havadurum

Erkul: “STK’lar aktif olmazsa, çevre kalmayacak”

Gökçeada Meslek Yüksekokulunda “Çevreci STK’lar ve TEMA” konulu panel düzenlendi. Panelde Prof. Dr. Hüseyin Erkul ve Prof. Dr. Veysel Salih Çavuşgil çevreye ve çevreci sivil toplum kuruluşlarına dair önemli bilgiler aktardılar.

693
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gökçeada Meslek Yüksekokulu’nda ”Çevreci STK’lar ve TEMA” konulu panel düzenlendi. Panelde ilk konuşmayı Gökçeada Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Erkul yaptı ve çevreci STK’ları tanıttı. Prof. Dr. Veysel Salih Çavuşgil ise çevre ile ilgili problemlere, çevre sorunlarına, sivil topluma, erozyona ve TEMA’ya dikkat çekti. Prof. Dr. Erkul konuşmasına sivil toplum kuruluşlarını anlatarak başladı. Türkiye’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarını tanıtan Prof. Dr. Erkul, doğanın hakimi olma zamanının bittiğini, doğanın parçası olma zamanının başladığını belirtti. Kırçev, Turmepa, Kuzeydoğa, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, REC, SAD, TÜRKÇEK, Yeşil Adımlar Çevre Derneği, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF), Dağ Kültürü Derneği ve benzeri birçok sivil toplum kuruluşu ile ilgili bilgiler sundu. Erkul; “Çanakkale’de bazı çevreci dernekler var. Fakat büyük bir kısmı aktif değil, kurumsallaşması yetersiz ve üye sayıları az. STK yönetmek kolay değildir. Çevresine duyarlı insanlar çevreci STK’larda rol almalıdır. Rol almazlarsa, bu tür STK’lar aktif olmazsa yakında yaşanabilir bir çevre kalmayacaktır” dedi.
 
Çavuşgil; “Demokrasinin temeli Stk’dır”
Prof. Dr. Veysel Salih Çavuşgil ise panelde, örgütlü toplumun önemli olduğuna ve birçok siyasetçinin örgütlü toplumu sevmediğine dikkat çekti. Ülkemizin % 7’sinin sivil toplum kuruluşlarına üye olduğunu söyleyen Çavuşgil, Avrupa’da bu oranın % 40 olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çavuşgil konuşmasını TEMA’yı tanıtarak devam etti. TEMA’yla ilgili bilgiler sunan Çavuşgil; “Bugün TEMA’da 500 bin gönüllü var. Sürekli ve düzenli eğitim veriyor. Dünyanın en gelişmiş çevre yayınları TEMA’dadır. Projelere önem vermektedir. Proje gurupları ile aktif rol almaktadır. TEMA, uluslararası birçok kuruluşa üyedir. Hukuk konusunda müthiş çalışmalar yapmakta ve davaları takip etmektedir. Türkiye’de ender olarak bir STK yasa çıkarılmasında etkin olur. Oysa TEMA; Toprak Yasası, Mera Yasası gibi yasalar çıkartılmasında etken olmuştur. Demokrasinin temeli STK’dır. TEMA’ya göre erozyonla mücadele bir milli mücadeledir” dedi. Panel öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ile sona erdi.
Paylaş