havadurum

Eski otogar bienalle can buldu

3.Uluslararası Çanakkale Bienali’nin açılış kokteyli eski otogar alanında yapıldı. Bienalin açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan toplumların olmazsa olmazının sanat olduğunu belirterek; “Sanatı gelişen toplumlar gelişmelerini tamamlarlar. Bunun en somut örneği Avrupa’da yaşanan Rönesans’tır” dedi.

665
 
 
Çanakkale Belediyesi’nin desteklediği genel sanat yönetmenliğini Beral Madra’nın üstlendiği, küratörlüğünü Seyhan Boztepe, Fatih Balcı ve Fırat Arapoğlu’nun yaptığı 28 Eylül-3 Kasım arasında gerçekleşecek olan 3. Çanakkale Bienali’nin açılış kokteyli Eski Otogar alanında gerçekleştirildi. Bienal kapsamında yabancı ülkelerden sanatçılar da olmak üzere toplam 34 sanatçının çeşitli eserleri sanatseverler ile buluşacak.
 
Kokteylin açılışında konuşan Bienal Küratörü Seyhan Boztepe Çanakkale otogar alanında bir tarih yazıldığını kaydederek; kentin çağdaş sanatla ilişkili olmasına dikkati çekti. Bienal kapsamı boyunca destek veren Çanakkale Belediyesi’ne teşekkür eden Boztepe bienal boyunca deneyimlerini aktaran Beral Madra’nın bienalin yüksek bir ivmeye taşınmasında büyük çaba harcadığını belirtti. Boztepe eski otogarın bir yolculuk mekanı olmasının ve insanları Çanakkale ile ilk tanıştıran konseptte etkinliğin düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu kaydetti.
 
Bienalin Sanat Yönetmeni Beral Madra ise 1987 yılında başlayan serüvende bugün gelinen ve İstanbul markası olan bieanalin Türkiye’nin değişik kentlerinde can bulmasının çok önemli olduğunu belirtti. Bienallerin insanların bilgilenmesi, bilinçlenmesi ve yeni özgürlük ortamları deneyimleri açısından önemli olduğunun altını çizen Madra: “Tek temennim bianelin sürdürülebilir olmasıdır” dedi. Bienalin büyük bir prodüksiyon olduğunu belirten Madra çeşitli meslek gruplarının dahil olduğu dev etkinliğin aynı zamanda büyük bir istihdam alanı olduğunu kaydetti.
 
3 Kasım tarihine kadar sürecek bienalin açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan toplumların olmazsa olmazının sanat olduğunu belirterek; “Sanatı gelişen toplumlar gelişmelerini tamamlarlar. Bunun en somut örneği Avrupa’da yaşanan Rönesans’tır” dedi. Sanatın Çanakkale için yabancı bir kavram olmadığını belirten Gökhan Çanakkale’nin 7000 yıl öncesinin izlerini taşıyan bir sanat birikimine sahip olduğunu söyledi. Troas’ta İlion’da bu sanatın ileri düzeyde örneklendiğini söyleyen Gökhan sanatın öneminin yeni nesillere aktarılmasında yöneticilere büyük iş düştüğünü ve bienalin yeni neslin sanat yolculuğunda hafızalarında kalacak bir ilk olacağını ifade etti. Kasım ayında Uluslararası Çocuk Bienali için çalışmalara başladıklarını belirten Gökhan bir sonraki bienali çağdaş, yeşil bir hizmet binasında gerçekleştireceklerini kaydetti.
 
 
Paylaş