Engelliler yalnız kaldı

Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Çok sayıda engellinin katıldığı törene kamu kurumu ve kuruluşlardan katılımının olmaması dikkat çekti.

479
 
 
Çanakkale’de faaliyetlerini sürdüren engelli derneklerinin çelenklerinin sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende bir konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, engellilerin yaşadığı sorunları kamuoyuyla paylaştı. Çanakkale’de bir an önce tüm kurum binalarının fiziksel erişebilirliğe uygun hale getirilmesini talep eden Batdal, kentin her kaldırımının görme engellilerin yürümelerine uygun olan hissedilebilir yollar ile düzenlenmesini istediklerini söyledi.
 
Batdal; “Para cezası uygulamasının devlet memurluğu kadroları için de, uygulanmasını, engelli işçi ve memur kadrolarının ivedilikle doldurulmasını, kendi işini kuran engellilere kredi ve vergi kolaylıkları sağlanmasını, kotaların kaldırılması yönündeki çalışmalara son verilmesini istiyoruz. Hala bütün acımasızlığı ile süre giden engellilere yönelik ayrımcı düzenlemelerin ve uygulamaların sona erdirilmesi ve kamuoyunun bu hususta bilinçlendirilmesi için TBMM’nden ayrımcılık yasasının bir an önce çıkarılmasını istiyoruz. Ülkemizin de onaylayarak yürürlüğe koyduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine uyularak engellileri ilgilendiren düzenlemelerde ve uygulamalarda engelli örgütlerinin söz ve karar sahibi olmasını, ivedilikle Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin eki olan İhtiyari Protokolün de TBMM’de onaylanarak İç Hukuk Metni haline getirilmesini istiyoruz. Kentimizde mevcut iş yerlerine, kamu ayrımı yapılmaksızın yasal yaptırımların uygulanmasını, fiziksel erişebilirliğe bir an önce tüm kurum binalarının uygun hale getirilmesini, kentin her kaldırımının görme engellilerin yürümelerine uygun olan hissedilebilir yollar ile düzenlenmesini istiyoruz” dedi.
 
“Bakım hizmetlerinde sıkıntılar sürüyor”
Özürlüler Kanunu ile tüm engellilere verilmesi ön görülen, bakım hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Batdal; “Bu alan da, acımasız rekabet ve rant hırsına teslim edilmeye adaydır. Yapılan ödemeler özel sektörce yeterli bulunmadığından özel bakım evleri açılmamakta, sermaye çevreleri, ilgili bürokrasiyi de etkileyerek ödeneklerin bugünkü düzeyinin iki üç misline çıkarılması için baskı oluşturmaktadır. Bakım hizmetlerine ayrılan kaynaklar sınırlı olduğundan özellikle evde bakım hizmetlerinde son derece müşkülpesent ve cimri davranılmakta, engelli vatandaşlarımızın aileleri, uzun bürokratik işlemlerle taciz edilmektedir. Bilindiği gibi, yasalar çerçevesinde zorunlu istihdam kotaları bulunmaktadır. Devlet memurlarının %3’ünün, 50 ve 50’nin üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinde özel sektör kuruluşlarında %3’ünün, kamu sektöründe ise %4’ünün engelli olması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayan özel sektör ve kamu işverenleri istihdam etmedikleri her engelli için her ay bir ceza ödemekle yükümlüdür. Ancak bu uygulama devlet memurluğu için geçerli olmadığından zorunlu engelli memur istihdamı son derece düşük düzeyde gerçekleştirilmektedir. Resmi açıklamalara göre engelli memur kotasının %80’nine yakını doldurulmamıştır. Halen 31 bin dolayında engelli memur açığı bulunmaktadır” diye konuştu.
 
Gökhan’dan mesaj
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
 
Başkan Gökhan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Bunun bilinciyle eğitimden sağlığa, kültürden sanata, ulaşımdan sosyal desteğe kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunlar sadece engelli vatandaşlarımızın değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, yerel yönetimlerin kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu sorunları çözmek için bizler yoğun çaba sarfediyoruz. Hem sosyal devlet anlayışının hem de vicdani sorumlulukların en büyük gereklerinden biri de engelli vatandaşlara hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulmasını sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Gününde engellilerimizin yapacakları etkinlikleri destekliyor, ortak paylaşımlarımızın artarak devam etmesini diliyorum.”
Paylaş