havadurum

Engin "Esnaf, kötü günde halini sormayandan hesap sorar"

1109

 Coronavirüs salgını sonrası dünyada ve ülkede yaşam hem sosyal hem de ekonomik olarak durma noktasına geldi. Salgına karşı tedbir amaçlı alınan önlemlerin en başında birçok işletmenini kapatılması gelirken, berber ve kuaförlerde kapanan ilk işletmelerden biri oldu. Bir ayı geçkin süredir kepenk açamayan berber ve kuaför esnafının durumunu Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Engin Gazetemi Çanakkale OLAY’a aktardı. Üyeler ile sıkı iletişim içerisinde olduklarını belirten Engin, Federasyon Başkanı aracılığı ile sıkıntıların ilgili Bakanlıklara sürekli olarak iletildiğini belirtti. Hiç para girişi olmadan ve tedbirsiz şekilde gelen durumun esnafı çok zor durumda bıraktığını belirten Engin, esnafa ucuz kredi imkanı sağlamaya çalıştıklarını ancak 3 ay ertelenen sigorta ve bağkur borçlarının aylara yayılarak ödenmesi gerektiği konusunu birçok defa yetkililere ilettiğimi söyledi.  Zor günlerde yetkililerin özelikle esnafın halini sorması ve dertlerine ortak olması gerektiğini belirten Engin; “Gün gelip te bu milletten oy isteyenlerin bugünlerde ne kadar çok işi var bilmiyorum.  Biz ihtiyaçları aktarıyoruz, diyalog kurmanın zor olduğu bugünlerde yetkililerin derde ortak olmak şeklinde bir davranış içerisinde olmasını beklerdik” dedi. Yaşadıkları en büyük sıkıntılardan birinin de esnaf olmadan fikir beyan edenler olduğunu ifade eden Engin;  “Bilgisi yok fikri var durumuna düşmesinler. Dünyada ve ülkemize meydana gelen bu sıkıntının bağıran tarafında değiliz, çözüme katkılar yapabilirsek niyeti ile fikrimizin sorulması, zor günler geçiriyor olmamız nedeni ile de derdimizin paylaşılması konusunda isteğimiz var” dedi. 

 
“Üç ay ertelenen sigorta ve bağkurların geri ödemede aylara yayılması gerektiği taraftarıyım”
Temsil ettiği esnafların halinden bir bu işi yapmamış birilerinin anlamasının mümkün olmadığını belirten Engin;  “Bir kere hizmet alma noktasında giderek ‘bu işi biliyorum’ şeklinde bir takım açıklama yapanlar var. Onlara ben, ‘bilgisi yok fikri var’ demek istiyorum. Herkes kendi alanında bir takım açıklamalar yapmalı. Ben üyelerimle sıkı temas halinde olduğumu söylemek istiyorum. İlgili Bakanlıklarla ilgili genelgeleri sıkı takip ediyoruz. Türkiye genelinde 122 oda ile devamlı kontak ve iletişim halindeyiz. Federasyon Başkanı aracılığı ile ilgili Bakanlıklara durumumuzu an be an bildiriyoruz. Tabii ki iş yeri kapalı olan esnafın halini sormaya gerek yok. Hali ne olabilir? Hiç para girişi yok, herhangi bir hazırlığı yok, beklenmedik anda gelen bu durum temsil ettiğim esnafları çok zor durumda bıraktı. Devlet sadece kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarını ücretsiz izne çıkartmak şeklinde iki bölümde ücret ödemeye başladı. Bununla ilgili şartlar 450 gün sigortalı olmak son iki ayda da 30 sigortalı olmak şartların haizse İŞKUR’dan belli bir miktar ücret alıyor. Bu bahsettiğim şartları taşımayanlarda günlük 39 lira ile ücretlendiriliyor. Çalışanlar için durum bu. Bu yetmez ama idare eder dedik. Peki iş yeri sahibinin karnını doyurma, ocağını tüttürme pozisyonu nasıl olacak? Onlara da devlet bankaları aracılığı ile, Esnaf-Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığı ile uygun kredi veriyor. Ben bu esnada Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanımız İbrahim Ejder ile sıkı diyalog kurarak kapalı olan esnafımız için ucuz krediden faydalanma imkanı oluşturduk. Sigortalar, bağkurlar zaten ötelendi. 6 ay sonra ne ödüyorsan 2 katı ödüyor olacaksın. Bunun yanlış olduğunu, bu üç ay ertelenen sigorta ve bağkurların geri ödemede aylara yayılması gerektiği taraftarıyım. İlgililere bunu söylemeye çalışıyorum” dedi.
  
“Yetkililerin derde ortak olmak davranışı içerisinde olmasını beklerdik”
Esnafın durumu ile ilgilenmeyen yetkililere sitem eden Engin; “Şunu söylemek lazım. Bu esnaflar, çok kötü günde hali hatırını sormayanlara bir gün gelir hesap sorar. Bize şöyle yardım yapan diyen tarafta değiliz. Biz, kapalı olduğumuz zor zamanlarda bizimle zor anımızı paylaşan, dertleşen insanların yanımızda olmasını isterdik. Herkesin çok işi var. Yetkililerin, ilgililerin ne işi varsa? Gün gelip te bu milletten oy isteyenlerin bugünlerde ne kadar çok işi var bilmiyorum,  biz ihtiyaçları aktarıyoruz, diyalog kurmanın zor olduğu bugünlerde yetkililerin derde ortak olmak şeklinde bir davranış içerisinde olmasını beklerdik. Bir tek Sayın Vali beni 3-4 kez aradı karnını doyurmakta, ocağını tüttürmekte zorlanan üyelerin olursa telefonu numaram bu beni arayabilirsin dedi. Az miktarda olsa ihtiyaç oldu VEFA gurubu aracılığı ile onlara gıda desteği yaptık. Ayrıca 3’üncü fazda devletin çıkarttığı ayrım ile ilgili E-Devlet üzerinden gerekli şartları taşıyanların yardım alması durumu da iyi bir durum” dedi.
 
“Bu işi yapmayanlar bu iş ile ilgili fikir beyan etmesinler”
Engin; “Bu işi yapmayanlar bu iş ile ilgili fikir beyan etmesinler, ‘bilgisi yok fikri var durumuna düşmesinler. Dünyada ve ülkemize meydana gelen bu sıkıntının bağıran tarafında değiliz, çözüme katkılar yapabilirsek niyeti ile fikrimizin sorulması, zor günler geçiriyor olmamız nedeni ile de derdimizin paylaşılması konusunda isteğimiz var” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş