havadurum

Ersümer’e de şükranlarımızı sunuyoruz

Çanakkale siyaset tarihinin en başarılı isimlerinin başında gelen; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde gerçekleştirdiği yatırımlarla Çanak-kale’ye büyük hizmetleri geçen Mustafa Cumhur Ersümer’e şükranlarımızı sunuyoruz. Çünkü, bugün onun temellerini attığı ve 10 yıl sonra tamamlanan iki büyük yatırım hizmete gidiyor.

856
Yapımı 10 yıl gibi bir süreyi bulan Lapseki Bayramdere sulaması ile Ezine Akçin Göleti projeleri hizmete giriyor. Toplam dokuz köyün de su ihtiyacını karşılayacak Bayramdere ve Akçin için bugün tören günü. Bayramdere projesi kapsamında yapılarak inşaatı tamamlanmış olan Lapseki Bayramdere Ovası Sulaması ve Ezine-Akçin Göleti inşaatlarının açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’da yapılacak.
 
9 köy daha suya kavuşacak...
Bayramdere projesi kapsamında yapılarak inşaatı tamamlanmış olan Lapseki Bayramdere Ovası Sulaması ve Ezine-Akçin Göleti İnşaatları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün itibariyle açılışı Ankara’da yapılacak olan 112 tesis arasında yer alıyor. Açılışı yapılacak olan tesisler ile ilgili bilgiler veren yetkililer; “26.12.2011 tarihinde MİTAŞ Proje İnş.Teks.ve Tic.A.Ş. ye ihale edilmiş olan sulama inşaatı tüm üniteleriyle birlikte tamamlanmıştır. 2012 yılı maliyet bedeli 8 141 537 TL olup 2012 yılı içerisinde inşaatı bitirilen Lapseki Bayramdere Ovası Sulaması ile Çanakkale İlimize bağlı Bayramdere hudutları içerisindeki Hacıömerler, Adatepe, Çardak Beldesi, köyleri olmak üzere toplam 3 adet köyümüz sulamaya kavuşacak ve böylece toplam 10 500 dekar arazi sulamadan faydalanmış olacaktır. Sulama projesinin su kaynağı Bayramdere çayı üzerinde inşaatı geçtiğimiz yıl yapılmış ve temelden yüksekliği 60 m. olan Bayramdere Barajıdır. Yapılacak olan sulama ile yörede dekar başına 721 TL, yılda 7,570 milyon TL gelir artışı elde edilecektir. Ayvacık İlçesinin 10 km Akçin köyünün ise 750 m kuzeydoğusunda Akçin çayı üzerinde bulunan Ezine-Akçin Göleti 20.09.2000 tarihinde Yılmaz Turgan firmasına ihale edilmiş ve 2012 yılı itibariyle tüm üniteleriyle birlikte tamamlanmıştır. İşin 2012 yılı maliyet bedeli toplam 32 900 000 TL’dir. Gölet rezervuarında su tutulmaya başlanmış ve sulama inşaatı da fiilen bitirilmiş olan işte Süleymanköy, Sapanca, Misvak, Akçin, Karagömlek ve Bahçeli köyleri olmak üzere toplam 6 adet köyümüz sulamaya kavuşacak ve böylece toplam 8 200 dekar arazi sulamadan faydalanmış olacaktır. Yapılacak olan sulama ile yörede dekar başına 343,2 TL, yılda 2,815 milyon TL gelir artışı elde edilecektir” dediler.
Paylaş