Engin; “Çanakkale için çabalıyoruz”

ÇTSO Başkanı Bülend Engin, yaptığı açıklamada yeni teşvik sistemini değerlendirdi.

326
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’nin teşviklerden en üst düzeyde yararlanması için çaba sarf ettiklerini belirten ÇTSO Başkanı Bülend Engin; “Çanakkale’mizin teşvik uygulamasında neden 2. Bölge olarak derecelendirildiği, buna karşı Balıkesir ilinin ise neden 3. Bölge olarak derecelendirildiği hususunda sürekli sorularla karşılaşıyoruz. Teşvik kapsamında görüşlerimiz TOBB’ne sunulmuş ve TOBB tarafından resmi mercilere iletilmiştir. Netice olarak 19.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile, devletimizce yatırımcılara sağlanacak teşvik sistemi ve bu sistemin sadece bir kolunu oluşturan gelişmişlik kriterine göre belirlenmiş bölgesel derecelendirmeler belirlenmiştir.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’mizin teşviklerden en üst düzeyde yararlanması hepimizin ortak amacıdır. Bu konuda çaba sarf etmeye devam ettiğimiz hususunda kimsenin şüphesi de olmaması gerekir. Fakat Türkiye Haritasında da görüleceği üzere, bölgesel teşvik sisteminin dayanağını oluşturan gelişmişlik kriteri belirlenirken, illere göre istihdam ve yatırım oranları, kişi başına düşen milli gelirin illere göre dağılımı, yatırıma muhtaç ve yatırım için öncelikli olan bölgelerin tespiti hususları göz önüne alınmış; müreffeh bir toplumun temellerinin ve güçlü vatandaşlık bağlarının oluşturulması yönünde ekonomik gelişimin önemi vurgulanmış, başta terör olmak üzere ülkemiz için önem arz eden hayati sorunların da çözümüne katkı sunmak hedeflenmiştir. Kanımızca bu nedenledir ki gerçekten de kişi başına düşen milli gelirin fevkalade düşük olduğu Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da yer alan bazı illerimiz ile nüfus yoğunluğunun seyreklik arz ettiği Çanakkale’mizin önemli ilçeleri Gökçeada ve Bozcaada teşviklerden en çok yararlanacak şekilde 6. bölgeler olarak belirlenmiştir. Bu takdirle Çanakkale’mizin diğer teşvik bölgeleri ile kıyas edilirken konumu ve potansiyeli ile değerlendirilmesi gerektiği açıktır.
 
Teşvik kapsamında 3. Bölge’de yer alan komşu il Balıkesir’in patlayıcı madde imalatı, derinin tabaklanması ve işlenmesi gibi birkaç münferit sektörde teşviklerden yararlanma olanağı bulacağı gerçeği karşısında, Çanakkale’mizin komşu iller ile neredeyse tüm sektörler için rekabet edebilecek düzeyde olduğu ve hatta bu rekabet edebilir konumunu gün geçtikçe lider konuma taşıyacağı; özellikle kültürel gelişimi ve tarihi, eğitim ve hizmet sektöründeki atılımları ile bölgeye öncülük ettiği ve edeceği şüphe götürmez bir gerçektir. İnanıyoruz ki; gönül Çanakkale’nin sadece teşviklerde daha alt derece bölgelerde yer alarak daha çok teşvikten yararlanmasını değil Büyükşehir Belediyesi olmasını da umut etmektedir” dedi.
Paylaş