havadurum

Esnaf uzaktan eğitime tepkili

716

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yapılan açıklamada 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına uzaktan eğitimle başlanacağı belirtildi. 50 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Çanakkale`ye öğrencilerin gelmeyecek olması kent esnafını da tedirgin etti. Geçen yıl ikinci yarıyılda yine pandemi dolayısı ile okular tadil edilmiş binlerce öğrenci evlerine dönerken esnafta zor zamanlar geçirmişti.

Çanakkale ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kahraman perakende ticareti yapan üyelerini temsilen açıklamada bulundu. YÖK tavsiyesi ile alınan karara saygı duyduklarını belirten Kahraman, ancak salgının ilk safhasında uğradığı ekonomik kayıplarını telafi etmek için ümitle yeniden işini canlandırmaya çalışan esnafın önünü göremediğini belirtti. Perakende sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerin kent ekonomisine ciddi ivme sağlayan büyük bir kitleyi oluşturduğunu ifade eden Kahraman,  maksimum tedbirlerle yüz yüze eğitim koşullarının gözden geçirilmesini ve bu süreçte esnafın taleplerinin karşılanmasının önemine değindi. Kahraman açıklamasında;  "Covid 19 salgını ile mücadelenin en başından itibaren en büyük fedakarlık her ekonomik daralmada olduğu gibi yine iş dünyasından beklenmektedir. Pandemiyle birlikte getirilen kısıtlamalar sonucu iş hacmindeki büyük kayıpları borçlanarak atlatmaya çalışan, faiz yükü altına giren, işletmesi ile birlikte çalışanlarını da korumaya çalışan esnafımız,  toparlanmayı ümit ettiği süreçte üniversitelerin uzaktan eğitim kararı ile endişe içindeler" dedi.

"Çanakkale yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisini barındıran bir şehir"
Kahraman açıklamasında; "İnsan sağlığı tabi ki her şeyden önemlidir. YÖK tavsiyesi ile alınan karara saygı duyuyoruz. Tedbirlere uyulmaması sonucu vakaların artması bu kararın alınmasını gerektirdi. Ancak, salgının ilk safhasında uğradığı ekonomik kayıplarını telafi etmek için ümitle yeniden işini canlandırmaya çalışan esnafımız ne yazık ki şu an önünü göremiyor. Geçici olarak baktıkları süreç,  alınan bu karar ile şu anda kalıcı ve kaldıramayacakları bir yük haline geldi. Çanakkale yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisini barındıran bir şehir. Bu potansiyeli görerek yatırımını yapan, ticaretinin büyük kısmını öğrenciler ile sağlayan öğrenci yurtları, apartlar, lokanta, kafe, market, kırtasiye, giyim vb sektörlerinde  faaliyet gösteren üyelerimiz İlimiz ekonomisine de ciddi ivme sağlayan büyük bir kitleyi oluşturmaktadırlar" dedi. 
 
"Esnafı talepleri değerlendirilmeli"
Bu süreçte üyelerin taleplerinin karşılanması gerektiğinin önemine değinen Kahraman; "Bu üyelerimizin; alınan kararın insan sağlığını riske sokmadan, maksimum tedbirlerle yüz yüze eğitim koşullarının sağlanarak olabilirliği yönünde yeniden gözden geçirilmesi ve bu süreçte her türlü vergi, SGK, elektrik, su vb ödemelerinde erteleme değil tahakkuk yapılmaması, kredi taksitlerinin faizsiz ertelenmesi yönündeki talepleri de haklı ve makul taleplerdir ve bu taleplerin karşılanması elzemdir. Aksi takdirde pek çok işletmenin kepenk indirmesi, pek çok kişinin işsiz kalacağı sonucu doğuracak işin ekonomik boyutu ile birlikte; özel sektör yatırımlarını desteklemek, gençlerimize girişimciliğimizi aşılamak için verdiğimiz emekleri de inandırıcı kılmayacaktır. Bu süreç; pek çok iş arayanın kafasındaki "kamuya kapak atayım, çalışmasam da maaşım yatar" mantığını destekleyen bir süreç olmamalıdır. Devletimizin bu taleplere duyarsız kalmayacağına ve bu mağduriyeti giderici gerekli müdahaleleri yapacağına inanıyoruz" dedi.
(Haber Merkezi)

 

Paylaş