havadurum

Erenköy'de İMAR sorunu sürüyor

Çanakkale'nin merkeze bağlı önemli köylerinden biri olan Erenköy'de (İntepe), imar sorunu nedeni ile araziler arsa fiyatına satılıyor, çevresinde imar olan arsalara imar verilmiyor! Kısacası arazileri yok pahasına satılan Erenköy'de satılacak arsa kalmadı!

756

Erenköy... eski adıyla İntepe, Çanakkale`nin merkeze yakın ve yoğun bir gelişme yaşayan alanlarından biri! Yerleşim süreci Cumhuriyet öncesine kadar uzanan Erenköy, kente tarihsel miras konumundaki yaşam alanlarından biri! Uzun yıllar belediye ile yönetilen Erenköy, geçtiğimiz yıllarda belediyeleri kapatılan, köy statüsüne düşürülerek İl Özel İdaresi`ne bağlanan 11 yerleşim yerinden biri!

İmar sorunu tepki çekiyor
Çanakkale Boğazı`na hakim konumunun da etkisiyle; hem Çanakkale`den hem de şehir dışından ilgi gören Erenköy`de imar sorunu yöre halkını mağdur ediyor. Erenköylüler, imarı olmayan, ancak yapılaşma zorunluluğu olan alanlardaki sorunun giderilmesini bekliyorlar. Daha önce belediye ile yönetilen Erenköy`de imar sorunun çözümü için İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi`nin adım atması bekleniyor.

300 metre yönetmeliği neden uygulanmıyor?
Yönetmelik gereği, köylerin 300 metre çevresine imar verilecek, yeni yapılaşmaların önü açılırken, birçok köyde uygulanan bu yönetmelik Erenköy`de uygulanmıyor. Erenköy halkı, imarlı arazilerle ile çevrili birçok araziye imar alamadıklarını, yapılaşma nedeni ile tarımsal üretimin de yapılamadığını ve işlevsizleşen arsalarını yok pahasına satmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Yöre halkı, "İmar sorunu hepimizi mağdur ediyor, bir an önce çözülmesini istiyoruz" diyor.

Sorumluluk İl Özel İdaresi`nde
Geçtiğimiz günlerde vatandaşlarla birlikte gazetemize açıklamada bulunan Erenköy Muhtarı Bülent Bayat, "Arsalarımız bitti. Son çıkan mevzuata göre, köylerde evlerden 300 metreye kadar imar genişletilmesi olacaktı. Özel İdare`ye müracaatlarımızı yaptık. Fakat bizim belediye imarı olduğumuz için, `Siz bu kapsama girmiyorsunuz` dediler. 2014 yılının Mart ayında belediye kapanmıştı. Şu anda normal köy statüsünde ve köyün imar hakkı Özel İdarede. Tarlalarda imar olmadığı için, ucuz fiyata gitmesi nedeniyle vatandaş, köylü mağdur" açıklamasında bulunmuştu.
(Atilla Akın)

Paylaş