Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde, ÇYDD gençliğinin düzenlediği "Çağdaş gençlik anayasadan ne bekliyor?" başlıklı panele, CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek ve Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Güneş Pehlivan konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise ÇYDD gençliğinden Ezgi Güler üstlendi. Panele konuşmacı olarak katılması beklenen Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı geçirdiği boyun travması nedeniyle panelde yer almadı. Panelde dinleyici olarak ise Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar da yer aldı. Panelin açılış konuşmasını yapan ÇYDD Çanakkale Şube Başkanı Pof. Dr. Kenan Kaynaş katılımcılara panelin amacından bahsetti. Prof. Dr. Kaynaş; "Gençler günlük hayaller kurmaya ya da çok kısa süreli hayaller kurmaya başladılar. Anayasadan ne bekliyorlar? Çünkü biz gençken daha özgür düşünebiliyorduk. Parlamenter rejimde gelecek güvencemiz vardı. Hukuka, adalete güveniyorduk. Ancak şimdiki gençlerde bu güvenin maalesef yitirildiğini görmekteyim. Tabi bu anaysa değişikliği ile ne olacak? Eğer onların istedikleri, algıladıkları bu değişiklikler gerçekleştiği takdirde ben şöyle düşünüyorum; bizim gençlerimiz özgürce hayal bile kuramayacaklar. Dün bunun bir örneğini yaşadık. Çanakkale Deniz Savaşları`nı kutlama törenlerinde Barışın Kenti`nde Belediye Başkanımızın gelenlere hoş geldiniz konuşması günün önemini belirten resmi konuşmasını maalesef yuhalatarak cevap verdiler. Yani bir karşı örüşe bile tahammül edemiyorlar ki bunlar karşı hayale veya onlardan farklı düşüncelere bile tahammül edemeyeceklerini gösteriyorlar. İstedikleri değişiklikler gerçekleşecek olur ise ben `vay` diyorum gençlerimizin geleceğine, hayal bile kuramayacaklar... İşte bu yüzden gençlerimiz `biz de anayasa değişikliği ile neler yapabiliriz?` çabasıyla, kendileriyle ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyorlar" dedi. Moderatör Ezgi Güler ise; "Referandumu ve anayasayı ne kadar siyaset ile ilgilenmediğimizi söylesek de hayatımıza yön vereceği için, geleceğimize emin adımlarla ilerlemek istediğimiz nedeniyle konu edinmek istedik" dedi. Panelde, referanduma kadar olan süreçte yaşanan olaylar, gündemde olan anayasa değişikliğinin içerikleri, referandum sürecinde STK`ların ve partilerin ne amaçla ve nasıl çalışmalar yürüttükleri, referandum sonrasında çıkabilecek sonuçların getirisinin neler olabileceği konuşuldu.
Av. Pehlivan: “Hukuk ve toplum çatıştırılıyor”
Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Güneş Pehlivan referandum sürecinde kadınların ve siyasetçiler ile avukatların süreçteki etkilerinden söz etti. Av. Güneş Pehlivan; "Elimizde bir anayasa değişikliği var ki savunanlara sanki kötülük olarak yaratılmış. Savunamıyorlar ve hepimizin emin olduğu gibi ortada bir `evet` bir `hayır` çalışması var. Düşünün ki bir seçim süreci var ve bu seçim sürecine OHAL döneminde giriyoruz ve hepimiz o kadar normalleştirdik ki aslında uluslararası bir skandal olan bu duruma bir şekilde gelmek mecburiyetinde kalıyoruz. Onun için aslında bu anayasa değişikliği önerisinden daha vahim olan şey bugün hukukla toplumun çatıştırılıyor olması ve insanlarda adalet vicdanının kayboluyor olması. Çalışmaların `evet` tarafı bizden çok daha kötü bir durumda. Son derece kuşatılmış ve son derece kapatılmış, hiç bir şekilde adalet bilinci kalmamış ve herhangi bir hukuka başvurmak bile bir tehdit olarak algılanıyor, yani ortada hukuk ve toplum çatıştırılıyor. Ayın 17`sinden sonra sandıktan ne çıkarsa çıksın bunun bir toplum olma süreci ve boyutu var. O kadar kutuplaştırıldık ve hukuk o kadar askıya alındı ve bunu o kadar olağanlaştırdık ki bizim toplum olma bilinciyle ilgili, bu süreçte yaşadığımız travmalarla ilgili önümüzde çok uzun bir yol olacak" dedi. Ardından Av. Pehlivan katılımcılara anayasa değişikliğinin içeriğinden bahsetti. Devamla Pehlivan; "Bu kutuplaştırma, hukukla toplumun travmaya uğratılması, toplumun iyileştirilmesi belki de on yıllar alacak" diyerek sözlerine son verdi.
Vekil Erkek; "15 Temmuz Darbe Girişimi`nin temelinde yatan 2010 referandumudur"
Çanakkale CHP Milletvekili Muharrem Erkek konuşmasında 2010 referandumunda `evet` diyenlerin bugün de `evet` dediklerini söyledi ve 15 Temmuz Darbe Girişimi`ne 2010 referandumunun alt zemin hazırladığını ifade etti. Milletvekili Erkek; "2010 referandumundan önce bugün `evet`i savunanlar o gün de `evet`i savunuyordu ve bize aynı bugün söylediklerini söylüyorlardı. `Vesayet kalkacak` diyorlardı, `12 Eylül darbe hukukuyla hesaplaşacağız ve bütün zincirlerimizi kıracağız` diyorlardı. Tabi 2010 referandumu anayasa hukukçularının yorumlamasıyla `su istimalci bir anayasa değişikliği` idi. 2 maddesi çok önemliydi HSYK ve Anayasa Mahkemesi... 2010`da amaç yargıyı ele geçirmekti ve milletten aldıkları yetkiyi açıkça kötüye kullanarak ilk yaptıkları yargıyı ele geçirmek oldu. Ondan sonra yaşadıklarımız yavaş yavaş olmaya başladı. 15 Temmuz Darbe Girişimi`nin temelinde yatan 2010 referandumudur ve iktidar ile FETÖ yapılanmasının işbirliğidir aslında" dedi.
"Bugün de amaç aslında yargıyı ele geçirmek"
CHP`li Milletvekili Av. Muharrem Erkek konuşmasında bugünkü amacın da yargıyı ele geçirmek olduğunu belirterek; "Bu referandumun özünde de o var. Niye bunu söylüyorum? 3 Kasın 2019 yazıyor pakette. O pakette bir de; `Meclisin erken seçim kararı alması halinde milletvekili seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi beraber yapılıp paket yürürlüğe girer` yazıyor. Ama ne erken seçimi ne de 3 Kasın 2019`u beklemeden `evet` çıkarsa yürürlüğe girecek bir şey var. 1 ay içerisinde HSYK sıfırlanacak ve yeniden oluşturulacak" dedi. Devamla Milletvekili Av. Erkek; "Türkiye`de son 6 yıldır yapılan savaşın özünde yargıyı ele geçirme yatıyor. Referandum sonrası hemen yürürlüğe girecek bir şey daha var. `Partili Cumhurbaşkanlığı`. HSYK`ya 6 üyeyi direk olarak atayacak Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bu atamaları bir siyasi partinin genel başkanı olarak yapmış olacak. Beni bir hukukçu olarak bir siyasi partinin genel başkanının, Anayasa Mahkemesi`ne ve HSYK`ya üye atamasını kesinlikle ve kesinlikle doğru bulmuyorum. Onun için de `hayır` diyorum`. Bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
"Darbecilerin yapamadığını bugünkü sivil darbeciler yaptı"
Milletvekili Erkek konuşmasının devamında; "15 Temmuz Darbe Girişimi`nden 5 gün sonra OHAL ilan edildi ve şu an hala devam ediyor. OHAL KHK`ları ile her şeyi yapıyorlar şu an. KHK`lar ile kanunları değiştiremezsiniz ama değiştiriyorlar. Büyük bir keyfilik ve hukuksuzluk hakim. Anayasa Mahkemesi de duruşuyla bu keyfiliğe yol açtı. Bireylerin temel hak ve özgürlükleri nasıl güvence altında olacak? OHAL sürecinde anayasa değişikliği yapılmaması lazım. Bugün bir çok Avrupa anayasasında OHAL sürecinde anayasa değişikliği yapılamayacağına dair hüküm var. Ne demişti Sayın Başbakan `Merak etmeyin 45 gün içerisinde bütün tedbirleri alacağız, 45 gün sonrada OHAL hükmünü kaldıracağız` dedi. 20 Temmuz`dan bugüne OHAL devam ediyor. Bir söz daha vermişlerdi mecliste, `OHAL sürecinde Türkiye referanduma gitmeyecek` demişlerdi. Açık açık söylemişleri, o sözlerinin de arkasında duramadılar. Bir de şunu söylemişlerdi `Biz OHAL`i millete karşı değil, devlete karşı ilan ettik`. Ama gördük ki millete karşı yönelmiş OHAL. Bugün gazeteciler cezaevinde. Cumhuriyet Gazetesi`nin yöneticileri, yöneticileri niçin cezaevinde? Ahmet Şık niçin cezaevinde? 15 Temmuz günü darbe başarılı olsaydı, 16 Temmuz sabahı ilk alacakları isim Ahmet Şık olacaktı. Darbecilerin yapamadığını bugünkü sivil darbeciler yaptı" dedi. Panel soru-cevap kısmı ile son buldu.
(Atakan Alkış)