Toplantıya Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Özen katıldı. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan’ın yönettiği oda ve borsalar ortak toplantısında, odaların Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile genel sekreterleri de yer aldılar. Toplantıya ayrıca ÇTSO’dan Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Barış Yüksel, Hasan Yürükçü, Mustafa Kansu ve Selçuk Semizoğlu katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, 4 ayda bir yapılması gereken ortak toplantıların Çanakkale’nin ortak sorunlarını incelemek, temsilcilerinin görüşlerini belirlemek ve çareler aramak amacıyla yapıldığını belirterek, gündemin ilk maddesi olan 26-28 Eylül tarihleri arasında Biga’da gerçekleştirilen Biga Fuarı hakkında bilgi verdi. Fuarın başarılı geçtiğini, 32 firmanın katıldığını, 55 bin kişinin fuarı gezdiğini ifade eden Doğan, firmaların yüzde 85’inin fuarda satış bağlantısı yaptıklarını ve geçmiş yıllara göre en çok satış yapılan fuar olduğunu vurguladı. Daha sonra Çanakkale’nin yöresel ürünlerinin tanıtılacağı 22-26 Ekim tarihlerinde Antalya’da yapılacak olan Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) açılacak olan Çanakkale standı ile 1-5 Ocak 2015 tarihlerinde İstanbul Feshane’de yapılacak Çanakkale Tanıtım Günleri konuları ele alındı. Yörex Fuarı ve Feshane Çanakkale Tanıtım Günleri’nde Çanakkale kurumlarına ayrılan stand alanı ve katılım payları konularını ele alan Çanakkale’nin oda ve borsa başkanları, fuarlarda iş bağlantısı yapılması gerektiğini, geri dönüşü olan fuarların Çanakkale için daha verimli geçtiği konusunda fikir birliğine vardılar.
Daha sonra gündemin bir başka konusu olan Çanakkale’deki Organize Sanayi Bölgeleri konusuna geçildi. BTSO Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale’de iki adet OSB bulunduğunu, ÇTSO’nun Ezine Gıda İhtisas OSB, Çan’da ise Dr. İbrahim Bodur OSB’sini kurma çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Biga OSB ile ilgili bilgi verdi. Doğan, “Biga OSB’de 47 arsa, 42 firma var. OSB’de 26 fabrika çalışıyor, 12 fabrika inşaat aşamasında, 6 firma da proje aşamasında. Doluluk oranı yüzde 60, yılsonunda yüzde 70’e ulaşacağını umuyoruz. Son zamanlarda yatırımlar ivme kazandı” dedi. Ezine’ye Gıda İhtisas OSB kurulması ve faaliyete başlamasından sonra Biga’ya da Gıda İhtisas OSB kurmayı planladıklarını, Deri Sanayi İhtisas OSB de düşünüldüğünü ifade etti. Biga OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erdil Çağlayan da, Ezine’de Gıda İhtisas OSB kurulmasının Çanakkale tarım ve ekonomisine katkısının sınırlı olacağını, ancak stratejik konumu, ihracat pazarlarına yakınlığı gibi nedenle Biga’da kurulmasının daha olumlu olacağını savundu.
"Ezine Gıda İhtisas OSB ihracat pazarlarının önünü açacak"
ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine, başta peynir olmak üzere süt ve süt ürünleri ihraç edememesinin temel nedeninin, bunun bir OSB içinde üretilememesi ve paketlenememesi olduğunu belirterek, aynı şekilde, zeytinin küspesinden dolayı ihracatta bir takım sıkıntılar yaşandığını da vurguladı. Ezine Gıda İhtisas OSB’sinin ihracat pazarlarının önünü açacağını söyleyen Bülend Engin, “Süt ürünleri ihracatı yapamıyoruz. Avrupa’ya süt ürünlerinin girmemesinin nedeni OSB şartlarında üretim yapılamamasıdır. Peynircilik ve süt ürünlerinin daha gelişmiş olmasından dolayı Gıda İhtisas OSB’nin Ezine’de kurulması daha olumlu olacaktır. Ezine’ye yaparız, başarırız, inşallah Biga’ya da daha büyük bir Gıda İhtisas OSB yaparız. Ezine OSB dosyası Valilik ve İl Genel Meclisi makamına sunulmuş olup, Valiliğimiz tarafından ilgili Bakanlığa arz edilmiştir” dedi. Çanakkale OSB’deki gelişmeler hakkında da bilgi veren ÇTSO Başkanı ve Çanakkale OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülend Engin, Çanakkale OSB’yi artık bir Müteşebbis Heyeti’ne devredeceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Gerekli doluluk oranını bulduk ve yönetimi müteşebbislere devretme kararı aldık. Her OSB’de olduğu gibi Çanakkale OSB’de de bazı sıkıntılar var. Ne yazık ki son 10 yıldır OSB’nin gelişmesi yavaşladı. Yerini alıp yatırıma başlamayanların bir an önce bırakmasını isteyeceğiz, bırakmazlarsa el koyacağız Boş duranlar hakkında karar aldık, yasal mevzuat işleyecek. Çünkü son zamanlarda Çanakkale OSB’ye talep arttı, yer kalmadı. Türkiye’nin her yerinden ciddi yatırımcılardan talep gelmekte, kendilerinden sunum istedik. Çanakkale OSB yeterli doluluğa geldiği için Çan OSB kurulmasının da önü açılmıştır. Yerel yönetimin uygun gördüğü yer ile ilgili dosyayı Valilik ve İl Genel Meclisi’ne sunduk.”
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz de, Çanakkale’nin çok eksiklerini olduğunu ifade ederek, “Çanakkale’de iki OSB var, başarıyla geliştirmiyoruz. Çanakkale’de bir OSB var, onu da dolduramıyoruz. Bugün Türkiye’de bazı ilçelerde bile 4 OSB var. Bir an önce Ezine ve Çan OSB’lerini kurup, diğer ilçelerde de OSB’leri başlatmamız gerekiyor. Borsa olarak biz bu iki OSB’yi de destekliyoruz” dedi.
Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay’ın, “Ezine Gıda İhtisas OSB’nin bir an önce kurulup gerekli doluluk oranını yakalamasının ardından, Biga’da Gıda İhtisas OSB çalışmalarına başlamak istedikleri” yönündeki sözlerine, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, “Aynı ildeki İhtisas OSB’lerde bir başka OSB kurmak için, doluluk oranını yakalamaya gerek olmadığı” şeklinde yanıt verdi. Engin, “Ezine Gıda İhtisas OSB’yi doldurmaya gerek yok. Bu nedenle bir Ezine ile Biga’da kurulacak Gıda İhtisas OSB’nin önünü kesmiyoruz. Gıdada başkalarının önünü kesmek gibi bir durum yok. Bir tane şekerlemeci yatırım yapmak istiyorsa yapsın. Bunu engellemeyelim. Ezine OSB’de 350 dönüm yer var ve genişlemeye müsait.” şeklinde konuştu. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan da, “Sizden ricamız Ezine Gıda İhtisas OSB’yi bir an önce kurun, bizim de önümüz açılsın” dedi.
Çanakkale’de projelerin önünün bürokrasi tarafından kesilmesinin bir başka önemli sorun olduğunu ifade eden ÇTSO Başkanı Bülend Engin, “Biz Çanakkale’de cazibe bölgesi yaratarak esnafa daha iyi bir ortam sağlamak amacıyla Çarşı’nın üzerini bir türlü kapatamadık. Kruvaziyer gemileri gelip geçiyor, hiçbir şey yapamadık” dedi.
Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Özen ise, Gelibolu Limanı’nın kapatılması konusunu gündeme getirerek, Gelibolu’nun stratejik bir konumda yer alması ve Avrupa’ya en yakın liman olmasına rağmen yük indirme ve boşaltmaya kapatıldığını söyledi. Bu durumun bölgede bir çok girişimci ve taşımacıyı mağdur ettiğini belirten Özen, limanın bir an önce açılması gerektiğini ifade etti.
Karabiga`ya deniz uçağı seferleri
Karabiga’ya deniz uçağı seferlerinin başlaması konusunda bilgi veren Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan da şöyle konuştu: “ÇTSO’ya Başkanına ve Yönetim Kurulu’na Çanakkale’den İstanbul’a uçak seferlerinin başlaması konusunu çözdüğü için teşekkür ederiz. Uçak seferlerinin başlayacağı açıklanınca Bülend Engin, beni deniz uçağı firmasının yetkilisi ile tanıştırdı. ‘Deniz uçağı seferlerini Karabiga’ya yapabilirsiniz’ dedi. Olumlu gidiyor. Tabii müşteri sayısı önemli. Bir de yolcuların ineceği liman kurulması lazım.” Bunun üzerine Bülend Engin de konuyla ilgili olarak, “Biz firma ile belli bir noktaya geldik. Tam başlayacakken ‘Boğazlara deniz uçakları inemez’ şeklinde bir yönetmelik çıktı. Başka yerler aradık, bulamadık. Bunun üzerine Şadan Bey’e pas ettik, ‘buyrun siz yapın’ dedik. İÇDAŞ’ın Karabiga’daki limanları deniz uçağı seferlerine de, Çanakkale sınırlarında faaliyet gösteren KOBİ’lere de açıktır. Devletin aldığı harçların dışında bir ücret almayacağız” dedi. Oda ve borsalar ortak toplantısından sonra, katılımcılar Karabiga’da gerçekleşen ve Biga Belediye Başkanı İsmail Işık’ın da katıldığı akşam yemeğinde bir araya geldiler.