyal Tesislerimiz 2011 yılında Kooperatifimiz tarafından çalıştırılmak suretiyle ortaklarımıza ucuz ve kaliteli hizmet vermeye devam etmiştir. Yine Sosyal Tesislerimizin üst katı tamamlanarak ilave nezih bir mekan siz değerli ortaklarımızın ve halkımızın hizmetine sunulmuştur. Türkiye de kooperatifler çalışkan, dürüst, işbilen yöneticiler sayesinde layık oldukları yere gelirler. Kooperatiflerimiz hür ve gönüllü kuruluşlardır. Yönetim ve Denetim Kurullarına talip olacaklar kendi işinden fazla kuruluşa gönüllü olarak hizmet etmelidirler. Ekonomik hayatımızın amacı ortaklarımızı daha yüksek seviyede yaşatmak, daha güvenilir bir geleceğe hür ve inançla bakmalarına imkan sunmaktır. Dünyada yaşanan ekonomik darboğazın ülkemizde en az hasarla aşılabilmesi için öncelikle esnaf ve sanatkarın özellikle fınansal açıdan desteklenmesi zorunluluğu vardır. Daralan iç piyasanın hareketlenmesi için ülke ekonomisine koymuş oldukları katkıları nedeniyle üretim yapan, istihdam ve katma değer yaratan kesimimizin kredi faiz oranlarının aşağıya çekilerek daha fazla desteklenmesi, vergi, ssk primleri ve diğer yasal ödeme zorunluluklarında indirime gidilmesidir. Esnaf ve Sanatkarlar toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağlayan, ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluşturan bir kesim olduğundan devletimizden daha fazla destek bekliyoruz. Dileğimiz, dünya devletlerinde yaşanan krizin ülkemizi bu krizden en az etkilenen ülke olarak çıkmasıdır, Bu inancımla faiz oranlarının bir parça daha düşürülmesi yahutta aynı kalmasını istiyor, hükümetimizin bu konuda duyarlı olacağına inanıyoruz. Sigorta primlerinde yapılan indirim, vergi cezalarının affı ve sicil affı gibi Esnaf ve Sanatkarın lehine korunup kollanması ve desteklenmesi konusunda bu güne kadar yapılanlar için Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan`a ve kabine üyelerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.”
 
Yapılan konuşmanın ardından faaliyet raporu ile denetim kurulu raporu okunarak oylamaya sunuldu. Bilanço gelir gider cetvellerinin de oylandığı toplantıda yönetim ve denetim kurullarının ayrı ayrı ibrası da gerçekleştirildi.
 
Paylaş